Kriolipoliza jest nowoczesnym zabiegiem likwidującym tkankę tłuszczową, napinający i ujędrniającym skórę, redukującym cellulit oraz modelującym sylwetkę pacjenta. Po raz pierwszy pojawia się w Stanach Zjednoczonych, gdzie doktor R. Rox Anderson wraz z doktorem Dieterem Mansteinem udowodnili podczas prowadzonych badań klinicznych, że podskórne komórki tłuszczowe są o wiele bardziej wrażliwe na działanie zimna niż otaczające je tkanki – już w temperaturze 0 stopni Celsjusza obumierają.
Dzięki nieinwazyjnemu zabiegowi kriolipolizy - miejscowemu chłodzeniu tkanek, możemy spowodować ubytek komórek tłuszczowych i utratę podskórnego tłuszczu. Efektem jest trwała utrata zbędnej masy ciała.
Kriolipoliza pod kątem skuteczności często bywa porównywana z klasycznym zabiegiem liposukcji, jednak nie wymaga od pacjenta poddawania się poważnemu zabiegowi chirurgicznemu. Działanie aparatu do przeprowadzenia kriolipolizy opiera się na kontrolowanym zamrażaniu komórek tłuszczowych i prowadzi do ich rozpadu pod wpływem odpowiednio niskiej temperatury.
Chłodzenie tkanki tłuszczowej doprowadza do jej rozpadu, czyli efektu lipolizy w komórce tłuszczowej – rozkładu hydrolitycznego triacyloglicerolu trójglicerydu. Prowadzi to do powstania kwasów tłuszczowych oraz glicerolu, które uwolnione do krwiobiegu zostają wychwytywane przez poszczególne tkanki i estryfikowane do acylogliceroi lub też utleniane w formie głównego źródła energetycznego do CO2 i wody. Procesy te prowadzą do redukcji tkanki tłuszczowej w ciele pacjenta. Zostają skrystalizowane w wyższych temperaturach niż inne komórki zawierające wodę, dlatego też, dzięki odpowiedniemu doborowi temperatury, to właśnie one zostają zniszczone, a pozostałe tkanki, takie jak skóra, mięśnie i nerwy zostają oszczędzone i nie podlegają wpływowi zabiegu.
Na obszarze, z którego chcemy pozbyć się tkanki tłuszczowej rozkładamy taśmy antyzamrożeniowe, chroniące przed odmrożeniami i zasinieniami. Na nie przykładany zostanie specjalny aplikator. Następnie urządzenie do kriolipolizy zasysa wybrany fragment ciała, na którym zostały umiejscowione głowice do przeprowadzenia zabiegu i je ochładza. W trakcie terapii dochodzi do selektywnego i kontrolowanego pobrania ciepła z komórek tłuszczowych.
W celu osiągnięcia optymalnych efektów należy stosować temperatury od -5 do -10 stopni Celsjusza. Dzięki odpowiedniemu ustawieniu urządzenia, komórki tłuszczowe ulegają rozpadowi i zostają naturalnie usunięte za pośrednictwem krwi i limfy. Proces wydalania komórek tłuszczowych z organizmu następuje stopniowo, z tygodnia na tydzień, a grubość tkanki tłuszczowej ulega zmniejszaniu, jednocześnie pozostawiając smuklejszą skórę w miejscach zastosowania zabiegu.
Rezultaty końcowe nie są widoczne natychmiast po zabiegu, jednakże już po pierwszej terapii jesteśmy w stanie zaobserwować różnicę. Finalna redukcja krągłości jest zauważalna wśród pacjentów po około 2 do 4 miesiącach po zakończeniu serii zabiegowej. W okresie tym organizm pozbywa się uszkodzonych komórek tłuszczowych. W przypadku gdy pacjent zachowuje zdrowy tryb życia, utrata masy ciała jest trwała, tak jak w przypadku tradycyjnego zabiegu liposukcji. Zaleca się stosowanie terapii od 30 do 60 minutowych w odstępach czterotygodniowych.
Po wykonaniu zabiegu, w miejscu przyłożenia głowic, występuje zaczerwienienie oraz prawdopodobne jest pojawienie się chwilowego zaburzenia wrażliwości – odrętwienia, spowodowanego działaniem niskich temperatur. Stan ten może się utrzymywać u pacjenta do kilku godzin po zabiegu. W wyjątkowych sytuacjach możliwe jest także pojawienie się niewielkiego krwiaka, który po kilku dniach zanika.
Przeciwwskazania do zabiegu
• Cukrzyca
• Padaczka
• Rozrusznik serca
• Krioglobulinemia
• Choroba Raynaud
• Pokrzywka z zimna
• Ciąża i karmienie piersią
• Zaburzenia pracy nerek
• Zaburzenia pracy wątroby
• Miejscowe zaburzenia krążenia
• Hipoproteinemia zimnych aglutynin
• Miejscowe stany zapalne, otwarte rany
Ekspert:
Paulina Bednarczyk, dziennikarz z dziedziny kosmetologii z Instytutu Medycyny Estetycznej i Kosmetologii Dermedik w Krakowie.
Źródło: