wtorek, 05 listopada 2024
Miło Cię widzieć!

Buriti – balsam dla skóry

buritiOlej buriti przebojem wkracza do światowego przemysłu kosmetycznego. Chroni przed promieniowaniem UV, likwiduje drobne zmarszczki oraz nawilża skórę. Jest silnym, naturalnym przeciwutleniaczem. Cechuje się bogatym źródłem β-karotenu, zawiera duże ilości kwasu palmitynowego. Wysokie stężenie tokoferolu wpływa na wysoką stabilność oksydacyjną oraz doskonałą aktywność przeciwutleniającą preparatów z olejem buriti.


Buriti (Mauritia flexuosa) „drzewo życia” – rośnie w tropikalnych obszarach Ameryki Południowej. Owoce buriti są brązowe, mają twarde łuski otaczające żółty miąższ. Palma Buriti rośnie samodzielnie, w grupach lub dużych stoiskach, zawsze tam, gdzie jest duża zawartość wody w glebie. Z tego powodu uważana jest za roślinę wskaźnikową do badania wilgotności gleby i wód gruntowych. Palma Buriti jest gatunkiem „dwupiennym”, kwiaty męskie i żeńskie występują na oddzielnych jednostkach. Tylko kwiaty żeńskie wytwarzają owoce. Pojedyncza palma Buriti produkuje do 200 kg owoców, z których można wyekstrahować 5-6 litrów oleju zawierajacego kompozycję tłuszczową bogatą w Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (kwas palmitynowy i kwas oleinowy, etc.).


Przemysł kosmetyczny docenił zbawienne działanie olejów roślinnych na skórę. Podążając za panującym trendem ekologicznym stale poszukuje nowych i unikatowych substancji. Aleksandra Zielińska, doktorantka na Wydziale Chemii Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, przybliża temat dominującej mody na oleje w kosmetologii i prezentuje właściwości oraz działanie oleju buriti.

  


Skład kwasów tłuszczowych w oleju buriti:

Kwas tłuszczowy

Zawartość [%]

Oleinowy (Omega-9)

72.0 – 82.0

Palmitynowy

15.0 – 22.0

Linolowy (Omega-6)

1.2 – 3.5

Stearynowy

1.0 – 3.0

Linolenowy (Omega-3)

0.5 -2.5


Olej buriti to ważne źródło karotenoidów (naturalnych pigmentów, które są odpowiedzialne za transport tlenu). Według technologa Laboratorium Badawczo-Wdrożeniowego firmy Oceanic Kamila Gołębiewskiego, olej wyróżnia się spośród innych produktów wysoką zawartością mononienasyconego kwasu oleinowego zalecanego dla szorstkiej, popękanej skóry, także głowy. Najbardziej charakterystyczną cechą oleje jest krwawo-czerwone zabarwienie.


Brawa wynika z niespotykanej w tłuszczowych frakcjach roślin zawartości β-karotenu. Stężenie karotenu w oleju buriti (30 mg/100 g miazgi) jest wyższe, niż w oleju marchwi (6,6 mg/100 g masa), dzięki czemu jest doskonałym przeciwutleniaczem oraz wspiera odnowę komórek skóry.


Obecność tokoferolu oraz witaminy A wpływa na jego bogate właściwości:

  • Nawilża skórę

  • Działa antyoksydacyjnie

  • Zapewnia kojący efekt

  • Zapewnia silną detoksykacją organizmu

  • Zwalcza reakcje alergiczne

 

Zastosowanie oleju buriti w preparatach kosmetycznych:

  • Anti-aging – zwiększa elastyczność skóry

  • Przeciwsłoneczne – zmniejsza rumień spowodowany promieniowaniem słonecznym

  • Pielęgnacja zniszczonych i farbowanych włosów

  • Mydła i żele pod prysznic

  • Wszystkie rodzaje kremów, emulsji lub płynów do skóry

Ze względu na jego zdolność do absorbowania promieniowania w zakresie widzialnym i ultrafioletowym olej buriti stosowany jest w przemyśle kosmetycznym, jako skuteczny filtr przeciwsłoneczny.

Olej buriti jest idealny dla cery tłustej – reguluje wydzielanie sebum. Łatwo przenika do głębszych warstw    skóry,     dzięki czemu zmniejsza drobne linie zmarszczek, przywraca elastyczność oraz harmonizuje skórę. Skutecznie chroni komórki fibroblastów istotne dla wspierania produkcji kolagenu i elastyny. Efekt: młodzieńcza,   rozświetlona cera.

 

Właściwości fizykochemiczne oleju:

  • Lekko czerwony, klarowny roztwór

  • Charakterystyczny zapach

  • Gęstość g/cm 0.9 – 0.95

  • Indeks zmydlania 185 do 210 (mg KOH / g)

  • INCI: Mauritia flexuosa Fruit Oil

 

Mimo, że olej buriti dopiero od niedawna jest  stosowany do produkcji kosmetyków, rdzenni mieszkańcy  Amazonii od pokoleń znają korzyści płynące z tego owocu. Drobno zmielone, ułożone na skórze owoce buriti zapewniały ochronę przed promieniowaniem UVA i UVB. Dzisiaj olej buriti, ze względu na bardzo dużą zawartość β-karotenu, jest najpotężniejszym przeciwutleniaczem, który wspiera odnowę komórek i zmniejsza wysuszenie naskórka. Potwierdza to również Kamil Gołębiewski: - Wysoka zawartość β -karotenu determinuje właściwości oleju. To spowodowało wprowadzenie produktu w wyrobach Oceanic. β -karoten znany jest z właściwości antyoksydacyjnych, wspomaga łagodzące procesy w skórze oraz wywiera pozytywny wpływ na układ immunologiczny skóry. Nazywany pro-witaminą A znany jest z właściwości łagodzących podrażnienia wywołane szkodliwym promieniowaniem UV. W firmie Oceanic stosowany w zabiegach witalizujących i w kosmetykach „out-door”.  W mojej opinii głównym atutem przemawiającym za surowcami olejowymi jest połączenie biozgodności ze skórą i ich aktywności. Surowce te mają ogromny potencjał. Z jednej strony mamy więc tradycyjne działanie emoliencyjne, łagodzące i odżywcze, z drugiej pojawiają się nowe zastosowania, jak przeciwzmarszczkowe właściwości oleju abisyńskiego, czy antyoksydacyjne działanie oleju buriti. Znikomy potencjał drażniący, biozgodność oraz wskazania do stosowania dla skóry z AZS czynią surowce olejowe ważnym, a niekiedy kluczowym składnikiem receptur.

 

Źródło: http://biotechnologia.pl/

Oceń ten artykuł
(5 głosów)