Wydrukuj tę stronę

Niezwykła moc pierzgi pszczelej

Pierzga  to mieszanina pyłku kwiatowego, miodu i wydzieliny z gruczołów ślinowych pszczół. Jest magazynowana w komórkach plastra pszczelego, gdzie ulega fermentacji mlekowej w warunkach beztlenowych. Tym produktem żywi się głównie pszczoła matka i młode. Pszczoły jedzące pierzgę żyją dłużej niż te, które jedzą pyłek. Być może przyczynia się do tego zawartość mleczka pszczelego, które ze względu na swoje właściwości jest określane mianem eliksiru młodości.

Bogactwo składników odżywczych sprawia, że pierzga pszczela jest świetnym środkiem do odżywienia i ogólnego wzmocnienia organizmu.

Pierzga zawiera w sobie wiele witamin (C, B1, B2, B3, B6, B12, A, PP, K, E, H, D), a także mikro- i makroelementów, takich jak magnez, żelazo, miedź, cynk, potas, fosfor, czy sód. W porównaniu z pyłkiem ma mniej białek i tłuszczów.

Jest doskonałym produktem na wzmocnie systemu odpornościowego organizmu,  wspomaga leczenie farmaceutykami. Dostarcza do naszego organizmu wiele substancji odżywczych, ma dobroczynne działanie na system nerwowy  przez co znajduje zastosowanie w leczeniu depresji . Wspiera kreatywne myślenie,  koncentrację i pamięć. Zalecana jest w okresie zwiększonego wysiłku umysłowego.  Pierzga ma działanie regulujące funkcjonowanie układu pokarmowego. Polecana w okresie jesienno-zimowym w czasie obniżonej odporności ponieważ ma właściwości przeciwbakteryjne.  Reguluje też poziom cholesterolu we krwi oraz obniża całkowitą ilość lipidów, co sprawia, że pierzga ma działanie przeciwmiażdżycowe i jak większość produktów pszczelich, zbawiennie wpływa na serce.Zmniejsza ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego krwi. Jest świetnym produktem dla osób cierpiących na anemię. Wykazuje również działanie przeciwstarzeniowe, dzięki sporej ilości antyoksydantów w swoim składzie. Regeneruje wszystkie komórki organizmu.  Pierzga ma szerokie zastosowanie w oczyszczaniu wątroby, działa odtruwająco i ochronnie.

Pierzga jest także wykorzystywana jako składnik wielu kosmetyków ze względu na zawartość kwasu L-mlekowego, którego rolą jest regeneracja skóry. Dzięki takiemu produktowi, skóra szybciej wchłania otrzymane składniki mineralne

Stosuje się ją  również w apiterapii, czyli w leczeniu za pomocą produktów pochodzenia pszczelego .

Pierzga pszczela jest alergenem a mimo to działa łagodząco na reakcje alergiczne. Warto rozpocząć stosowanie pierzgi przed okresem pylenia.

Nie ma ściśle określonych ilości pierzgi, którą należy spożywać - jednak tradycyjnie stosuje się łyżeczkę dziennie u dorosłych i pół łyżeczki u dzieci powyżej 4 roku życia. Nie powinno się jej spożywać cały czas - po około dwóch tygodniach należy zrobić przerwę.

Najlepiej jest rozpuścić około 30-40 gramów  produktu w wodzie na 10 godzin przed wypiciem. To wielokrotnie zwiększy działanie. Taka mikstura wypita rano zamiast kawy da nam pozytywną energie na cały dzień i na pewno będzie zdrowsza.

Oceń ten artykuł
(11 głosów)