wtorek, 24 grudnia 2024
Miło Cię widzieć!

jak_zrobic_ocet_jablkowy_jak_320x0_rozmiar-niestandardowyZarówno octy winne, jak i owocowe powstają w wyniku naturalnej fermentacji. Smak,  kolor i właściwości zależą od rodzaju surowca użytego do ich produkcji ( zboża, owoce).

Staropolska medycyna używała octu do cucenia omdlałych dam, które kiedyś w ten osobliwy sposób okazywały swą delikatność. Dawni lekarze i znachorzy stosowali  ocet w leczeniu odmrożeń, ciężko gojących się ran, a nawet bólu brzucha. Dziś wykorzystuje się go  do okładów, płukanek, jest też w składzie suplementów diety. Octy (a mamy ich kilka rodzaji) maja właściwości odmładzające, oczyszczające krew i wzmacniające organizm( z całkowitym wykluczeniem octu spirytusowego, który spożywany w większych dawkach jest niebezpieczny dla zdrowia).

 

- NA WZMOCNIENIE : Estragon, bazylia, biały pieprz, cynamon, goździki, lawenda i skórka pomarańczy zalane octem jabłkowym. Taka nalewka podnosi odporność i sprawność fizyczną.

 

- NA SINIAKI, OBRZĘKI , STŁUCZENIA I SKRĘCENIA: Kwiat arniki zalewamy octem jabłkowym. Po zrobieniu okładu z takiej mikstury natychmiast poczujemy ulgę.

 

- NA WATROBĘ : Estragon zalany octem winnym. Ułatwia trawienie i wspomaga pracę wątroby. Osoby z usuniętym woreczkiem żółciowym powinny przed głównym posiłkiem zjeść surówkę ze startej marchwi i jabłka  z dodatkiem octu estragonowego.

 

- NA TRAWIENIE : Zielone nasiona kopru zalane octem jabłkowym. Ten ocet jest cennym lekiem dla osób cierpiących na wzdęcia.

 

- NA CHOLESTEROL : Drobno pokrojone ząbki czosnku lub ziele czosnku niedźwiedziego zalane octem jabłkowym. Taki rodzaj nalewki octowej zabija wirusy i bakterie, wzmacnia odporność. Dodawany do potraw obniża cholesterol, działa przeciwmiażdżycowo i odtruwająco.

 

- NA KRĄŻENIE : Kilka papryczek chili zalane białym octem winnym.  Papryczkowy ocet pijemy 1-2 razy dziennie jeśli cierpimy na zaburzenia krążenia, miażdżycę bądź mamy słabą odporność.

 

Red. Port.

Oceń ten artykuł
(11 głosów)