czwartek, 18 kwietnia 2024
Miło Cię widzieć!

RZEŻUCHA NIE TYLKO JAKO DEKORACJA NA WIELKANOC

a5667275-3839x2550jpg-GALLERY_MAI2-22610Rzeżucha potrzebuje tylko dziesięciu dni , by wyrosnąć, więc niewiele. Zawarte w niej przeciwutleniacze i witamina C chronią DNA naszych komórek przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Jest ważnym elementem diety przeciwnowotworowej. Zwłaszcza palacze powinni ją jeść, bowiem w jej składzie znajdują się tz. izotiocyjaniany, które pomagają zapobiegać nowotworom płuc. Rzeżucha ma  duże pokłady łatwo przyswajalnego jodu, więc powinny polubić ją osoby z niedoczynnością tarczycy.

Sporo jest w niej witamin z grupy B, beta-karotenu, kwasu foliowego, siarki, potasu, magnezu, wapnia, żelaza, chromu i wit. PP. Garść rzeżuchy w całości pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę K. Nasz organizm potrzebuje jej, by skutecznie bronić się przed osteoporozą. Witamina K zapobiega wypłukiwaniu z kości minerałów (np. wapnia) i pomaga w procesie budowania tkanki kostnej. Nie żałujmy sobie rzeżuchy, jeśli chcemy mieć zdrowe włosy, skórę i paznokcie. Wprowadzona na stałe do naszej diety wygładzi trądzikową i łojotokową cerę, obniży poziom cukru we krwi, usprawni procesy przemiany materii i pomoże w przezwyciężaniu wiosennego wyczerpania.

 

Intensywny odcień rzeżuchy to zasługa  naturalnych barwników: luteiny i zeaksantyny. Dbają one o to, by nasze oko bezbłędnie rejestrowało wszystkie kolory i chronią je przed szkodliwym wpływem promieni UV. Obecność w rzeżusze glikozydu izosiarkocyjanowego, czyli w skrócie mówiąc – siarki, wzmacnia włosy, zapobiega ich wypadaniu. Poprzez krew pobudza skórę i cebulki włosowe do energicznej odnowy i wzrostu. Tak samo działa sok z rzeżuchy wcierany we włosy. Warto wiedzieć, że Francuzki podobno zmywają piegi i “starcze" plamy pigmentowe sokiem z rzeżuchy, który ma silne działanie wybielające. Uważa się, że rzeżucha jadana systematycznie odmładza, odświeża cerę, nadaje jej blasku i rumieńców.

 

Red. Port.

Oceń ten artykuł
(9 głosów)