piątek, 22 listopada 2024
Miło Cię widzieć!

Fotolia_14033489_XS-199x300.jpgReklamy telewizyjne wysoko oceniają mleko i jego przetwory jako źródła cennych białek, witamin i surowców mineralnych. Szczególnie za każdym razem podkreślana jest wysoka zawartość minerałów. Sugeruje się w ten sposób konsumentom, że spożywanie mleka i wszystkich jego pochodnych ma na celu zapewnienie ochrony zdrowia, która powinna mieć dla nas wysoki priorytet.

 

 

Fałszywe obietnice popierające spożycie mleka

 

Jako skutki niedoboru wapnia i magnezu – głównych składników mleka wymienia się często takie choroby jak osteoporoza, utrata zębów, drżenie i skurcze mięśni (tężyczka), zaburzenia krzepnięcia krwi, nagłe i przypadkowe złamania kości, problemy z przekazywaniem impulsów nerwowych. Dlatego też większość klientów chętnie sięga po te produkty z myślą o korzyściach płynących dla ich zdrowia.

 

Co na ten temat mówią eksperci?

 

Nawet fachowcy, tacy jak dr Pudel, były prezes Niemieckiego Towarzystwa Żywienia zaleca codzienne spożycie mleka i przetworów mlecznych w celu zapobiegania ewentualnym niedoborom.

 

Niemiecki serwis konsumencki AID mówi, że zapotrzebowanie na wapń nie może być spełnione bez codziennego spożycia mleka i jego przetworów. Piszą również: Mleko sprawia, że mamy mocne kości! Mleko i przetwory mleczne dostarczają dużo wysokiej jakości białka, wapna, potasu, magnezu, jodu i różnych witamin.

 

Czy w takim razie powinniśmy rzeczywiście codziennie spożywać mleko, jogurt, ser, twaróg itd.? A może coś przemawia przeciwko nadmiernemu spożyciu mleka, z produkcji którego nasza gospodarka czerpie wielomiliardowe zyski?

 

Mleko wykazuje duży potencjał alergenny

 

Mleko krowie jako pokarm matki jest przeznaczone dla cieląt i dostosowane do ich potrzeb. Każde mleko występujące w królestwie zwierząt jest indywidualnie dostosowane do danego gatunku i tylko dla niego spełnia specyficzne wymagania. Z tego też powodu dzieci odżywiające się krowim mlekiem, a więc dostarczające organizmowi obce białka, cierpią często na alergie, astmę i atopowe zapalenie skóry.

 

Matki, które spożywają mleko krowie w okresie karmienia piersią, również znacząco zwiększają ryzyko wystąpienia u swoich dzieci powyższych objawów. Później, gdy dzieci znajdują się w okresie szybkiego wzrostu, podaż mleka i jego przetworów często prowadzi u nich do problemów natury psychicznej takich jak zaburzenia z koncentracją, nadmierna agresja itp. Nieprawidłowości te występujące u dzieci stają się dziś coraz bardziej powszechne.

 

Jeśli ktoś na przykład cierpi na choroby układu pokarmowego, tzn. że ma już osłabiony układ odpornościowy, powinien w pierwszej kolejności zrezygnować ze spożywania mleka krowiego i jego przetworów. Ma bowiem bardzo duży potencjał wystąpienia alergii i stale dodatkowo obciąża układ odpornościowy. Dużo lepiej tolerowane jest mleko owcze lub kozie, ponieważ...

readmore

Źródło:

www.zdrowieinatura.com.pl

Holistyczne doradztwo z zakresu zdrowia i żywienia

Arnold Ehrenfeld

Najbardziej „popularnymi” schorzeniami są uwarunkowane złą dietą choroby cywilizacyjne?

Dzięki odpowiedniej zdrowej żywności i właściwemu odżywianiu się, większość tego typu chorób w ogóle nie powstanie, a za sprawą autoregulacji da się nad nimi zapanować. Holistyczne (całościowe) spojrzenie na chorobę umożliwia ogląd aspektów duchowych (psychosomatycznych), co pozwala na dojście do powodów pozamaterialnych danego schorzenia.

Oferowane przeze mnie usługi są ukierunkowane na świadomy i zdrowy styl życia, który dopełni i wesprze pożądane zmiany w Twoim życiu.

 

 

Analiza żywienia
Coaching żywieniowy
Doradztwo przy zakupach
Szkolenia gotowania wegańskiego
Doradztwo dot. suplementów organicznych

Wystąpienia publiczne, Referaty, Coaching

ONLINE - Doradztwo żywieniowe

Zapraszam do kontaktu:

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub   693 282 555

Arnold Ehrenfeld

Oceń ten artykuł
(4 głosów)