czwartek, 28 października 2021
Miło Cię widzieć!

Elegancja i skuteczność

Jak zaistnieć na niezwykle bogatym w produkty rynku kosmetyków? Odpowiedź na to pytanie wyzwala niesamowitą kreatywność producentów.

 

 

 

 

Nie wystarczy stworzyć nowy produkt, wyprodukować i zaoferować konsumentom. Aby wzbudzić zainteresowanie potencjalnego, zwłaszcza luksusowego nabywcy, produkt potrzebuje reklamy, i to zarówno oryginalnej jak i skutecznej. Tak więc perły, jedwab, orchidee, kaszmir, kawior czy trufle będą stanowić tu doskonałe skojarzenie. Szczególnie, że substancje z nich wytwarzane służą nie tylko reklamie, ale też, a może przede wszystkim, bardzo dobrze służą pielęgnacji skóry. A oto przykłady.

 

Jedwab

Jedwab wykorzystany w kosmetyce dostarcza wartościowego białka nadającego włosom piękny połysk, a skórze gładkość. Jedwab ceniony jest także za właściwości nawilżające i pielęgnujące. Proteiny jedwabiu otrzymywane na drodze wyrafinowanej biotechnologii utrzymują na długo wodę w naskórku. Preparaty z proteinami jedwabiu powodują, że skóra po ich użyciu staje się miękka, jedwabiście gładka i elastyczna. Zastosowane w preparatach do włosów idealnie wbudowują się w powierzchnię włosa regenerując tylko uszkodzone fragmenty.

 

Perły

Perły są znane od tysięcy lat jako symbol piękna, zdrowia i luksusu. Nowoczesne technologie pozwoliły na zastosowanie pereł jako bardzo interesujących składników aktywnych w produkcji kosmetyków. Bywają one stosowane w kosmetyce do nawilżania i odmładzania skóry. Proszek perłowy stymuluje fizjologiczną czynność fibroblastów skóry. Powoduje zwiększenie syntezy matrix międzykomórkowego i produkcję składników odpowiedzialnych za spajanie komórek oraz ich regenerację. Zawierają aragonit i oligoelementy: sole magnezu, sodu, krzemu i fosforu. Łagodzą podrażnienia, pobudzają skórę do odnowy. W kosmetyce są używane w kuracjach odmładzających, nawilżających, remineralizujących.

 

Bucheron, jubiler dostarczający klejnoty na królewskie dwory, uczynił perłę myślą przewodnią jednej ze swoich kreacji perfumeryjnych. Perła oprawiona w białe złoto stała się inspiracją dla flakonu perfum Initial.

 

Orchidee

Te eleganckie, ozdobne kwiaty z rodziny storczykowatych (Orchidaceae) od wieków symbolizują egzotykę i tajemniczość. Występują niemal na całej Ziemi i mimo faktu, że jest ich ponad 30.000 rodzajów są to rośliny rzadkie, często zagrożone wyginięciem.

 

Warunki życia powodują, że rośliny z tej rodziny wytwarzają dużo specyficznych, cennych dla człowieka substancji. Wiele z nich zostało zaadaptowanych do pielęgnacji skóry. Kwiaty orchidei produkują substancje nawilżające, zwalczające wolne rodniki, zwiększające odporność skóry.

 

Oto dwa przykłady. Kompleks z różowej orchidei Cymbidium Grandiflorum jest bogaty w minerały, takie jak cynk, magnez, żelazo, miedź, które korzystnie działają na skórę. Zawartość cukrów i polisacharydów pomaga w jej nawilżeniu i w pielęgnacji skóry ze zmarszczkami. Orchidee są określane jako najdoskonalsze kwiaty stworzone przez naturę.

 

Ekstrakt białej orchidei Phaenopsis lobbil jest stosowany do rozjaśniania skóry i wybielania plam pigmentacyjnych. Dzięki zawartości kwasu fenolowego, surowiec ogranicza działanie tyrozyny, przez co hamuje syntezę melaniny. Ekstrakt działa keratolitycznie, pomaga zwalczać plamy pigmentacyjne wywołane ekspozycją słoneczną i starzeniem się skóry.

 

Kawior

Kawior to nie tylko elegancki przysmak na stole będący symbolem luksusu. Ostatnio zdobył sobie mocną pozycję w kosmetyce. Jego cenne właściwości wykorzystywane są w preparatach kosmetycznych i zabiegach profesjonalnych stosowanych w pielęgnacji skóry dojrzałej, suchej, zestresowanej, zmęczonej.

 

Ekstrakty z kawioru stosowane w kosmetyce to bardzo energetyczne produkty, które są bogatym źródłem protein, fosfolipidów oraz witamin. Każdy z producentów stosuje różne metody jego otrzymywania oraz formy podania np. zakapsułowane, ale w końcowym efekcie składniki ekstraktów są podobne.

