czwartek, 25 kwietnia 2024
Miło Cię widzieć!

2070807-usta-900-665.jpgKąciki ust są zaczerwienione i pękają, co sprawia duży dyskomfort nie tylko podczas jedzenia czy ziewania, ale przede wszystkim szpeci. Dolegliwość ta, zaniedbana z czasem przeradza się w stany nadżerkowe i pozostawia blizny. Zapalenie kącików ust, to u dorosłych najczęściej skutek infekcji grzybicznej, np. po kuracji antybiotykowej.

Skłonność do zajadów występuje przy anemii i alergii, a także u osób z cukrzycą. Zmiany w kącikach ust mogą pojawić się też po długiej wizycie u stomatologa, gdy rozciągnięte usta są drażnione przez preparaty dentystyczne. Jeśli zajady pojawiają się sporadycznie, np. na skutek podrażnienia, można kilka razy dziennie natłuszczać kąciki wazeliną, oliwą, woskiem pszczelim lub miodem. Świetny będzie też sok z aloesu, który koi, odkaża i regeneruje naskórek. Aby przyśpieszyć gojenie i zapobiec nawrotom należało by uwzględnić w swojej diecie produkty bogate w witaminę B, takie jak: ryby, nabiał, wątróbkę, awokado, pieczywo pełnoziarniste i warzywa strączkowe. Jednocześnie powinniśmy unikać spożywania tego co zawiera cukry proste, bo sprzyjają one rozwojowi grzybów.

 

Gdy wszystko zawodzi a nawroty są regularne i coraz to objawowo silniejsze należy niezwłocznie udać się do lekarza, ponieważ takie stany mogą być oznaką skrycie rozwijającej się choroby, np. anemii lub cukrzycy.

 

Red. Port.

Oceń ten artykuł
(11 głosów)