środa, 16 października 2019
Miło Cię widzieć!

Kwas salicylowy w kosmetyce

04 listopada 2013

1356709349114.jpgKwas salicylowy ma właściwości złuszczające, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne i słabo ściągające, które warunkują jego zastosowanie w kosmetyce. Związek w etanolowym roztworze o stężeniu 1-2% ma działanie antyseptyczne i jest stosowany w dermatologii, natomiast w stężeniu wyższym od 10% do 20% działa keratolityczne. W mieszaninie ze związkami o właściwościach ściągających, znalazł zastosowanie, jako środek przeciwpotny. Preparaty z kwasem salicylowym wykorzystane są w kosmetyce do zmywania, odświeżania, oraz dezynfekcji skóry twarzy i szyi. Bardzo popularne są również żele zawierające kwas salicylowy o działaniu keratolitycznym, jako alternatywna forma kosmetyczna stosowana do mechanicznego usuwania naskórka.

Zastosowanie kwasu salicylowego o stężeniu 1% - 2% w preparatach kosmetycznych do użytku domowego, warunkują jego właściwości przeciwzaskórnikowe, bakteriobójcze, antyseptyczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, keratolityczne, które pomagają w walce z zaskórnikami,  powierzchniowymi przebarwieniami oraz zmniejszają łojotok. Kwas ten może być stosowany na skórę całego ciała. Ma on bowiem delikatniejsze działanie niż kwasy alfa- -hydroksykwasy ( łagodniej złuszcza naskórek ). Podczas jego stosowania o wiele rzadziej pojawiają się efekty uboczne w postaci pieczenia, szczypania oraz nadmiernego złuszczania się skóry. Dzięki temu, iż wykazuje zdolności bakteriostatyczne, przenikające przez warstwę sebum oraz wnikające w głąb mieszków włosowo - łojowych, jest w szczególności polecany osobom z trądzikiem (w formie zapalnej oraz niezapalnej), nadmiernym wydzielaniem się sebum oraz przy zapaleniu mieszków włosowych. Polecany jest także dla osób z suchą skórą.

 

Kwas salicylowy złuszcza martwe komórki z powierzchni naskórka, posiada zdolność przenikania przez warstwę łojową, wnikania w głąb i oczyszczania porów skóry, oraz wnikania w głąb mieszków włosowych. Zjawisko to przyczynia się do odblokowania porów oraz zapobiega tworzeniu wszelkich wyprysków, pomaga oczyszczać zaskórniki. Dlatego preparaty z kwasem BHA polecane są w szczególności dla cer skłonnych do zanieczyszczonych porów oraz trądziku. Obawiano się, że długotrwałe stosowanie produktów z kwasami BHA może powodować nadmierne podrażnienie skóry. Obecnie wiadomo, że tak się nie dzieje - kwasy nie powodują stałych efektów ubocznych. Dużą zaletą kwasu salicylowego jest to, że zwiększa on penetrację innych substancji aktywnych, ponadto doskonale przygotowuje skórę do zabiegów mikrodermabrazji.

 

Kosmetyki zawierające w swoim składzie kwas salicylowy w kontakcie ze skórą mają za zadanie:

 

  • regulację odnowy komórkowej skóry, poprzez usunięcie zbędnych zrogowaciałych komórek, dzięki czemu poprawia się struktura i koloryt skóry,
  • zwiększenie skuteczności działania innych preparatów kosmetycznych; skóra przygotowana kwasami lepiej absorbuje składniki aktywne zawarte w kremach,
  • zapewnienie lepszego nawodnienia skóry; ponadto stosowane w większych stężeniach mają dodatkowo wpływ na skórę właściwą przyczyniając się do poprawy produkcji kolagenu i elastyny - odnosi się to głównie do kwasów AHA,
  • odblokowywanie porów i działanie antybakteryjne, dzięki czemu zapobiegają tworzeniu ognisk zapalnych, czyli wszelkiego rodzaju wyprysków i zaskórników – dotyczy to głównie kwasów BHA,
  • są pomocne w przypadku przebarwień i niewielkich blizn potrądzikowych,
  • spłycanie drobnych zmarszczek powierzchniowych i poprawienie elastyczności skóry,
  • preparaty z kwasami polecane są nie tylko do twarzy, ale i do całego ciała. Ich stosowanie jest bardzo pomocne zwłaszcza w przypadku zrogowaciałych i przesuszonych partii ciała jak: łokcie, kolana czy stopy.

 

Najczęściej wykorzystywanymi w preparatach kosmetycznych pochodnymi kwasu salicylowego są:

 

  • pochodne estrowe,
  • pochodne amidowe,
  • lipohydroksykwasy.

 

34317807.jpgPowyższe grupy związków są stosowane, jako składniki kosmetyków prostych i złożonych w kremach, emulsjach, płynach do zmywania skóry twarzy, żelach, olejkach do opalania, lotionach.

 

Lipohydroksykwas (LHA) jest to nowa pochodna kwasu salicylowego, która ma postać białego i bardzo drobnego proszku (rozpuszcza się w alkoholach i olejach, jest nierozpuszczalny w wodzie o gęstości nasypowej 0.7 g/ml). Jego długi łańcuch lipidowy zwiększa powinowactwo do tłuszczy, poprawiając jednocześnie właściwości keratolityczne, oraz zmniejsza ryzyko występowania podrażnień ponieważ wolniej penetruje naskórek. Kwas lipohydroksylowy działa tuż pod powierzchnią naskórka w zewnętrznych warstwach, dzięki temu następuje łagodne złuszczanie warstwy rogowej nie powodując zniszczenia jej struktur. Proces złuszczania za pomocą tego kwasu jest bardzo podobny do naturalnego, odbywa się w sposób precyzyjny i delikatny warstwa po warstwie. Stosuje się go w stężeniach niższych niż kwas salicylowy od 0,3 do 2%, natomiast pH wynosi 3.

 

Kwas lipohydroksylowy w kompozycjach kosmetycznych pełni wiele istotnych funkcji do najważniejszych należą:

 

  • działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie oraz sprzyja gojeniu się podrażnień i wyprysków,
  • reguluje odnowę komórkową skóry usuwając zbędną warstwę rogową naskórka,
  • polecany jest dla cery trądzikowej oraz z zanieczyszczeniami,
  • posiada właściwości przeciwgrzybiczne,
  • działa przeciwzaskórnikowo,
  • stymuluje odbudowę naskórka.

 

Kwas lipohydroksylowy zapewnia lepsze wchłanianie substancji aktywnych zawartych w kosmetykach.
W trakcie stosowania kuracji hydroksykwasami nie należy korzystać z solarium i opalać się na słońcu. Obowiązkowe jest stosowanie stabilnych filtrów z wysokim poziomem protekcji. Produkty z kwasem salicylowym, nie mogą być stosowane przez osoby uczulone na salicylany np. aspirynę oraz kobiety w ciąży i karmiące.

 

Red. Port.

Oceń ten artykuł
(21 głosów)