wtorek, 05 listopada 2024
Miło Cię widzieć!

Bezpieczna głodówka - jak ją przeprowadzić?

glodowkaGłodówkę często przeprowadzamy wiosną, aby nasz organizm, tak jak świat wokół, odrodził się. Nie powinniśmy jednak poprzestawać na tej jednorazowej odnowie – bezpieczną głodówkę możemy prowadzać bowiem regularnie - także zimą.

 

Głodówka to najskuteczniejszy sposób na pozbycie się toksyn z organizmu, powrót do formy i zyskanie lepszego samopoczucia. Można powiedzieć, że to leczniczy zabieg, dzięki któremu nasze ciało odzyska witalność, energię i będzie sprawniej funkcjonowało. Spożywając bowiem produkty przetworzone i ciężkostrawne, jedząc w pośpiechu i nieregularnie, dzień w dzień zaśmiecamy organizm toksynami. Cukier, gluten, alkohol, kofeina, białko zwierzęce i wszystkie „dobrodziejstwa” pokarmów wysoko przetworzonych, zalegają w naszych organach. Zatruwają nerki, wątrobę, żołądek, jelita, krew, limfę, skórę. Raz na jakiś czas musimy się ich pozbyć. Zbawienne oczyszczanie i detoksykację przeprowadzimy za pomocą głodówki, podczas której organizm zamiast trawić nowy pokarm będzie mógł pracować nad strawieniem resztek i wyrzuceniem niechcianych substancji. Jeśli tylko się postaramy, głodówka może być naprawdę bezpieczna, a na dodatek przyjemna. Wystarczy raz spróbować, aby przekonać się, że chcemy więcej.   

 

Niepodważalne zasady 

W prawidłowej głodówce bardzo ważne jest przestrzeganie pewnych zasad. Na początek musimy pamiętać, że dobra głodówka to proces leczniczy, a nie odchudzający. Ma na celu pozbycie się śmieci zalegających w naszym ciele, a nie nadprogramowych kilogramów.   

Podczas głodówki nie jemy żadnych pokarmów, a jedynie wypijamy określone płyny, które zapobiegną odwodnieniu organizmu i usprawnią proces oczyszczania. Pijemy więc dużo ciepłej wody, która uchroni nas przed wychłodzeniem, wywary z jarzyn oraz herbaty ziołowe. Możemy też pozwolić sobie na rozcieńczone wodą świeże soki owocowe. W czasie trwania głodówki nie można się przemęczać, aczkolwiek przy niektórych skutkach nieprzyjmowania pokarmu, takich jak zawroty i bóle głowy oraz nudności, pomoże nam wyjście na spokojny spacer. Ponieważ post wychładza, oprócz ciepłych napojów, załóżmy na siebie dodatkową sztukę odzieży oraz skarpetki. Wszystkie produkty wykorzystywane przy głodówce powinny być ekologiczne i najwyższej jakości.   

Do naszej kuracji powinniśmy się też odpowiednio przygotować. Przed jej rozpoczęciem odstawmy kofeinę, alkohol, zrezygnujmy z produktów mięsnych, postawmy zaś na warzywa i zacznijmy pić zioła. Bardzo istotny jest również okres po głodówce. Nie możemy od razu wracać do swoich przyzwyczajeń – wprowadzamy je stopniowo, cały czas nawadniając organizm i omijając produkty przetworzone. W innym wypadku nasz organizm może przeżyć szok toksyczny.   

 

Jaką głodówkę wybrać?  

Im dłuższą głodówkę mamy w planach, tym większa jest konieczność przedyskutowania tego z lekarzem. Więcej niż trzy dni głodówki muszą być wyraźnie zalecone przez specjalistę i odbywać się pod jego kontrolą. Natomiast najlepszą głodówką, którą możemy bezpiecznie rozpocząć bez konsultacji (o ile jesteśmy w pełni zdrowi, nie chorujemy na cukrzycę, nie mamy niedowagi i nie jesteśmy w ciąży) jest kuracja jednodniowa. Możemy ją przeprowadzać nawet co tydzień. Wtedy przygotowania obejmują jeden dzień poprzedzający głodówkę, a dzień po jej zakończeniu nasze menu powinno być jeszcze ograniczone do „bezpiecznych” produktów.   

Pierwsze dwie głodówki mogą być dość nieprzyjemne, jednak w miarę oczyszczania się organizmu, jednodniowy post nie będzie już stanowił problemów.  

Nie należy jednak liczyć na to, że jeden czy nawet trzy dni takiej oczyszczającej kuracji załatwią kwestię zdrowego odżywiania. Mamy dbać o odpowiednią dietę na co dzień i zapobiegać kumulowaniu się szkodliwych substancji. Głodówka przyniesie nam wszystkie, opisane wyżej pozytywne rezultaty, ale zdrowy styl życia, oparty o prawidłowe menu, zdziała jeszcze więcej.

 

Źródło: http://www.vitalogy.pl/

 

Oceń ten artykuł
(6 głosów)