wtorek, 25 stycznia 2022
Miło Cię widzieć!

Colostrum to unikalny, najsilniej regenerujący organizm ludzki bioaktywny surowiec naturalny.

W jej skład wchodzi ponad 250 naturalnych związków chemicznych mających na celu jedno zadanie – ochronę i regenerację komórek w naszym ciele. Jako jedyna naturalna substancja, znacznie skuteczniej od syntetycznych, nie tylko opóźnia oznaki starzenia ale powoduje ich znaczący regres. Im wcześniej Colostrum jest zebrane tym lepsze posiada właściwości. Z każdą godziną jego wartość biologiczna obniża się, aby po kilkunastu godzinach w stać się mlekiem. Colostrum z pierwszego pobrania - z pierwszych dwóch godzin. Jest to najczystsza i najlepsza naturalna bioaktywna formuła występująca w przyrodzie.

 

Informacja medyczna:

Colostrum zawiera bardzo skondensowaną, silnie działającą dawkę czynników odpornościowych i wzrostowych, w tym EGF (Epidermal Growth Factor), zaliczany do cytokin epidermalny czynnik wzrostu działający stymulująco i naprawczo na naskórek. Cytokiny mleczne przyspieszają gojenie się ran, poprawiają odżywienie i nawilżenie skóry, stymulują podziały warstwy twórczej naskórka oraz jego prawidłowy wzrost. Kilkanaście tysięcy prac naukowych dokumentuje i opisuje wpływ tej substancji na organizm człowieka, na jego zdrowie oraz skórę, a co za tym idzie na jego urodę. Idąc głębiej można tą drogą zanalizować co bardziej sztandarowe składowe Colostrum. Na przykład czynnik wzrostu EGF stymuluje proliferację komórkową i migrację oraz może wpływać na częstotliwość ich zaprogramowanego uśmiercania aktywując system sygnalizujący (Fas/Fas ligand (FasL).

 

Peptydowe czynniki wzrostu wpływają na przyspieszoną regenerację uszkodzonych tkanek, co przejawia się zwiększoną proliferacją, migracją i odbudową komórkową w czasie 24-48 godzin po uszkodzeniu. Colostrum zawieraja wiele cytokin, włączając interleukiny Il-1b, Il-6, Il-10, czynnik martwicy nowotworu TNF- α, granulocyty oraz makrofagi. Niewykluczone jest, że te czynniki odgrywają znaczącą rolę w rozwoju sytemu immunologicznego współpracującego z immunoglobulinami i składnikami antybakteryjnymi, takimi jaki laktoperoksydaza. TGF- β, które mają wiele różnych funkcji - są silnymi białkami, chemicznie przyciągającymi krwinki białe i stymulującymi przemieszczanie się nabłonkowych komórek w miejscach uszkodzeń. Dlatego najprawdopodobniej jest to klucz do stymulowania i przywracania wcześniejszej fazy procesów naprawczych.

 

Generalnie Colostrum zawiera ogromną ilość czynników wpływających na wzrost i różnicowanie komórek oraz na ich funkcjonowanie. Podsumowując Colostrum dzięki swojemu składowi jest produktem kompletnym zawierającym także liczne aktywne biologicznie składniki, takie jak białka, węglowodany, tłuszcze, minerały i witaminy oraz czynniki wzrostu. Posiada właściwości odżywcze, energetyczne, ochronne. Zapewnia naturalną barierę antyinfekcyjną. Stymuluje wzrost i regenerację skóry. Przywraca skórze naturalny stan równowagi, pogrubia ją, zapobiega przedwczesnemu starzeniu. Pielęgnująco, na skórę, Colostrum wykazuje kompleksowe działanie:

- wzmacnia naczynia krwionośne (wit. K, C)

- działa antyseptycznie (lizozym, laktoferyna, laktoperoksydaza, α-laktoalbumina)

- wiąże wodę w naskórku (treonina, kwas glutaminowy, seryna, NMF)

- zwalcza wolne rodniki (wit. A, C, E, enzymy antyoksydacyjne, estrogen, cynk, selen, miedź, mangan, kobalt)

- przyśpiesza regenerację skóry (cysteina, metionina, walina, leucyna, izoleucyna, cynk, żelazo, EGF, IGF-1)

- wpływa na syntezę kolagenu (cytokiny)

 

Aktualne światowe trendy badań wskazują, iż żywność prozdrowotna, suplementy diety oraz nutraceutyki i kosmeceutyki będą podstawą integralnego systemu ochrony zdrowia i zachowania dłuższej młodości w przyszłości.

 


Najczęściej zadawane pytania

1. Co to jest Colostrum? Colostrum jest wydzieliną gruczołu mlekowego ssaków powstającą w ostatnim okresie przed porodem i w pierwszych dniach po porodzie potomka. Colostrum to unikalny, najsilniej regenerujący organizm ludzki bioaktywny surowiec naturalny. W jej skład wchodzi ponad 250 naturalnych związków chemicznych, takich jak czynniki wzrostu, hormony, enzymy, poliamidy, pochodne kwasów nukleinowych, pochodne aminokwasów i inne. Zawiera również substancje bakteriostatyczne, w tym immunoglobuliny, laktoperoksydazy, lakteniny, laktoferynę, lizozym i leukocyty. W skład Colostrum wchodzą także, wyjątkowo łatwo przyswajalne, o dużej koncentracji witaminy oraz związki mineralne mających na celu jedno zadanie – ochronę i regenerację komórek w naszym ciele. Colostrum zwane jest Młodziwem, ponieważ jako jedyna naturalna substancja, znacznie skuteczniej od syntetycznych, nie tylko opóźnia oznaki starzenia ale powoduje ich znaczący regres. Colostrum jest zbierane we wczesnej fazie laktacji. Im wcześniej jest zebrane tym lepsze posiada właściwości. Z każdą godziną jego wartość biologiczna obniża się, aby po kilkunastu godzinach w końcu stać się mlekiem (patrz tabela). Jest to jedyna substancja naturalnego pochodzenia istniejąca w przyrodzie o tak wysokiej koncentracji tak unikalnych składników.

 

2. Czy zbieranie Colostrum na cele produkcyjne jest niebezpieczne dla cielaka? Nie. Z reguły wytwarzane jest dwa razy więcej Colostrum niż potrzebuje nowonarodzone cielę. Zbiera się dokładnie taką ilość aby młode w żaden sposób nie ucierpiało.

 

3. Czy Colostrum to mleko? Nie. Colostrum nie jest mlekiem. Jest substancją diametralnie różniącą się pod względem właściwości i konsystencji od mleka.

 

4. Dlaczego Colostrum jest mylone z mlekiem? Dlatego, iż po kilkudziesięciu godzinach laktacji samoistnie przyjmuje właściwości mleka a następnie się w nie zamienia.

 

5. Czy przez cały czas Colostrum zachowuje swoje właściwości? Nie. Proces przemiany nie odbywa się równomiernie. Już po 6 godzinach od rozpoczęcia laktacji Colostrum traci prawie połowę zawartych substancji bioaktywnych. (patrz tabela)

 

6. Czy Colostrum z pierwszych godzin jest „lepsze” niż z kilkunastu lub kilkudziesięciu godzin? Zdecydowanie tak. Colostrum zbierane z pierwszej laktacji jest substancją ekskluzywną, bardzo rzadką i praktycznie nie występującą na rynku. Czym później zbierane, tym słabsze posiada właściwości, a co za tym idzie jest dużo tańsze. (patrz tabela)

 

7. Co zawiera Colostrum, co je odróżnia od mleka? Colostrum zawiera ponad 250 naturalnych związków chemicznych, takich jak czynniki wzrostu, hormony, enzymy, poliamidy, pochodne kwasów nukleinowych, pochodne aminokwasów i inne. Zawiera również substancje bakteriostatyczne, w tym immunoglobuliny, laktoperoksydazy, lakteniny, laktoferynę, lizozym i leukocyty. W skład Colostrum wchodzą także, wyjątkowo łatwo przyswajalne, o dużej koncentracji witaminy oraz związki mineralne. Jest to jedyna substancja naturalnego pochodzenia istniejąca na świecie o tak wysokiej koncetracji tak unikalnych składników. Zawiera bardzo skondensowaną, silnie działającą dawkę czynników odpornościowych i wzrostowych, w tym EGF (Epidermal Growth Factor) - zaliczany do cytokin epidermalny czynnik wzrostu działający stymulująco i naprawczo na naskórek. Cytokiny mleczne przyspieszają gojenie się ran, poprawiają odżywienie i nawilżenie skóry, stymulują podziały warstwy twórczej naskórka oraz jego prawidłowy wzrost.