 

Zwykle to aminokwasy fosfoprotein takie jak arginina, histamina, isoleucyna, lizyna, metionina. Część tłuszczowa to ok. 25% cholesterolu i 75% lecytyny. Ekstrakt z kawioru zawiera także kwas pantotenowy i sporo witamin: A, C, PP, B2, B6 i B12 oraz mikroelementy. Ze względu na swój skład, ekstrakt z kawioru dostarcza komórkom skóry składników odżywczych oraz pobudza metabolizm komórkowy. Uczestnictwo w biosyntezie protein a także w nawilżaniu skóry daje w efekcie odbudowę jej struktury. Obecność cholesterolu i lecytyny sprawia, że skóra staje się bardziej elastyczna, a jej bariera hydrolipidowa jest w dobrej kondycji, wzmocniony zostaje cement międzykomórkowy, wilgotność jest kontrolowana. Obecność witamin w ekstrakcie chroni skórę przed agresją wolnych rodników oraz pozwala na właściwe jej odżywienie.

 

Ekstrakty z kawioru polecane są do produkcji kremów regenerujących, nawilżających i odżywczych masek, produktów anti-aging, rewitalizujących preparatów do ciała.

 

Trufle i szampan

W menu ekskluzywnych restauracji pojawiają się w standardzie homary, kawior i trufle, najlepiej w towarzystwie oryginalnego szampana. Ekskluzywne kosmetyki do włosów Alterna, jak głosi reklama, uwielbiane przez gwiazdy Hollywood: Madonnę, Jenifer Aniston, Courtney Cox, Patricię Arquette zawierają wyciągi z kawioru i białych trufli.

 

Trufle fascynowały ludzi od wieków. Ich uwodzący smak i aromat bywa niezapomnianym przeżyciem. Komercyjnie zbierane trufle mają tak silny aromat i smak, że stosowane są jako przyprawy, a nie oddzielne dania. Truflom przypisuje się magiczne właściwości. Zbierane są od wielu wieków i traktowane jako coś drogocennego. Są trudne do znalezienia i w związku z tym bardzo drogie. Ich specjalne okazy sprzedaje się na giełdach i aukcjach. Specjalne targi truflowe odbywają się w Perugii. Najdoskonalsze są włoskie białe trufle, kilogram tych trufli może kosztować 2-3 tysięce euro.

 

Mimo ogromnego popytu na trufle w gastronomii, udało się też wyprodukować na ich bazie aktywne surowce dla przemysłu kosmetycznego. Są cenne dla skóry ze względu na obecność minerałów i substancji organicznych. Dzięki wysokiej zawartości cukrów i polisacharydów wyciąg z trufli może pełnić istotną rolę jako składnik nawilżający i poprawiający elastyczność skóry. Polisacharydy tworzą film na jej powierzchni, a ten reguluje poziom wody w naskórku. Z kolei cukry uzupełniają niedobory naturalnego NMF skóry, co w efekcie daje możliwość dobrego kontrolowania gospodarki wodnej.

 

Czekolada

Czekolada, zwana napojem bogów, od wieków była ceniona ze względu na doskonały wpływ na stan ducha i zmysły. Pionierem w zastosowaniu czekolady w kosmetykach jest firma Payot. Wyciągi z kakaowca wykorzystuje się do tworzenia preparatów ujędrniających (mają podobne działanie do kofeiny, silnie drenują i pobudzają metabolizm komórek). Składniki takie jak: caobromina, teobromina, kofeina wspomagają spalanie tkanki tłuszczowej. Apetyczny aromat czekolady chętnie odtwarza się przy komponowaniu perfum.

 

Gardenia, tuberoza, kapryfolium

W perfumerii wiele jest eleganckich dodatków nawiązujących do szyku „wyższych sfer”. Szczególnie w perfumerii, gdzie zielona świeżość kapryfolium przywodzi na myśl wilgotny zapach rosy, gardenia i tuberoza przypominają oszałamiający zapach letniej nocy.

 

W niektórych wyrobach zestawienie owianych tajemniczością składników jest wręcz zaskakujące, czego przykładem może być pewien produkt do twarzy. W jego recepturze znalazły się najcenniejsze składniki znane z właściwości odmładzających – koncentrat złota, magnezu i miedzi, jedwab, proszek perłowy, algi, kawior i białe trufle. Tak więc luksusy salonów na dobre znalazły miejsce w kosmetyce.

 

 

mgr Barbara Włudyka

Konsultant ds. badań i rozwoju branży kosmetycznej.

 

 

Źródło: www.solarium.net.pl

"SOLARIUM & Fitness" nr 4/2010 ss. 68-70

Oceń ten artykuł
(8 głosów)