wtorek, 25 stycznia 2022
Miło Cię widzieć!

OLEJ TAMANU - WARTO SIĘ Z NIM ZAPRZYJAZNIĆ

masaz.jpgOlej tamanu pozyskiwany jest z owoców polinezyjskiego drzewa o tej samej nazwie, które rozpowszechnione jest również w Indiach, południowo-wschodniej Azji, wyspach płódniowego Pacyfiku oraz Oceanu Indyjskiego. Nazywany również olejem Bora Bora posiada właściwości, które czynią go interesującym do zastosowania w kosmetyce. Olej z tej rośliny ma działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwreumatyczne, pobudzające regenerację tkanek.

Dawniej był stosowany domięśniowo przy nerwobólach w przebiegu trądu oraz bólach reumatycznych. Mówi się też o przypadkach wyleczenia gangreny, łuszczycy, przewlekłych trądzików, owrzodzeń, trudno gojących się oparzeń, wyprysków, dermatoz. Z bardzo dobrym skutkiem olej tamanu stosuje się  w leczeniu ukąszeń owadów, odmrożeń, zmacerowanej skóry, blizn na podłożu zapalnym, stanów zapalnych narządów płciowych, stanów zapalnych gruczołu mlekowego (sutka), opryszczki, stanów zapalnych i rozpadlin odbytu, oparzeń promieniami X. Niemieccy fitoterapeuci polecają ten olej jako leczenie wspomagające  w przypadku  przerostu gruczołu krokowego, przewlekłych nieżytów i stanów zapalnych przewodu pokarmowego i moczowego, choroby wrzodowej, do profilaktyki miażdżycy, choroby wieńcowej, zatorów i zawałów. Zapobiega powstawaniu zaskórników. Przyśpiesza on regenerację naczyń krwionośnych, pobudza czynności układu siateczkowo-śródbłonkowego. Zalecany do leczenia chorób włosów i skóry owłosionej. Dobre preparaty przeciwtrądzikowe (mleczka, kremy) zawierają aż 50% oleju tamanu. Olej ten dobrze wchłania się w skórę, daje efekt uelastycznienia, nawilżenia, odżywienia i odprężenia. Stosuje się go na skórę i błony śluzowe, doustnie, doodbytniczo oraz pozajelitowo. W przypadku chorób skóry zaleca się skojarzenie leczenia zewnętrznego z wewnętrznym. W skład preparatów złożonych zawierających ten olej wchodzą również olejki eteryczne, witaminy, woski roślinne i zwierzęce. W akneterapii poleca się preparaty zawierające olej tamanu wraz z olejkiem rumiankowym, olejkiem lawendowym, geraniowym, różanym. Ze względu na działanie przeciwbólowe, przeciwobrzękowe, antybiotyczne oraz przeciwzapalne, które odpowiada właściwościom leków steroidowych, olej tamanu był wykorzystywany tradycyjnie do leczenia reumatyzmu i trądu (zewnętrznie i w postaci domięśniowych zastrzyków).

 

Wpływ oleju tamanu na redukcję blizn oraz świeżych rozstępów został dokładnie przebadany w 2001r. Już po 9 tygodniach zastosowania oleju tamanu na blizny (dwa razy na dzień), bez używania żadnych dodatkowych kosmetyków i preparatów, nastąpiła wyraźna poprawa stanu skóry. Blizny stały się mniej widoczne, zmniejszyła się ich szerokość i długość.

 

250_250_productGfx_224c076ade31ba8a9bed1b587bc98931.jpgWłaściwości oleju tamanu wynikają z obecności nietypowych, charakterystycznych tylko dla tego oleju związków chemicznych, które zostały zidentyfikowane dzięki badaniom naukowym. Dwa, główne składniki aktywne oleju to kwas kalofillowy i kallofilloidyna - naturalne flawonoidy o działaniu gojącym, przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym, antybiotycznym i przeciwobrzękowym. Olej tamanu zaliczany jest do tzw. bio-olejów, czyli olejów o wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) niezbędnych do utrzymania zdrowej i odpowiednio nawilżonej skóry. Kwasy NNKT nie są produkowane przez nasz organizm, dlatego muszą być dostarczane z zewnątrz w pożywieniu lub na skórę w postaci odpowiednich preparatów kosmetycznych. Objawem niedoboru kwasów tłuszczowych jest osłabienie bariery ochronnej skóry, spowolniony proces gojenia, suchość naskórka, dermatozy, łuszczenie, stany zapalne, zwiększona skłonność do zaskórników i wyprysków oraz częste podrażnienie i zaczerwienienie skóry. Główne nienasycone kwasy tłuszczowe obecne w oleju tamanu to kwas linolowy i oleinowy.

 

Kwas linolowy odgrywa istotną rolę zarówno w odpowiednim funkcjonowaniu cery suchej, jak i tłustej. W przypadku cery suchej kwas linolowy poprawia barierę lipidową naskórka, chroni przed utratą wody i normalizuje metabolizm skóry.  Kwas linolowy jest również naturalnym składnikiem łoju. W przypadku osób o cerze trądzikowej i zanieczyszczonej zaobserwowano spadek zawartości kwasu linolowego w składzie łoju, co wpływa na blokowanie porów skóry i w efekcie tworzenie licznych zaskórników i wyprysków. Zastosowanie kwasu linolowego na cerę tłustą i trądzikową powoduje regulację pracy gruczołów łojowych, odblokowanie porów skóry i redukcję zaskórników.

 

Kwas oleinowy jest jedną z substancji zwiększających penetrację składników aktywnych w głąb skóry. Kwas ten zwiększa płynność bariery lipidowej naskórka, która dzięki temu staje się bardziej przepuszczalna dla składników aktywnych. Obecność kwasu oleinowego w oleju tamanu jest jednym z czynników, dzięki którym olej ten zastosowany zewnętrznie wykazuje tak intensywne i efektywne działanie oraz dodatkowo zmniejsza tłustość oleju, jednocześnie przyśpieszając jego wchłanianie w skórę.  Olej tamanu pomimo dużego udziału kwasu oleinowego, z racji obecności wielu innych substancji chemicznych o działaniu antyseptycznym, wykazuje wysoką biozgodność także z cerą tłustą i trądzikową.

 

Red. Port.

Oceń ten artykuł
(8 głosów)