Polska Kosmetologia i Kosmetyka to najszybciej rozwijający się portal branżowy w Polsce. Istniejemy na rynku mediów internetowych już od 10 lat i posiadamy ugruntowaną pozycję w kategoriach związanych z branżą Beauty. W naszym portalu znajdą Państwo tysiące ciekawych artykułów związanych z branżą kosmetyczną, medycyną estetyczną oraz spa. Prezentowane przez nas materiały pełnią funkcje edukacyjną i doradczą. PKIK24.pl to doskonałe miejsce na prezentację Państwa marki a także na reklamowanie oferowanych produktów.
Ich reklamy możesz zobaczyć wszędzie: na opakowaniach tabletek, witamin czy słoiczkach kremów przeciw zmarszczkom. Mowa o antyoksydantach, które za sprawą swoich właściwości zapobiegają starzeniu oraz nowotworom. Jednak najnowsze badania wykazują, że osoby przyjmujące suplementy diety z antyoksydantami wcale nie są mniej narażone na ryzyko raka, niż ci, którzy ich nie spożywają. Dlaczego tak się dzieje?
Badania na gryzoniach wyjaśniają przynajmniej niektóre zagadkowe ustalenia. Zespół naukowców z Uniwersytetu w Gothenburgu w Szwecji wykazał, że myszy spożywające suplementy antyoksydacyjne charakteryzował znacznie szybszy wzrost guzów raka płuc oraz większa złośliwość nowotworu. Zbadano również to, co dzieje się na poziomie molekularnym. Co prawda układ odpornościowy walczył z komórkami rakowymi, ale obecność przeciwutleniaczy znacząco przechyliła zwycięstwo na korzyść nowotworu płuc.
Początkowo naukowcy byli przekonani o bezwzględnie korzystnym wpływie antyoksydantów na nasze zdrowie, samopoczucie oraz wygląd skóry. W komórkach ciała jest mnóstwo wolnych rodników, będących zarówno produktami ubocznymi metabolizmu, jak i cząsteczkami dostającymi się ze środowiska zewnętrznego. Wolne rodniki niszczą DNA, co skutkuje procesem nowotworzenia. Dostarczanie do naszego ciała przeciwutleniaczy w postaci suplementów diety miało być prostą i łatwą drogą do odwrócenia tego procesu.
Przeciwutleniacze neutralizują wolne rodniki, ale to nie jest tak, że antyoksydanty nie są ważne dla pracy komórek ciała. Olga Razorenowa, biolog molekularny z University of California, podkreśla, że najważniejsza jest równowaga w organizmie, a tym samym ilość przyjmowanych suplementów diety z antyoksydantami. Problematyczne wydają się być witamina E oraz N-acetylocysteina. Co prawda związki te zmniejszają ilość wolnych rodników w komórkach, jak również uszkodzeń DNA, jednak z drugiej strony utrudniają białku p53 lokalizację komórek rakowych. Wolne rodniki pełnią bowiem istotną rolę w systemie samonaprawy.
Źródło: http://biotechnologia.pl/