 

8. Jak nazywa się Colostrum w języku polskim? Colostrum jest nazwą łacińską i jako taka nie ma odpowiednika w języku polskim. Przyjęło się używać nazw takich jak np. Siara czy Młodziwo, ale nie jest to w żadnym sensie tłumaczeniem słowa Colostrum.

 

9. Czy Colostrum, Siara, Młodziwo to są różne substancje? Nie, są to różne nazwy dla tej samej substancji.

 

10. Dlaczego Colostrum nazywane jest Młodziwem? Z powodu zawartości pewnych substancji aktywnych, potrafiących regenerować tkanki, przywracać równowagę komórkową oraz stymulować i modulować układ immunologiczny. Są to przede wszystkim Naskórkowe Czynniki Wzrostu oraz Immunoglobuliny, a także wiele innych tego typu składników. Colostrum jest jedyną na świecie substancją naturalnego pochodzenia zawierającą te elementy. Dlatego używa się go jako surowca np. w medycynie estetycznej, rekonstrukcyjnej i regeneracyjnej.

 

11. Czy Colostrum jest bezpieczne? Tak, Jest całkowicie bezpieczne. Jest pierwszym pokarmem każdego nowonarodzonego potomka.

 

12. Czy Colostrum można przedawkować? Nie. Pomimo iż każda substancja w nadmiarze jest szkodliwa, nawet woda mineralna, to tak samo jak wodę Colostrum naturalne trudno jest przedawkować.

 

13. Czy Colostrum jest przebadane naukowo? Tak. Powstały tysiące prac naukowych na całym świecie na temat Colostrum, jego dzialania oraz substancji w nim zawartych. Wytwarza się z niego bardzo rzadkie lekarstwa, ekskluzywne kosmetyki, suplementy diety.

 

14. W jakich dziedzinach nauki i medycyny Colostrum znajduje zastosowanie? Najczęściej w Chirurgii Plastycznej i Rekonstrukcyjnej, Medycynie Estetycznej, Dermatologii, Alergologii, Dietetyce, Geriatrii, Immunologii, a także w wielu, wielu innych dziedzinach.

 

15. Dlaczego Colostrum jest jedyną w swoim rodzaju substancją naturalną? Jego unikalność bierze się stąd, iż wszystkie ssaki przychodzą na świat w stanie hipogammaglobulinemii i przy obniżonej aktywności immunologicznej, co w zetknięciu z florą bakteryjną i drobnoustrojami chorobotwórczymi czyni je bezbronnymi i szczególnie podatnymi na infekcje. Dopiero Colostrum matki przekazuje im immunoglobuliny i inne substancje odpornościowe oraz stymulujące wzrost, chroniąc w ten sposób nowe życie przed złymi wpływami z zewnątrz.

 

16. Jak wygląda Colostrum w naturze? Jest to gęsta, żółta ciecz o odczynie lekko kwaśnym (ph 6,4). Jest to mieszanina wielu składników o zróżnicowanych właściwościach fizycznych, chemicznych i biologicznych.

 

17. Czy Colostrum używa się w stanie surowym? Można oczywiście używać go w stanie surowym, ale do celów produkcyjnych przetwarza się je do postaci sproszkowanej. Z tej bazy wytwarza się kremy, balsamy, kapsułki i inne produkty o mniejszej lub większej zawartości Colostrum.

