Polska Kosmetologia i Kosmetyka to najszybciej rozwijający się portal branżowy w Polsce. Istniejemy na rynku mediów internetowych już od 10 lat i posiadamy ugruntowaną pozycję w kategoriach związanych z branżą Beauty. W naszym portalu znajdą Państwo tysiące ciekawych artykułów związanych z branżą kosmetyczną, medycyną estetyczną oraz spa. Prezentowane przez nas materiały pełnią funkcje edukacyjną i doradczą. PKIK24.pl to doskonałe miejsce na prezentację Państwa marki a także na reklamowanie oferowanych produktów.
W ostatnim czasie modne stało się stosowanie kwasów. Stosuje się je w różnej postaci, albo pojedynczo w rożnym stężeniu, albo połączenie kilku kwasów. Kwasy są też dodawane do kremów, w niewielkim stężeniu, w celu stopniowego złuszczania naskórka i poprawy struktury i wyglądu skóry.
Kwasy dzielone są na α-hydroksykwasy (ang. Alpha hydroxy acid, AHA) oraz β-hydroksykwasy (ang. Beta hydroxy acid, BHA). Do kwasów BHA zaliczany jest wyłącznie kwas salicylowy, natomiast wśród kwasów AHA wyróżnia się:
- kwas azelainowy,
- kwas cytrusowy,
- kwas glikolowy,
- kwas jabłkowy,
- kwas migdałowy,
- kwas mlekowy,
- kwas pirogronowy,
- kwas winowy.
Kwas mlekowy i glikolowy mają w swojej budowie najmniejsze cząsteczki, dzięki czemu najlepiej są absorbowane przez skórę oraz najlepiej i najskuteczniej działają. α-hydroksykwasy są rozpuszczalne w wodzie, w związku z tym nie mogą przekroczyć bariery sebum, natomiast β-hydroksykwasy dzięki temu, że są rozpuszczalne w tłuszczach pokonują tą barierę.
Dodatkowo wyróżnia się jeszcze polihydroksykwasy in. polihydroksyalkanolany (ang. Polyhydroxyalkanoates, PHA) , do których zaliczany jest: glukonolakton oraz kwas laktobionowy.
Kwas salicylowy INCI: Salicylic acid -to naturalny składnik izolowany z kory wierzby. Ma działanie przeciwzapalne, a także przyspiesza procesy gojenia wyprysków i podrażnień. Jest pomocny w walce z trądzikiem pospolitym. Stosowany jest głównie w kosmetykach do pielęgnacji cery trądzikowej, w niewielkim stężeniu. Rozpuszcza się w tłuszczach, dzięki czemu doskonale oczyszcza ujścia gruczołów łojowych. Dodatkowe jego właściwości to usuwanie zaskórników. Stosowany jest w pielęgnacji głównie cery mieszanej i tłustej, natomiast może być stosowany również w pielęgnacji zanieczyszczonej cery suchej.
Kwas azelainowy INCI: Azelaic acid -to alfa-ketokwas o wielokierunkowym działaniu, w przyrodzie odnajduje się go w ziarnach zbóż. Stosowany w leczeniu trądziku pospolitego, różowatego, zaskórnikowego, grudkowo-krostkowego, oraz łojotokowego zapalenia skóry. Przede wszystkim działa przeciwzapalnie oraz keratolityczne. Dodatkowe jego działanie to blokowanie powstawania melaniny w skórze, dzięki czemu rozjaśnia przebarwienia. Poprzez redukcję wolnych rodników zapobiega starzeniu się skóry.
Kwas cytrusowy INCI: Citric acid - to bezbarwne, rozpuszczalne w wodzie kryształki. Został wyizolowany z soku cytrynowego w 1784 roku. W naturze występuje w niewielkich ilościach u większości organizmów żywych, natomiast w większym stężeniu występuje w owocach. Najwięcej jest go w cytrusach np. w cytrynie, gdzie stanowi 8% suchej masy. Stosowany jest głównie do rozjaśniania przebarwień różnego pochodzenia. W przemyśle kosmetycznym stosowany jest zwykle jako składnik peelingów rozjaśniających.
Kwas glikolowy INCI: Glycolic acid - to kwas, który można znaleźć w agreście, winogronach, jabłkach i trzcinie cukrowej. Jest najprostszym z kwasów hydroksylowych. Kwas glikolowy jest używany w kosmetyce od ponad 25 lat. Jego działanie jest zależne od stężenia. W mniejszym stężeniu np. 15% ma działanie nawilżające, niewielkie złuszczające, a także przyspiesza regenerację skóry. Natomiast w wysokim stężeniu do 70% mocniej złuszcza naskórek, a także pobudza procesy regeneracyjne ostatnie warstwy skory, czyli skóry właściwej. Kwas glikolowy najczęściej stosuje się w leczeniu trądziku, usuwania zaskórników, ale także do nawilżenie i zmiękczenia skóry. Gdy na skórze występują drobne blizny, czy przebarwienia kwas glikolowy spłyci je i rozjaśni.
Kwas migdałowy INCI: Mandelic acid - kwas migdałowy jak sama nazwa mówi, jest pozyskiwany z migdałów (gorzkich). Jest rozpuszczalny w wodzie, alkoholu oraz eterze. Ma postać białych kryształków. Jest szeroko stosowany w przemyśle kosmetycznym, zarówno w produkcji kremów jak i toników. Ma właściwości przeciwbakteryjne, nawilżające oraz depigmentacyjne. Posiada także silne właściwości ochronne, zapobiegając fotostarzeniu się skóry i nie uwrażliwia skóry na działanie promieni słonecznych. W związku z tym może być stosowany w okresie letnim. Szczególnie w środowisku kwaśnym kwas migdałowy działa bakteriostatycznie i bakteriobójczo na bakterie występujące na ludzkiej skórze (Staphylococcus, Streptococcus), stąd też jego zastosowanie w leczeniu trądziku i problemów z wypryskami.
Kwas mlekowy INCI: Lactic Acid - kwas mlekowy podobnie jak kwas jabłkowy, występuje w dwóch izomerach: D(-), czyli formie lewoskrętnej i L(+), czyli formie prawoskrętnej. Kwas mlekowy występuje w postaci przezroczystej, gęstej cieczy o lekkim kwaśnym zapachu. Jest rozpuszczalny w wodzie, spirytusie i eterze. Kwas mlekowy powstaje w procesie glikolizy, czyli rozkładu cukru (pochodzącego głównie z mleka) w warunkach beztlenowych pod wpływem bakterii Lactobacillus casei i Lactobacillus bulgaricus. Kwas mlekowy jest stosowany w kosmetykach w celu ustalenia odpowiedniego pH. Działa podobnie jak inne α-hydroksykwasy, czyli wygładzająco, nawilżająco i przeciwtrądzikowo. Kwas mlekowy może być wykorzystany w produkcji dezodorantów, jeżeli mają być klarowne i przezroczyste.
Źródło: http://biotechnologia.pl/ i http://biotechnologia.pl/