Polska Kosmetologia i Kosmetyka to najszybciej rozwijający się portal branżowy w Polsce. Istniejemy na rynku mediów internetowych już od 10 lat i posiadamy ugruntowaną pozycję w kategoriach związanych z branżą Beauty. W naszym portalu znajdą Państwo tysiące ciekawych artykułów związanych z branżą kosmetyczną, medycyną estetyczną oraz spa. Prezentowane przez nas materiały pełnią funkcje edukacyjną i doradczą. PKIK24.pl to doskonałe miejsce na prezentację Państwa marki a także na reklamowanie oferowanych produktów.
Staropolska medycyna używała octu do cucenia omdlałych dam, które kiedyś w ten osobliwy sposób okazywały swą delikatność. Dawni lekarze i znachorzy stosowali ocet w leczeniu odmrożeń, ciężko gojących się ran, a nawet bólu brzucha. Dziś wykorzystuje się go do okładów, płukanek, jest też w składzie suplementów diety. Octy (a mamy ich kilka rodzaji) maja właściwości odmładzające, oczyszczające krew i wzmacniające organizm( z całkowitym wykluczeniem octu spirytusowego, który spożywany w większych dawkach jest niebezpieczny dla zdrowia).
- NA WZMOCNIENIE : Estragon, bazylia, biały pieprz, cynamon, goździki, lawenda i skórka pomarańczy zalane octem jabłkowym. Taka nalewka podnosi odporność i sprawność fizyczną.
- NA SINIAKI, OBRZĘKI , STŁUCZENIA I SKRĘCENIA: Kwiat arniki zalewamy octem jabłkowym. Po zrobieniu okładu z takiej mikstury natychmiast poczujemy ulgę.
- NA WATROBĘ : Estragon zalany octem winnym. Ułatwia trawienie i wspomaga pracę wątroby. Osoby z usuniętym woreczkiem żółciowym powinny przed głównym posiłkiem zjeść surówkę ze startej marchwi i jabłka z dodatkiem octu estragonowego.
- NA TRAWIENIE : Zielone nasiona kopru zalane octem jabłkowym. Ten ocet jest cennym lekiem dla osób cierpiących na wzdęcia.
- NA CHOLESTEROL : Drobno pokrojone ząbki czosnku lub ziele czosnku niedźwiedziego zalane octem jabłkowym. Taki rodzaj nalewki octowej zabija wirusy i bakterie, wzmacnia odporność. Dodawany do potraw obniża cholesterol, działa przeciwmiażdżycowo i odtruwająco.
- NA KRĄŻENIE : Kilka papryczek chili zalane białym octem winnym. Papryczkowy ocet pijemy 1-2 razy dziennie jeśli cierpimy na zaburzenia krążenia, miażdżycę bądź mamy słabą odporność.
Red. Port.