 

18. Czy przetwarzanie Colostrum niszczy jego właściwości? W większości przypadków tak. Colostrum jest substancją białkową, stąd jej degradacja następuje już powyżej temperatury 42 °C. Jedyną metodą pozwalającą na zachowanie praktycznie wszystkich właściwości świeżego Colostrum jest Liofilizacja. W taki właśnie sposób przetwarzane jest Colsotrum zawarte w Serum Colostrum2h

 

19. Co to jest Liofilizacja? Jest to przetwarzanie na zimno, suszenie sublimacyjne, stosowane do produktów termolabilnych (nieodpornych na ogrzewanie). W ten sposób przetwarza się produkty dla astronautów, himalaistów czy polarników, czyli wszędzie tam, gdzie jakość i żywotność produktu odgrywa kluczową rolę.

 

20. Dlaczego nie produkuje się produktów z Colostrum masowo? Przede wszystkim dlatego, że Colostrum występuje tylko przez kilkadziesiąt godzin po narodzeniu się potomka. Jest to sytuacja na tyle rzadka, iż wyklucza masowość produkcji i czyni z Colostrum substancję ekskluzywną.

 

21. Dlaczego ceny preparatów tworzonych w oparciu o Colostrum są tak różne? Na cenę Colostrum mają wpływ dwa czynniki: czas w którym je pozyskano (patrz tabela) oraz metoda jego przetworzenia (patrz pkt 17 i 18).

 

Czas pozyskania: Najbardziej wartościowe Colostrum pochodzi z pierwszej laktacji, czyli z pierwszych 2 godzin, co czyni tę substancję jeszcze rzadszą – ilość substancji możliwej do pozyskania jest niezmiernie mała, ale za to jej właściwości są fascynujące (patrz pkt 1 oraz tabela).

 

Metoda przetwarzania (patrz pkt 17 i 18): Jeśli chcemy zachować pełnię właściwości substancji, należy ją przetwarzać na zimno. Dlatego też Colostrum z piewszych godzin, liofilizowane jest substancją praktycznie nie występującą na rynku. Stąd cena produktu jest zupełnie inna od produkowanych z Colostrum pozyskiwanego z kilku dni po laktacji i przetwarzanego na gorąco. Są to zupełnie różne produkty, tak pod względem zawartości czynników bioaktywnych jak i pod względem efektów działania.

 

Zmiany procentowe składników colostrum wraz z upływem czasu od pierwszego pobrania:


 

Wraz z upływem czasu Colostrum traci bezpowrotnie większość swoich właściwości. Procentowa zawartość białek już po pierwszych 6 godzinach zmniejsza się niemal o 50% po 12 godzinach o 65% a po 24 godzinach aż o 75%. Zawarte w Colostrum białka to przede wszystkim jedne z najcenniejszych substancji dla naszej skóry: immunoglobuliny, czynniki EGF, TGF, IGF-1, FGF, oraz inne substancje jak laktoperoksydaza, laktoferyna, cytokiny, itd.

Surowiec pozyskany z pierwszych dwóch godzin, czyli Colsotrum klasy 0, stawia go na miejscu unikalnej i najsilniej działającej substancji naturalnej, wykorzystywanej przez kliniki chirurgii plastycznej, instytuty medyczne oraz najbardziej ekskluzywne marki kosmeceutyków na świecie.

 

Aplikator

Posiada najwyższe możliwe stężenie Colostrum jakim można nasycić bazę kremu. W połączeniu z Kolagenem i Kwasem Hialuronowym daje najskuteczniejszą, jedyną na rynku kompozycję regeneracyjną skóry na poziomie komórkowym. Poręczne opakowanie umożliwia stosowanie kremu w każdym miejscu i o każdej porze.

 

Mleczko

Połączenie Colostrum, Kolagenu, Kawasu Hialuronowego oraz protein jedwabiu w konsystencji umożliwiającej komportowe i skuteczne aplikowanie kosmeceutyku na większej powierzchni ciała.

 

Krem

Posiada najwyższe możliwe stężenie Colostrum jakim można nasycić bazę kremu. W połączeniu z Kolagenem i Kwasem Hialuronowym daje najskuteczniejszą, jedyną na rynku kompozycję regeneracyjną skóry na poziomie komórkowym.

 

Autor: Genoscope

Oceń ten artykuł
(17 głosów)