Polska Kosmetologia i Kosmetyka to najszybciej rozwijający się portal branżowy w Polsce. Istniejemy na rynku mediów internetowych już od 10 lat i posiadamy ugruntowaną pozycję w kategoriach związanych z branżą Beauty. W naszym portalu znajdą Państwo tysiące ciekawych artykułów związanych z branżą kosmetyczną, medycyną estetyczną oraz spa. Prezentowane przez nas materiały pełnią funkcje edukacyjną i doradczą. PKIK24.pl to doskonałe miejsce na prezentację Państwa marki a także na reklamowanie oferowanych produktów.
Nieszkodliwy gluten, który nie przez wszystkich jest tolerowany, powoduje w jelicie stany zapalne i uszkodzenia kosmków jelitowych, co z kolei może skutkować biegunkami, zaparciami, wzdęciami i bólami brzucha.
Procesy zapalne powodują niedostateczne zaopatrzenie organizmu w substancje witalne, a sytuacja wciąż się pogarsza. Te istotne substancje, w szczególności witaminy (B12, B9) i substancje mineralne, są przez organizm wchłaniane bardzo źle lub wcale.
Niezdiagnozowana celiakia może mieć dalekosiężne skutki, takie jak depresja, osteoporoza, gorsze ukrwienie, zaburzenia wzrostu, nie mówiąc o ciągłych rewolucjach jelitowych.
Skąd się bierze celiakia?
Przyczyn nietolerancji glutenu niekoniecznie trzeba szukać w psychologii, jak sądzą niektórzy. Ma ona raczej związek z jakością i obróbką zbóż. Dziś jemy zupełnie inne odmiany zbóż, niż nasi przodkowie jeszcze 100 lat temu. Wydaje się, że manipulacje genowe i „nowoczesne“ metody obróbki i przechowywania zbóż nie służą nam.
…chleba naszego codziennego daj nam dzisiaj…
Do XIX wieku zazwyczaj mieszano pszenicę z innymi zbożami i orzechami, a także fasolą. Ówczesny chleb nie miał wiele wspólnego z tym, który znamy dzisiaj. Była to zwarta masa, tygodniami zachowująca przydatność do spożycia. Jednak faktem jest, że aby nie połamać zębów, trzeba było taki chleb maczać w zupie.
Biały chleb stanowił raczej wyjątek. Dzisiejszy biały chleb to niestety produkt przemysłowy produkowany na bazie krupczatek, co czyni go bezwartościowym! Wszystkie cenne elementy ziarna zostały bowiem wcześniej usunięte i sprzedane hodowcom zwierząt.
Dlaczego tak się robi?
Ponieważ zboże musi być trwałe (maksymalizacja zysku), a dopóki ziarno znajduje się w otoczce, jego trwałość jest bardzo ograniczona. To zjawisko należy...
Źródło:
Holistyczne doradztwo z zakresu zdrowia i żywienia
Najbardziej „popularnymi” schorzeniami są uwarunkowane złą dietą choroby cywilizacyjne?
Dzięki odpowiedniej zdrowej żywności i właściwemu odżywianiu się, większość tego typu chorób w ogóle nie powstanie, a za sprawą autoregulacji da się nad nimi zapanować. Holistyczne (całościowe) spojrzenie na chorobę umożliwia ogląd aspektów duchowych (psychosomatycznych), co pozwala na dojście do powodów pozamaterialnych danego schorzenia.
Oferowane przeze mnie usługi są ukierunkowane na świadomy i zdrowy styl życia, który dopełni i wesprze pożądane zmiany w Twoim życiu.
Analiza żywienia
Coaching żywieniowy
Doradztwo przy zakupach
Szkolenia gotowania wegańskiego
Doradztwo dot. suplementów organicznych
Wystąpienia publiczne, Referaty, Coaching
ONLINE - Doradztwo żywieniowe
Zapraszam do kontaktu:
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub 693 282 555
Arnold Ehrenfeld