piątek, 22 listopada 2024
Miło Cię widzieć!

Jad pszczeli pomoże w walce z rakiem szyjki macicy. Niech żyją produkty naturalne!

jad pszczeli3Jad pszczeli może posłużyć w skutecznej walce z rakiem szyjki macicy. Tak twierdzą południowokoreańscy naukowcy z Chungbuk National University. Wyniki ich badań zostały opublikowane w czasopiśmie „Oncotarget”.

Jad pszczeli będący wydzieliną gruczołów jadowych gatunku Apis mellifera, znanego bliżej jako pszczoła miodna,  ma złożony skład chemiczny. Występują w nim peptydy (np. apamina, tertiapina, sekapina, adolapina, prokamina), białka wykazujące aktywność enzymatyczną (np. fosfolipaza A, hialuronidaza, fosfomonoesteraza, lizofosfolipaza, α-D-glukozydaza) i związki niskocząsteczkowe (feromony, aminy biogenne, cukry, aminokwasy, fosfolipidy, biopierwiastki). Co interesujące, w skład jadu pszczelego wchodzi również wiele substancji farmakologicznie czynnych.

Dr inż. Jolanta Pękala, która współpracuje z Zakładem Chemii Bioorganicznej Politechniki Wrocławskiej i od wielu lat zajmuje się tematyką aktywności produktów naturalnych zwraca uwagę, że w początkach cywilizacji lekami były przeważnie związki pochodzenia naturalnego: części roślin, narządy zwierzęce lub minerały.

jad pszczeliNie jest to jednak tak zupełnie odległa historia, gdyż także dzisiaj, przez ekstrakcję produktów pochodzenia zwierzęcego, pozyskuje się wiele preparatów organicznych, hormonów i enzymów. Choć postępy współczesnej chemii pozwalają na syntetyczne otrzymywanie tych związków, wydzielenie aktywnych substancji z narządów i gruczołów zwierzęcych ma swoje zalety.

– Takie metody najczęściej są tańsze, a uzyskane produkty charakteryzuje niska toksyczność, zwłaszcza w świetle otrzymywania związków o określonej konfiguracji absolutnej (przestrzennym ułożeniu atomów), a więc enancjomerycznie lub diastereoizomerycznie czystych - mówi  dr inż. Jolanta Pękala.
– Na drodze syntezy chemicznej otrzymujemy najczęściej mieszaniny różnych izomerów danego związku, których rozdział niesie z sobą duże nakłady pracy i kosztów. Przykłady leków pozyskiwanych na skalę przemysłową z surowców naturalnych to glikozydy nasercowe Digitalis purpurea i Digitalis lanataczy insulina – peptydowy hormon otrzymywany m. in. z trzustek zwierzęcych.

Jad pszczeli, po podaniu w dawkach uznawanych za terapeutyczne,  nie wykazuje działań niepożądanych.  Charakteryzuje go zatem cecha niezwykle pożądana w aspekcie poszukiwań użytecznych leków. Skuteczne działanie tego surowca potwierdzono już w chorobach reumatycznych, jak również w leczeniu bólu.

W ostatnim czasie ogromne nadzieje pokłada się w aktywności przeciwnowotworowej jadu pszczelego. Badania pokazują, że wykazuje on zdolność hamowania proliferacji komórek raka sutka na poziomie in vitro, a ponadto komórek białaczki, raka prostaty, jajników, wątroby, pęcherza i nerek na poziomie in vivo.

jad pszczeli2Badania przeprowadzone przez grupę naukowców pod przewodnictwem prof. Jin Tae Hong (College of Pharmacy, Chungbuk National University) dowodzą, że jad pszczeli może być wykorzystany również w terapii przeciwko rakowi szyjki macicy. Badacze zwracają uwagę, że ten typ raka jest trzeci pod względem częstości występowania i drugi pod względem śmiertelności w przypadku kobiet na całym świecie.

Zarażenie wirusem HPV jest kluczowe dla rozwoju tej choroby, jednak w aspekcie karcenogenezy istotną rolę pełni również aktywacja onkogenów i zaburzenia w regulowaniu sygnalizacji wewnątrzkomórkowej. Wyniki opublikowane na początku 2015 roku w czasopiśmie „Oncotarget” w pracy pt. „Bee venomin hibits growth of human cervical tumors in mice” wskazują na efekt hamowania wzrostu komórek raka szyjki macicy przez jad pszczeli, zarówno w eksperymentach na poziomie hodowli komórkowych, jak i w doświadczeniach na myszach.

jad pszczeli1Zbadano również potencjalny mechanizm aktywności przeciwnowotworowej jadu pszczelego. Wykazano, że surowiec ten, w zależności od zastosowanego stężenia, indukuje w komórkach nowotworu proces apoptozy, czyli programowanej śmierci. Zaobserwowano, że obecność jadu pszczelego związana jest ze zwiększoną ekspresją receptorów śmierci: FAS, DR3 i DR6 oraz takich proapoptotycznych białek jak kaspaza 3 i Bax.

Autorzy badań zwracają uwagę, że istotną rolę we wzroście komórek raka szyjki macicy pełni czynnik transkrypcyjny NF-κB, regulujący ekspresję genów zaangażowanych np. w proces angiogenezy czy apoptozy. Zwiększona ilość tego białka koreluje ponadto z rozwojem lekooporności  komórek raka szyjki macicy. Badania wykazały, że jad pszczeli hamuje aktywność NF-κB, oddziałując z podjednostką p50 tego białka i zmniejszając tym samym zdolność wiązania przez nie DNA.

– Wyniki tych badań poszerzają istniejący stan wiedzy na temat potencjału jadu pszczelego i jego składników w zakresie cytotoksyczności i działania przeciwnowotworowego, tym samym stwarzają obiecującą perspektywę zastosowania tych produktów w terapiach leczniczych -  mówi dr inż. Pękala
– Konieczne przy tym są badania, które pozwoliłyby na pełną charakterystykę fizyko-chemiczną poszczególnych składników jadu pszczelego oraz dalsze badania kliniczne, dzięki którym moglibyśmy w pełni wykorzystać ten dar natury.

 

Źródło: http://biotechnologia.pl/

 

Oceń ten artykuł
(4 głosów)