sobota, 27 kwietnia 2024
Miło Cię widzieć!

Czym jest nietolerancja glutenu?

Fotolia_12882295_XS-217x300Ta postać nietolerancji pokarmowej jest bardzo rozpowszechniona i często pozostaje nierozpoznana. Gluten to nieszkodliwe białko, występujące głównie w pszenicy, życie, jęczmieniu, orkiszu i owsie. Lekka nietolerancja, ignorowana lub nieleczona, może przekształcić się w zaawansowaną celiakię, a to już nie jest niegroźna choroba!

 

 

Nieszkodliwy gluten, który nie przez wszystkich jest tolerowany, powoduje w jelicie stany zapalne i uszkodzenia kosmków jelitowych, co z kolei może skutkować biegunkami, zaparciami, wzdęciami i bólami brzucha.

 

Procesy zapalne powodują niedostateczne zaopatrzenie organizmu w substancje witalne, a sytuacja wciąż się pogarsza. Te istotne substancje, w szczególności witaminy (B12, B9) i substancje mineralne, są przez organizm wchłaniane bardzo źle lub wcale.

 

Niezdiagnozowana celiakia może mieć dalekosiężne skutki, takie jak depresja, osteoporoza, gorsze ukrwienie, zaburzenia wzrostu, nie mówiąc o ciągłych rewolucjach jelitowych.

 

Skąd się bierze celiakia?

 

Przyczyn nietolerancji glutenu niekoniecznie trzeba szukać w psychologii, jak sądzą niektórzy. Ma ona raczej związek z jakością i obróbką zbóż. Dziś jemy zupełnie inne odmiany zbóż, niż nasi przodkowie jeszcze 100 lat temu. Wydaje się, że manipulacje genowe i „nowoczesne“ metody obróbki i przechowywania zbóż nie służą nam.

 

…chleba naszego codziennego daj nam dzisiaj…

 

Do XIX wieku zazwyczaj mieszano pszenicę z innymi zbożami i orzechami, a także fasolą. Ówczesny chleb nie miał wiele wspólnego z tym, który znamy dzisiaj. Była to zwarta masa, tygodniami zachowująca przydatność do spożycia. Jednak faktem jest, że aby nie połamać zębów, trzeba było taki chleb maczać w zupie.

 

Biały chleb stanowił raczej wyjątek. Dzisiejszy biały chleb to niestety produkt przemysłowy produkowany na bazie krupczatek, co czyni go bezwartościowym! Wszystkie cenne elementy ziarna zostały bowiem wcześniej usunięte i sprzedane hodowcom zwierząt.

 

Dlaczego tak się robi?

 

Ponieważ zboże musi być trwałe (maksymalizacja zysku), a dopóki ziarno znajduje się w otoczce, jego trwałość jest bardzo ograniczona. To zjawisko należy...

readmore

Źródło:

www.zdrowieinatura.com.pl

Holistyczne doradztwo z zakresu zdrowia i żywienia

Arnold Ehrenfeld

Najbardziej „popularnymi” schorzeniami są uwarunkowane złą dietą choroby cywilizacyjne?

Dzięki odpowiedniej zdrowej żywności i właściwemu odżywianiu się, większość tego typu chorób w ogóle nie powstanie, a za sprawą autoregulacji da się nad nimi zapanować. Holistyczne (całościowe) spojrzenie na chorobę umożliwia ogląd aspektów duchowych (psychosomatycznych), co pozwala na dojście do powodów pozamaterialnych danego schorzenia.

Oferowane przeze mnie usługi są ukierunkowane na świadomy i zdrowy styl życia, który dopełni i wesprze pożądane zmiany w Twoim życiu.

 

 

Analiza żywienia
Coaching żywieniowy
Doradztwo przy zakupach
Szkolenia gotowania wegańskiego
Doradztwo dot. suplementów organicznych

Wystąpienia publiczne, Referaty, Coaching

ONLINE - Doradztwo żywieniowe

Zapraszam do kontaktu:

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub   693 282 555

Arnold Ehrenfeld

Oceń ten artykuł
(5 głosów)