sobota, 23 listopada 2024
Miło Cię widzieć!

Towaroznawstwo – Zboża

Zboże jest od tysięcy lat podstawą naszego żywienia aczkolwiek trzeba wiedzieć, że jest wiele jego rodzajów i ma ono zróżnicowany wpływ na nasz organizm. Przydatnym będzie więc jak każdy się zastanowi co i ile ze zbóż będzie spożywał. Pełne ziarno zwiera ogromne ilości minerałów, pierwiastków śladowych, witamin i drugorzędnych substancji roślinnych, które są absolutnie konieczne dla naszego zdrowia i samopoczucia.

 

wheat grain in a wooden bowl isolated on white

Pszenica

- jest jednym z najstarszych gatunków zbóż. Ze względu na rozległe genetyczne przeróbki, dzisiejsza pszenica jest całkiem inna niż kiedyś. W ten sposób straciła swoje specjalne cechy. Do dzisiaj stosowana jest techniczna obróbka białej mąki, która powoduje rozdzielenie plew granicznych od ziarna, powodując nieodpowiedzialną utratę składników. Mąka tak otrzymana jest trwała, co zadowala gospodarkę. Mąka razowa nie jest tak trwała, ale jest żywa dzięki mnogości organicznych minerałów i witamin.

céréales kamut

Kamut

- to starożytna odmiana nowoczesnej pszenicy durum i pochodzi ze starożytnego Egiptu, gdzie uprawiano ją już od tysiącleci. Jest również nazywana królewskim skarbem faraonów, ponieważ została znaleziona w 1948 roku w grobowcu w Dashare. Od tego czasu na całym świecie, wyprodukowano wiele jej nowych odmian i hybryd. Niestety, dzieje się to tylko w kategoriach wydajności masowej, oczywiście kosztem wartości odżywczych, smaku i środowiska. Na szczęście, starożytna próbka tego cennego zboża przetrwała i w 1977 roku zaczęto jej biologiczną reprodukcję. Od 1990 nazwa Kamut jest chroniona jako znak towarowy na całym świecie i uznawana przez prawo jako „nowa” odmiana. Gruntowna analiza składników pokarmowych pokazuje, że kamut, oprócz wysokiej zawartości minerałów, niezbędnych aminokwasów i łatwo przyswajalnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, zawiera selen oraz wiele innych pierwiastków śladowych.

Spelt grains

Orkisz

- to starożytne i jedno z najstarszych zbóż ludzkości. Zalety w stosunku do innych zbóż odnoszą się przede wszystkim do poszczególnych składników, które znajdują się nie tylko w warstwie zewnętrznej, ale także w ziarnie. Posiada witaminy, minerały, pierwiastki śladowe, składniki odżywcze (białka, węglowodany, tłuszcze) oraz przechowuje energię słoneczną w wysokich stężeniach i dlatego jest bardzo cenny w diecie człowieka.

 

cuscus in a wooden bowl isolated on white


Kuskus

- uzyskany jest z pszenicy durum oraz bulgur. Korzysta z semoliny pszenicy durum, która poprzez wstępne gotowanie i suszenie zamienia się w małe kulki. Kuskus jest ziarnem lekkostrawnym i doskonale nadaje się dla osób o wrażliwym układzie pokarmowym i problemami z trawieniem.

Bulgur


Bulgur

- w produkcji tego gatunku pszenicy stosuje się wstępne gotowanie, a następnie suszenie, łuskanie, a tak przygotowane grubo się mieli. Tak powstałe ziarno wymaga tylko krótkiego czasu przygotowania, a zatem jest często stosowane w fast foodach. Bulgur jest bardzo dobrze tolerowany, nadaje się również do żywienia małych dzieci, osób starszych lub z wrażliwym przewodem pokarmowym.

Getreide, Körner

Zielony Orkisz

 – jest to orkisz zbierany jeszcze niedojrzały. W fazie wzrostu, ziarna orkiszu są jeszcze zielone, a wewnętrzne bielmo jest mleczno-białe i pół-stałe. Suszy się je w temperaturze 120 ° C i łagodnie pali wraz z łupinami. Przez zabieg palenia zielonego zboża powstaje jego pikantny orzechowy smak. Tak powstały ma aromatyczny smak, szczególnie odpowiedni do wytwarzania pikantnych potraw, ale także stosowany jest w konwencjonalnej żywności. Zielone ziarno ma właściwości odtruwające i oczyszczające cały organizm, ale przede wszystkim ma zbawienny wpływ na wątrobę i pęcherzyk żółciowy. Pobudza zarówno trawienie jak i metabolizm.

millet in a wooden bowl isolated on white

Proso / Kasza jaglana

- jest dość szybko dojrzewającym zbożem z krótkim okresem wegetacyjnym, ponieważ wystarcza mu zaledwie sto dni słonecznych. Jednakże, jest bardzo wrażliwy na działanie mrozu i wymaga dużo ciepła do wzrostu i dojrzewania. Przed jego spożyciem muszą być usunięte łuski skorupy zewnętrznej. Taki „produkt odpadowy” coraz częściej jest używany jako wypełnienie poduszek i materacy dla niemowląt, aby między innymi zapobiec gromadzeniu się ciepła i powstawaniu chorób skóry. Proso zawiera trzy razy więcej żelaza, niż pszenica, więc wystarcza tylko 50 g dziennie na pokrycie tego pierwiastka. Ponadto zawiera on wiele krzemionki, która jest niezbędna dla organizmu w celu budowy struktur kostnych (np. do przechowywania wapnia w kościach, do budowy skóry, włosów i paznokci oraz naprawy spoin). Ponadto, krzemionka jest ważnym paliwem dla mózgu. Efekt uboczny można nazwać nawet prezentem, ponieważ wysokie stężenie krzemionki wpływa pozytywnie na bezsenność, nerwowość, chroniczne zmęczenie i wyczerpanie.

