środa, 24 kwietnia 2024
Miło Cię widzieć!

Jak poradzić sobie z dietą podczas choroby (COVID-19) oraz po powrocie do zdrowia.

Większość osób zarażonych COVID-19 (ok. 80-90%) nie wymaga pobytu w szpitalu oraz profesjonalnej opieki i musi radzić sobie z objawami infekcji w domu. Szczególnie dużą wagę powinno się przywiązywać w tym momencie do właściwego sposobu odżywiania, gdyż w dużej mierze warunkuje to siły naszego organizmu do walki z chorobą oraz szybkość odbudowywania zniszczonych tkanek po jej zakończeniu. Dieta powinna sprzyjać wzmocnieniu układu immunologicznego oraz także z korygować niedobory poszczególnych składników odżywczych oraz witamin i składników mineralnych. Powinna ona również mieć za zadanie zminimalizowanie efektów ubocznych choroby oraz leczenia.

W przypadku leczenia każdego wirusa zalecenia dietetyczne lekarzy zakładają zwiększoną podaż energii oraz pełnowartościowego białka, które jest budulcem do odnowienia zniszczonych tkanek, a także, jako źródło aminokwasów stanowi niezbędny składnik hormonów i enzymów potrzebnych do walki z większością chorób. Warto wtedy korzystać z białka zawartego w m. in. chudym mięsie, chudym nabiale, jajach kurzych oraz warzywach strączkowych, jednak warto by pokarmy dostarczające tego składnika dobierać indywidualnie. Szukaj też produktów bogatych w magnez (np. kasza jaglana) czy kwasy omega (np. ryby morskie, orzechy). Warto pamiętać również o odpowiedniej dawce witamin, szczególnie tych o działaniu antyoksydacyjnym, zwalczających wolne rodniki, które niestety bezpowrotnie niszczą nasze zdrowe komórki. Do tych witamin należą witamina A, E i C.
Wiemy również już że bardzo ważną rolę w walce z COVID-19 odgrywa witamina D, która działa jak hormon, który kontroluje stężenie wapnia we krwi i wpływa na układ odpornościowy. Jej niedobór wiąże się z różnymi problemami zdrowotnymi. Naukowcy z Hospital Universitario Marqués de Valdecilla odkryli, że aż 80 procent z 216 pacjentów z COVID-19, przyjętych w okresie od 10 do 31 marca tego roku, miało niedobór witaminy D, przy czym mężczyźni mieli niższy poziom witaminy D niż kobiety. Bardzo istotna kwestią jest również ilość płynów w diecie – chorzy często piją niewystarczającą ilość wody, co przy niektórych stanach choroby może skutkować odwodnieniem. Zapewnienie pokrycia zwiększonego zapotrzebowania na wszystkie niezbędne choremu składniki odżywcze bywa trudne. Częstym zjawiskiem jest jadłowstręt, czyli zanik apetytu związany zarówno z dolegliwościami fizycznymi, jak i psychicznymi wynikającymi z ciągłego stresu i bólu. Jeżeli nie możemy dostarczyć wraz z dietą wystarczających ilości składników odżywczych, należy rozważyć uzupełnienie jej „gotowcami”. Właściwa dieta jest także bardzo ważna podczas procesu rehabilitacji. Pamiętać należy o tym, aby dostarczać organizmowi pełnowartościowe białko, energię natomiast czerpać z węglowodanów złożonych, stosować tłuszcze nienasycone (oleje roślinne i oliwę z oliwek). Unikać należy potraw smażonych, ponieważ obciążają osłabiony układ pokarmowy. Ponadto podczas smażenia, w wyniku utleniania tłuszczu, powstają wolne rodniki, które niszczą zdrowe komórki, zaburzając tym samym proces odbudowywania tkanek. Warto też na jakiś czas odstawić alkohol, który niszczy białka i powoduje spadek odporności. Jeśli także po chorobie obserwujemy zmniejszone łaknienie, warto rozważyć uzupełnienie diety gotowymi, skondensowanymi preparatami odżywczymi. Właściwa dieta może przyspieszyć procesy rehabilitacyjne i pomóc w szybszym powrocie do zdrowia i normalnego funkcjonowania. Właściwości błonnika doceni każdy, zarówno osoba zdrowa jak i chora. Składnik ten poprawia pracę jelit i zapobiega zaparciom oraz na dłuższą metę może zmniejszyć ryzyko chorób jelit, cukrzycy i innych schorzeń. Najlepsze jego źródła to: owoce, warzywa i pełnoziarniste produkty zbożowe. Jeśli chodzi o zwiększenie energii to zalecamy wypoczynek.

Oczywiście, podczas choroby spędziliśmy już dostatecznie dużo czasu w łóżku, jednak trudno powiedzieć, żebyśmy czuli się wyśmienicie, prawda? Dlatego też priorytetem powinna być dla nas odpowiednia dawka snu i odpoczynku również po chorobie. Postaraj się kłaść się wcześniej niż zwykle i spać przynajmniej przez 8 godzin. W okresie rekonwalescencji postaw zdrowie na pierwszym miejscu po prostu się wyśpij. Wiemy iż trzymanie diety nie jest łatwe podczas każdej choroby jednak odpowiednio zbilansowana i ułożona pozwoli nam szybciej wstać na nogi i wrócić do pełnej sprawności, dlatego warto temu tematowi poświęcić odpowiednio dużo uwagi.
Jak już wiemy, podczas choroby nasz apetyt spada, tracimy na wadze i jemy dużo mniej co powoduje powstanie dość dużych niedoborów w naszym organizmie. Sprzyja to zdecydowanie, po powrocie do lepszej kondycji natychmiastowemu „objadaniu się”. Bardzo często próbujemy sobie wynagrodzić okres gorszego samopoczucia, często sięgając po niezdrowe przekąski i słodycze. Z punktu widzenia psychologicznego jest to wytłumaczalne ponieważ jak wiadomo podwyższenie poziomu glukozy powoduje chwilowo lepsze samopoczucie. Jednak jest to działanie bardzo krótkoterminowe ponieważ zdarza się że zjedzenie np. niewielkiego kawałka słodkiego ciasta, pozwala na to by nasz nastrój uległ poprawie. Stan ten trwa jednak tylko przez krótki okres. W momencie gdzie nasz organizm zaczyna przetwarzać cukier, a jego poziom spada, nie czujemy się już tak świetnie i momentalnie tracimy siły witalne. Często towarzyszyć temu może również uczucie smutku lub złości. Nieustanne wahania cukru we krwi mają trwały i bezpośredni związek ze zmiennym nastrojem, co w zdecydowany sposób obniża nasz komfort życia oraz tych, którzy przebywają w naszym towarzystwie. Nie wspominając że przy tego typu zachowaniach natychmiastowo przybieramy na wadzę a nasz metabolizm natychmiast spowalnia.

Nawet podczas choroby musimy starać się jeść dobrze i zdrowo, bardzo dużo nawadniać a po odzyskaniu apetytu starać się jak najszybciej wrócić na dobre tory. Co nie tylko pomoże nam w utrzymaniu wcześniej wypracowanej sylwetki ale przede wszystkim w szybszym powrocie do zdrowia.

http://5dprojekt.pl/dieta/dietacov19/

Oceń ten artykuł
(10 głosów)