Polska Kosmetologia i Kosmetyka to najszybciej rozwijający się portal branżowy w Polsce. Istniejemy na rynku mediów internetowych już od 10 lat i posiadamy ugruntowaną pozycję w kategoriach związanych z branżą Beauty. W naszym portalu znajdą Państwo tysiące ciekawych artykułów związanych z branżą kosmetyczną, medycyną estetyczną oraz spa. Prezentowane przez nas materiały pełnią funkcje edukacyjną i doradczą. PKIK24.pl to doskonałe miejsce na prezentację Państwa marki a także na reklamowanie oferowanych produktów.
Co to jest zakwaszenie ?
Jak wiemy jeszcze ze szkoły, kwas jest substancją żrąca. Kwas spala czyli utlenia. Aby go zneutralizować należy go rozcieńczyć. Organizm rozcieńcza wodą. Dlatego woda jest najważniejszym składnikiem naszego ciała oraz naszej diety.
Kto tu rządzi ?
Ciało człowieka składa się z komórek. Jest ich w naszym ciele ok. 80 bilonów. Wszystkie te komórki współpracują ze sobą tworząc tkanki i narządy czyli doskonale zorganizowaną super-społeczność. Każda komórka posiada układ pokarmowy, oddechowy, nerwowy
i wydalniczy. Tak samo jak nasze ciało. Komórki można porównać do małych piecyków, które spalając generują energię oraz kwaśną pozostałość po spalaniu. Nasze ciało usuwa ją angażując m.in. nerki, wątrobę, płuca i jelita. Komórki najskuteczniej pracują wówczas, gdy w organizmie zachowana jest równowaga kwasowo-zasadowa. Bez niej utrzymanie zdrowia nie jest możliwe. Już na początku ubiegłego stulecia wykazano drogą naukową, iż podłożem wszelkich stanów chorobowych w tym nowotworów, jest zakwaszenie organizmu. Jest to wręcz logiczne. Organizm posiada układ regulujący ale jest on oparty na zasobach, tzn. że działa tylko wtedy, gdy jesteśmy odpowiednio odżywieni i NAWODNIENI.
Jak to opanować ?
Poza prawidłową dietą i unikaniem stresu, jedną z bardzo skutecznych metod wprowadzania równowagi kwasowo-zasadowej w naszym organizmie, jest picie jonizowanej wody alkalicznej o niskim potencjale Redox. Jej podwyższone Ph neutralizuje kwasy a niski potencjał redox z wyjątkową skutecznością działa przeciwutleniająco, czyli blokuje wolne rodniki. A to właśnie wolne rodniki są przyczyną degeneracji tkanek, uszkodzonego DNA
a co za tym idzie, procesu starzenia. Nowotwór powstaje wyłącznie w środowisku kwaśnym. Jest to fakt bezsporny dla świata nauki i medycyny i znany od około 100 lat.
Niestety wygląda na to, że środowisko medyczne fakt ten skutecznie ignoruje.
Jak można skuteczniej nawodnić organizm ?
Cząsteczki jonizowanej wody alkalicznej są dużo mniejsze niż w innych wodach pitnych. Zawierają mniej molekuł ( 6 do 8) w porównaniu do cząsteczek wody z kranu czy butelkowanej wody mineralnej, które składają się z ok.18 takich molekuł. Jeśli porównamy błonę komórkową do kilkukrotnie złożonej gazy i wylejemy na nią kefir (czyli wodę kranową lub mineralną, bo dla komórki będzie ona miała taką gęstość) – to duża jej część nie przedostanie się do jej wnętrza. Inaczej z alkaliczną wodą jonizowaną, której dużo mniejsza cząsteczka z łatwością przenika do wnętrza komórki. A to przenikanie właśnie jest najważniejsze do zaopatrywania naszego organizmu w substancje odżywcze oraz odprowadzanie kwaśnych produktów przemiany materii.
Jak dostarczyć więcej tlenu ?
Jonizowana woda alkaliczna powstaje w wyniku oddzielenia od siebie w procesie jonizacji, kwasowych i zasadowych cząsteczek wody. Część kwasowa zostaje oddzielona od alkalicznej, przeznaczonej do picia, zawierającej potężną dawkę wolnych elektronów, które ZAMIENIAJĄ wolne rodniki w tlen, łatwy do wykorzystania przez nasze komórki.
Tlen w atmosferze różni się od tlenu w organizmie właśnie ilością elektronów.
Temu z atmosfery ich brakuje i gdy je odbiera to nazywamy to utlenianiem. Przeciwutlenianie lub antyoksydacja to oddawanie elektronów.
Bardzo istotna jest przy tym jakość wody z której wytwarzana jest jonizowana woda alkaliczna. Pewne jest to, iż woda z kranu najczęściej nie nadaje się do tego celu.
To dlaczego nie jest to u nas powszechnie znane ?
Zwolennikami spożywania wody alkalicznej jonizowanej, są Japończycy, którzy słyną z długowieczności. Taka woda jest tam powszechnie znana i stosowana. Przeprowadzili oni także badania, z których wynika, że picie jonizowanej wody alkalicznej znacząco przedłuża życie, gdyż jest ona silnym antyoksydantem. Tę opinię podziela i potwierdza Japońskie Ministerstwo Zdrowia. U nas coraz bardziej wzrasta świadomość w tej dziedzinie.
Czyli jaka z tego korzyść ?
Kiedy wrzucimy kawałek żelaza do takiej wody to żelazo to nie zardzewieje.
Jonizowana Żywa Woda Alkaliczna może odwrócić efekty wysoko kwasowej diety, neutralizując zakwaszenie, co bezpośrednio wiąże się z usuwaniem złogów. Ponadto poprawia się nasze krążenie, regulujemy ciśnienie tętnicze. Kiedy poziom zakwaszenia jest zbyt wysoki, komórka, chroniąc się przed nim, ogranicza przepływ płynów zewnątrz-
i wewnątrz komórkowych blokując tym samym układ krążenia, który zwiększa ciśnienie, próbując wymusić wymianę płynów i dlatego powstaje nadciśnienie. Tworzą się opuchlizny z powodu nagromadzania się płynów międzykomórkowych. Gromadzi się cholesterol aby chronić naczynia krwionośne. Jeśli organizm zostanie odkwaszony to ciśnienie się normalizuje, opuchlizny ustępują i obniża się poziom cholesterolu. Można powiedzieć, że dopiero gdy transport działa, czyli do wnętrza komórki przedostaje się odpowiednia ilość substancji odżywczych, to funkcjonuje zaopatrzenie oraz wydalanie toksyn, czyli ‘utylizacja odpadów’ na poziomie komórkowym. I wtedy komórka jest czysta i zdrowa, a DNA jest chronione. Poprawia się samopoczucie i dotlenienie organizmu, ponieważ jonizowana woda o niskim potencjale Redox oddziałuje na poziomie komórkowym. Dodatkowe dotlenienie zapewnia działanie przeciwutleniające, gdyż wolne rodniki uzupełnione w elektrony stają się pełnowartościowymi cząsteczkami tlenu, które bezpośrednio wykorzystywane są przez nasze komórki. Tak właśnie funkcjonuje młody i nie ‘zapchany’ organizm.
Aby skutecznie skorzystać z dobrodziejstw jonizowanej wody alkalicznej potrzebna jest jedynie konsekwencja w działaniu, pijąc na co dzień jonizowaną wodę alkaliczną.