Wydrukuj tę stronę

Multitalent – Szałwia

Jest ona jedną z najstarszych roślin leczniczych i do dzisiaj służy nam jako przyprawa, konserwant, pasta do zębów oraz antyperspirant. Szałwia lekarska (Salvia officinalis) znana była już w starożytności nie tylko jako roślina lecznicza, ale również magiczna. Grecy i Rzymianie stosowali ją jako lekarstwo na ukąszenia węża, problemy ze wzrokiem oraz utratę pamięci.

 

W średniowieczu stosowano ją jako lek na przeziębienia, gorączkę, padaczkę, choroby wątroby i zaparcia. Uważano ją również za afrodyzjak. Arabscy uczeni twierdzili, że spożywanie szałwii przedłuża życie.¹ Jest to zioło o silnych właściwościach antybakteryjnych, przeciwgrzybicznych, przeciwskurczowych i przeciwpotnych. Jej działania są tak wszechstronne, że do dziś dnia jest tradycyjnie wykorzystywana i stosowana jako cenne zioło lecznicze na wiele dolegliwości.

Szałwia na choroby układu oddechowego

W tradycyjnym zielarstwie zastosowanie szałwii możemy podzielić na trzy główne obszary: choroby układu oddechowego, zaburzenia w obrębie jamy ustnej i gardła (w tym również problemy stomatologiczne) oraz nadmierne pocenie się.

Wśród roślin zawierających aromatyczne olejki eteryczne została też wykorzystana do wielu innych celów. Używana jest na przykład jako lotion przeciwbakteryjny pomagający w walce z problemami skórnymi, jako część mieszanek przeciwzapalnych, jako herbatka pomagająca w obniżeniu cukru we krwi oraz jako środek mogący zatrzymać laktację u matek karmiących, co jest skutecznie wykorzystywane przy zapaleniu piersi. Napar szałwii stosuje się także do okładów na trudno gojące się rany, owrzodzenia żylakowate nóg a także jako dolewkę do kąpieli w chorobach reumatycznych, wysypkach i innych schorzeniach skórnych. Herbatka z liści przeciwdziała biegunce, służy też do irygacji pochwy w upławach.

„Czy mógłby umrzeć człowiek, w którego ogrodzie rośnie szałwia?“

Powiedzenie to powstało w XIII w. na najstarszym wydziale medycyny europejskiej w Salerno i powinno zainspirować wszystkich do zarezerwowania miejsca w swoich ogródkach dla tej mądrej i wszechstronnej rośliny.

Łacińska nazwa szałwii wskazuje już na imponujące możliwości tego ziela. Pierwsza część nazwy Salvia pochodzi od łacińskiego słowa „Salvare“ i znaczy tyle co leczenie, natomiast drugi człon officinalis“ odnosi się do jej leczniczej skuteczności.

W X wieku arabscy lekarze pili świeżą herbatę z szałwii, aby poprawić swoje zdolności umysłowe lub po prostu słodzili ją miodem i używali „dla dobrego zdrowia“.

Szałwia – szczoteczka i pasta do zębów w jednym

Do stosowania w rejonie jamy ustnej i gardła szałwia jest jednym z najbardziej sprawdzonych i bezpiecznych środków naturalnych. Przed wynalezieniem szczoteczki i pasty do zębów ludzie owijali sobie liście szałwii wokół palca wskazującego i masowali nim zęby oraz dziąsła. W ten sposób usuwali krwawienie dziąseł, zabijali bakterie, wzmacniali dziąsła oraz odświeżali swój oddech.

Dziś, w dobie pasty do zębów, nadal funkcjonują jej odmiany z dodatkiem szałwii. Jeśli więc nie znajdują się w takiej paście żadne składniki szkodliwe (fluor, chlor…) – może być z powodzeniem stosowana do mycia zębów, łączy bowiem w sobie wszystkie zalety tej wspaniałej rośliny.

Szałwia pomaga przy odciskach i ranach protezowych

Podczas noszenia protez często powstają odparzenia, pęcherze, odciski a nawet rany. Jednym ze środków pomocnych w takich sytuacjach na pewno jest szałwia. Móżna samemu przygotować sobie napar do płukania jamy ustnej i gardła. W tym celu należy zaparzyć jedną łyżeczkę posiekanych liści szałwii w 150 ml gorącej wody. Mieszankę powinniśmy pozostawić 10 minut do zaparzenia. Do picia wystarczy parzenie herbatki od 1 do 3 minut.

Szałwia na drogi oddechowe

Przez wiele stuleci szałwia była używana jako lek na choroby układu oddechowego. Cukierki z szałwi z dodatkiem miodu i wosku pszczelego były wykorzystywane w leczeniu gruźlicy. Przyczyniały się do łagodzenia kaszlu. Było to szczególnie skuteczne, jeśli jednocześnie piło się gorącą wodę z sokiem z cytryny.

Mnisi w średniowieczu również przygotowywali własną mieszankę z szałwii, miodu i octu jabłkowego. Syrop taki służył do leczenia kaszlu, przeziębień, bóli gardła i zapalenia oskrzeli i był najpopularniejszym lekiem w tamtych czasach.

Szałwia jako przyprawa i konserwant

Chińczycy z czasów handlu wymiennego wymieniają szałwię jako jedną z trzech najbardziej popularnych herbat. Wykorzystywali ją jako lekarstwo, dezodorant oraz środek konserwujący.

Wołowina lub mięso drobiowe dłużej utrzymywało świeżość, jeśli zostały obłożone szałwią i solą lub octem. Dzięki temu mięso było nie tylko aromatyczne i pikantne, ale również trwałe. Dzięki takiej obróbce zyskało dużą popularność, osiągało szczególnie wysokie ceny i stało się lukratywnym towarem.

 

readmore

Źródło:

Holistyczne doradztwo z zakresu zdrowia i żywienia

Arnold Ehrenfeld

Najbardziej „popularnymi” schorzeniami są uwarunkowane złą dietą choroby cywilizacyjne?

Dzięki odpowiedniej zdrowej żywności i właściwemu odżywianiu się, większość tego typu chorób w ogóle nie powstanie, a za sprawą autoregulacji da się nad nimi zapanować. Holistyczne (całościowe) spojrzenie na chorobę umożliwia ogląd aspektów duchowych (psychosomatycznych), co pozwala na dojście do powodów pozamaterialnych danego schorzenia.

Oferowane przeze mnie usługi są ukierunkowane na świadomy i zdrowy styl życia, który dopełni i wesprze pożądane zmiany w Twoim życiu.

Analiza żywienia
Coaching żywieniowy
Doradztwo przy zakupach
Szkolenia gotowania wegańskiego
Doradztwo dot. suplementów organicznych

Wystąpienia publiczne, Referaty, Coaching

ONLINE - Doradztwo żywieniowe

Zapraszam do kontaktu:

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub   693 282 555

Arnold Ehrenfeld

Oceń ten artykuł
(2 głosów)