piątek, 22 listopada 2024
Miło Cię widzieć!

Cholesterol nie taki zły jak go malują

cholesterolKoncerny farmaceutyczne próbują przekonać nas, że niski poziom cholesterolu jest niezbędny, by zachować zdrowie systemu sercowo-naczyniowego. Tymczasem odpowiedni jego poziom, i to wcale nie najniższy, jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania komórek.

 

Cholesterol jest obwiniany za większość chorób układu krążenia i trudno się z tym nie zgodzić. Jego zbyt wysoki poziom przyczynia się do powstawania blaszki miażdżycowej  i zmniejsza światło naczyń krwionośnych, które to w konsekwencji mogą przyczynić się do powstawania zawałów serca i udarów mózgu. Jednak to niejedyna ich przyczyna. Patogeneza i molekularne podłoże powinny być dogłębniej zbadane biorąc pod uwagę styl życia, dietę, historię rodziny i profil genetyczny.

 

Wysoki (wg standardów > 5,0 mmol /L) poziom cholesterolu ma co druga osoba w Europie, w krajach wysoko rozwiniętych nawet 60% populacji (zgodnie z doniesieniami WHO).

 

Jest on niezbędny do funkcjonowania mitochondriów i do prawidłowego rozwoju komórki, ponieważ stanowi główny składnik błon komórkowych. Cholesterol jest również potrzebny do syntezy wit. D, a ta z kolei jest niezbędna do różnicowania się komórek. Dodatkowo, jego odpowiedni poziom jest konieczny do utrzymania płynności i plastyczności błon komórkowych w celu zachowania jej właściwych funkcji, przekazywania sygnałów i jest substratem dla hormonów steroidowych.

 

W American Heart Journal (styczeń 2009) czytamy, że wśród około 232 tysięcy pacjentówhospitalizowanych z powodu choroby wieńcowej około 60%  miało poziom HDL (high-density lipoprotein, tzw. dobry cholesterol) poniżej 39,7 mg/dl, a LDL (low-density lipoprotein, tzw. zły cholesterol) na poziomie około 105 mg/dl, które mieszczą się w ramach prawidłowego poziomu tych frakcji. Otrzymane przez zespół Sachdeva wyniki wskazują, że nie tylko wysoki poziom cholesterolu jest zaangażowany w patogenezę chorób układu sercowo-naczyniowego i lekarze powinni rozważyć więcej parametrów przy określaniu przyczyn tych chorób.

 

W celu obniżenia poziomu cholesterolu zagrażającego chorobą lekarze przepisują statyny. Ich sprzedaż rośnie na przestrzeni ostatnich 10 lat. Do tego zwiększa się również popyt na środki spożywcze zawierające składniki obniżające poziom cholesterolu i biznes się kręci.

 

Źródło: http://biotechnologia.pl/

 

Oceń ten artykuł
(2 głosów)