Jeżyny mają bardzo podobny skład do malin, jednak zawierają one zdecydowanie więcej witamin oraz niektórych minerałów. Owoc ten jest skarbnicą witaminy C, K,B1, B2, PP, B6, B12 i kwasu foliowego oraz prowitaminy A. Jeżyna to najbogatsze źródło witaminy E. Zawiera jej najwięcej ze wszystkich owoców.
Dostarcza nam ona również cennych minerałów takich jak: wapń, magnez, potas, miedź i żelazo. W jeżynie znajdują się ogromne pokłady błonnika, pektyn, garbników, fito estrogenów oraz kwasów organicznych (jabłkowy, cytrynowy, winny, salicylowy).
Owoce jeżyny są bogatym źródłem flawonoidów i polifenoli, w szczególności antocyjanów oraz flawonoli czyli kwasów fenolowych np. kwas elagowy,
Kąpiele w odwarze z liści jeżyn działają łagodząco w takich stanach jak łuszczyca, liszaje, trądzik, a także pomagają suchej skórze odzyskać odpowiednie nawilżenie. Spożywanie owocu jak i maseczki z niego przygotowane świetnie poprawiają koloryt skóry. Owoce jeżyny wymieszane z tłustą śmietanką, to świetna maseczka odżywcza walcząca z oznakami upływającego czasu. Natomiast płukanka jeżynowa pozwala pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z ust.
Wszelkiego rodzaju maseczki z udziałem jeżyn mają działanie odżywcze-naprawcze. Kosmetyki z wyciągiem z tego owocu wskazane są szczególnie dla posiadaczek cery suchej, naczyniowej i z objawami fotostarzenia.
Dobroczynne właściwości jeżyny dla urody to :
- spowolnienie procesów starzenia się skóry,
- poprawa kolorytu skóry,
- uszczelnienie i wzmocnienie kruchych oraz rozszerzonych naczyń krwionośnych,
- ochrona komórek skóry przed szkodliwym wpływem promieniowania UV,
- pobudzenie syntezy kolagenu i elastyny.
Maseczka z jeżyn ma działanie odżywcze. Kosmetyki z wyciągiem z jeżyn wskazane są szczególnie dla posiadaczek cery suchej, naczyniowej i z objawami fotostarzenia.
Red. Port.