sobota, 23 listopada 2024
Miło Cię widzieć!

Olej z pestek pomidora – składnik innowacyjnych preparatów kosmetycznych

pestki_pomidoraŹródło Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, minerałów, witamin, przeciwutleniaczy – olej z pestek pomidora odgrywa ważna rolę w regeneracji oraz pielęgnacji skóry. Niegdyś niedoceniany, dzisiaj cenny składnik wielu, innowacyjnych preparatów kosmetycznych.  

 

Pomidor (Lycopersicon Mill.) – roślina wywodząca się z Ameryki Południowej w XVII wieku uznawana była za trującą. Dzięki bogactwu mikro- i makroelementów pomidor zyskał popularność wśród naukowców, nie tylko w dziedzinie farmacji, medycyny, ale również kosmetologii.

 

Skład chemiczny

Głównym składnikiem budulcowym pomidorów oprócz wody są węglowodany, odpowiedzialne za ich lekką słodycz. Do najważniejszych kwasów organicznych zalicza się kwas: jabłkowy, cytrynowy, mrówkowy oraz mlekowy. Pomidor jest głównym źródłem minerałów, takich jak potas i magnez oraz witamin: witamina C, tiamina (witamina B1) i kwas nikotynowy (witamina B3). Podstawowym składnikiem warzywa są karotenoidy (likopen) oraz flawonoidy i polifenole (kwercetyna i naringenina).

 

Budulcowe [g]

SKŁADNIK

ZAWARTOŚĆ / [100g]

Woda

94,7

Tłuszcz

0,1

Białko

1,0

Błonnik

1,6

Węglowodany [g]

Fruktoza

1,0

Glukoza

0,9

Kwasy organiczne [g]

Jabłkowy

0,08

Cytrynowy

0,43

Witaminy [mg]

C

18

Tiamina

0,04

Ryboflawina

0,02

Kwas nikotynowy

0,7

β-karoten

0,34

Minerały [mg]

Potas

200

Magnez

100

Żelazo

0,3

Wapń

8

 

Właściwości oleju z pestek pomidora:

  • INCI: Solanum Lycopersicum / (Tomato) Seed Oil,

  • Stabilność – 1,5 roku,

  • Odcień – pomarańczowy,

  • Łagodny zapach,

  • Szybkie wchłanianie.

Olej z nasion pomidora charakteryzuje się dużą stabilnością i łatwością w przenikaniu do głębszych warstw skóry. Jest doskonałym dodatkiem do: preparatów anti-aging, produktów do pielęgnacji ust, preparatów do opalania, kosmetyków do golenia, etc. Idealny do skóry suchej, tłustej oraz mieszanej.

 

Stosowany w kosmetykach:

  • Oczyszcza i orzeźwia skórę, środek rewitalizujący,

  • α-hydroksykwasy odpowiedzialne są za usuwanie martwych komórek naskórka,

  • Zmniejsza worki pod oczami,

  • Witamina C – wzmacnia drobne naczynia krwionośne, dodaje blasku,

  • Łagodzi zmiany potrądzikowe, rozjaśnia przebarwienia.

 

Ze względu na obecność węglowodanów, α-hydroksykwasów (AHA) oraz witamin olej z pestek pomidora jest doskonały w utrzymaniu prawidłowej gospodarki wodnej skóry – reguluje utratę wody (TEWL) w warstwie rogowej.

 

Kwasy AHA – kwas cytrynowy, jabłkowy, glikolowy, mlekowy, pirogronowy w niższych stężeniach używane są w preparatach nawilżających, zaś w wyższych w preparatach złuszczających. Obecność kilku grup hydroksykowych w budowie α-hydroksykwasów przyczynia się do zwiększonej absorpcji wody, zwiększenia nawilżenia skóry oraz wzmocnienia jej funkcji barierowej.

 

Substancja

Działanie

Związki fenolowe

Neutralizacja wolnych rodników

Zmniejsza oznaki fotostarzenia

Witamina C i E

Przeciwutleniacz   Ochrona przeciwsłoneczna

Kwas nikotynowy

Antyoksydant   Redukcja trądziku   Zmniejszenie łojotoku

 

Największa zaletą oleju z pestek pomidora jest ochrona przed działaniem wolnych rodników. Bogactwo witamin sprawia, że cera jest gładka oraz rozświetlona. Używany w wielu preparatach kosmetycznych chroni organizm z zewnątrz. Nie można pominąć jego wewnętrznego oddziaływania na organizm, m.in.: reguluje krzepliwość krwi, wzmacnia układ odpornościowy oraz zapobiega rozwojowi miażdżycy.

 

Źródło: http://biotechnologia.pl/

Oceń ten artykuł
(2 głosów)