wtorek, 05 listopada 2024
Miło Cię widzieć!

CZEKOLADA ZAPEWNI CI SZCZUPŁĄ SYLWETKĘ

0d9258c5e29bb884394202f21798e8426c855513.jpg

Przekonują o tym Hiszpańscy naukowcy. Wyniki ich ostatnich badań dowodzą że w czekoladzie pomimo zawartych w niej cukrów, znajduje się także wiele dobroczynnych składników, które wpływają na zmniejszenie tkanki tłuszczowej naszego ciała. Naukowcy z Grenady analizując badania przeprowadzone wśród 1478-osób w wieku 12-17-lat z dziewięciu europejskich krajów dowiedli że osoby spożywające czekoladę mają mniejszy wskażnik tkanki tłuszczowej.

I choć czekoladę uważa się za produkt wysokoenergetyczny, bogaty w cukry i tłuszcze nasycone, to ostatnie badania prowadzone wśród osób dorosłych sugerują, że spożycie czekolady ma związek z niższym ryzykiem chorób kardiometabolicznych. Czekolada zawiera dużo flawonoidów, zwłaszcza katechiny, które są silnymi przeciwutleniaczami. Działają także przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo oraz pomagają zapobiegać nadciśnieniu. Katechiny wpływają ponadto na produkcję kortyzolu i wrażliwość na insulinę.

 

 

Nie od dziś naukowcy zwracają uwagę, że biologiczny wpływ żywności nie powinien być oceniany jedynie przez pryzmat kaloryczności. Żywność powinniśmy dobierać także według składników, które w określony sposób przyczyniają się do zwiększenia bądź obniżenia ryzyka chorób w tym otyłości. Już nasze prababcie polecały czekoladę na wzmocnienie. W nieodległych czasach mówiło się o jej szkodliwym wpływie na nasze uzębienie, cholesterol czy wątrobę. Przestrzegano o uzależnieniu od jej spożywania. . Najnowsze badania obalają te krzywdzące dla czekolady mity. czekolada wspomaga nasze zdrowie i dodaje sił - zatem wierzmy nieomylnym naszym babciom i...najnowszym badaniom. Zasadniczą sprawą jest to aby ją spożywać z umiarem. Pamiętajmy o tym że jedna tabliczka czekolady to 500-600 kcal, czyli tyle co dobra kolacja.

 

Najnowsze badania amerykańskich ośrodków medycznych mówią że po wypiciu czekolady słabnie aktywność płytek krwi, wykazują one mniejszą tendencję do zlepiania się, czyli zapobiega ona zakrzepom i zmniejsza ryzyko zawału serca!. Jedzenie czekolady zwiększa poziom przeciwutleniaczy, które pomagają naszemu organizmowi pozbywać się wolnych rodników, uszkadzających komórki i sprzyjających zapadaniu na choroby serca i nowotwory. Tak więc czekolada to składnik zdrowej diety. Na pewno najbardziej polecana jest ta gorzka.

 

A więc nie przesadzając z ilością jej spożywania, warto jest się z nią zaprzyjażnić na dłużej.

 

Red.Port.

Oceń ten artykuł
(6 głosów)