Fotolia_13339494_XS griess

Semolina (Grysik)

- to termin używany w przemyśle zbożowym dla cząstek zboża (głównie pszenica) o wielkości 0,3 do 1 mm. Ziarna semoliny mogą być kanciaste, ale też zaokrąglone, o barwie od białej do żółtawo-brązowej. Podobnie przygotowywana jest kasza manna.

 

Roggen


Żyto

– potrzebuje do wzrostu jednego sezonu w okresie całego roku i w związku z tym nadaje się do wytwarzania chleba. Nie jest ziarnem łatwym do strawienia, więc powoduje długotrwałe uczucie sytości oraz wzmocnienie kończyn. Żyto ma pobudzający wpływ na wątrobę, co zawdzięcza wysokiej zawartości potasu. Ma swoje stałe miejsce w naszej diecie. Aby ułatwić jego trawienie warto go namoczyć przed gotowaniem a następnie na gorącej płytce jeszcze podusić.

BarleyJęczmień

- to prawdopodobnie najstarsze zboże obok pszenicy, które znalazło miejsce w ludzkiej kulturze. Uprawiali go nawet starożytni Egipcjanie, Grecy, Rzymianie i Chińczycy. Grecy jedli niemal wyłącznie dania przygotowane na bazie jęczmienia. Jest on używany na całym świecie i klimatycznie bardzo elastyczny. Jego uprawy oferują w dzisiejszych czasach doskonałą wydajność w fizycznym i psychicznym rozwoju ludzi. Stanowi podstawę do odpowiedniego rozwoju żywego umysłu, a także pomaga przy chorobach skóry, takich jak egzema i alergie oraz w międzykręgowym zwyrodnieniu dysku. Niestety, obecnie jest używany głównie jako pasza dla zwierząt i do warzenia piwa.

Whole Oats with Ears Isolated on White Background

Owies

 – jego uprawy znajdują się głównie w północnej Europie Środkowej, zwłaszcza na obszarach o ciepłym i wilgotnym klimacie morskim, takich jak południowa Szwecja, Dania, północne Niemcy, Anglia i Irlandia. U północnych ludów germańskich owies zyskał sławę i stał się pożywieniem. W diecie człowieka jest używany dzisiaj prawie wyłącznie w postaci płatków, ale te są wykorzystywane na wiele sposobów i bardzo cenione. Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu i białka owies działa pobudzająco na metabolizm człowieka. Te właściwości sprawiają, że owies polecany jest dla młodzieży, sportowców, pracowników fizycznych i w stosownych przypadkach, dla rekonwalescentów. Zwłaszcza w obszarze tej diety ziarno wykazuje pomocne działanie przy rozstroju żołądka, przy tendencji do gromadzenia się tłuszczów we krwi oraz przy niedoborach białka i cukrzycy. Minerały takie jak wapń i żelazo dają dobry efekt w promowaniu tworzenia się kości i zębów, jak również w tworzeniu się krwi.

Wooden scoops with different rice types scattered from themRyż

 - to nie tylko pożywienie ludzi z Dalekiego Wschodu, jest także powszechny wśród nas, spożywany i popularny obok ziemniaków i makaronu. Przez długi czas był sprzedawany jedynie w postaci polerowanego i łuskanego ziarna, ale dziś jednak wiemy, że  ryż pełnoziarnisty dostarcza organizmowi cennych włókien i nie powinien być wykorzystywany tylko jako materiał paszowy. Ryż, przez to, że jest lekkostrawny i ma niezwykłą moc odżywczą, nadaje się zarówno dla ludzi młodych i starych. Ryż ogromną zdolność wytwarzania śluzu, który jest bezcenny dla żołądka i schorzeń jelitowych. Ponadto, może stanowić ważny bodziec hamujący odwodnienie ciała, a tym samym ułatwia czynności układu sercowo-naczyniowego. Pewnie każdy widział solniczkę z kilkoma ziarnami ryżu do osuszania – w podobny sposób działa on w organizmie. Ryż mogą używać nawet osoby z nietolerancją glutenu (celiakią).

 

readmore

Źródło:

www.zdrowieinatura.com.pl

Holistyczne doradztwo z zakresu zdrowia i żywienia

Arnold Ehrenfeld

Najbardziej „popularnymi” schorzeniami są uwarunkowane złą dietą choroby cywilizacyjne?

Dzięki odpowiedniej zdrowej żywności i właściwemu odżywianiu się, większość tego typu chorób w ogóle nie powstanie, a za sprawą autoregulacji da się nad nimi zapanować. Holistyczne (całościowe) spojrzenie na chorobę umożliwia ogląd aspektów duchowych (psychosomatycznych), co pozwala na dojście do powodów pozamaterialnych danego schorzenia.

Oferowane przeze mnie usługi są ukierunkowane na świadomy i zdrowy styl życia, który dopełni i wesprze pożądane zmiany w Twoim życiu.

 

 

Analiza żywienia
Coaching żywieniowy
Doradztwo przy zakupach
Szkolenia gotowania wegańskiego
Doradztwo dot. suplementów organicznych

Wystąpienia publiczne, Referaty, Coaching

ONLINE - Doradztwo żywieniowe

Zapraszam do kontaktu:

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub   693 282 555

Arnold Ehrenfeld

Oceń ten artykuł
(2 głosów)