Polska Kosmetologia i Kosmetyka to najszybciej rozwijający się portal branżowy w Polsce. Istniejemy na rynku mediów internetowych już od 10 lat i posiadamy ugruntowaną pozycję w kategoriach związanych z branżą Beauty. W naszym portalu znajdą Państwo tysiące ciekawych artykułów związanych z branżą kosmetyczną, medycyną estetyczną oraz spa. Prezentowane przez nas materiały pełnią funkcje edukacyjną i doradczą. PKIK24.pl to doskonałe miejsce na prezentację Państwa marki a także na reklamowanie oferowanych produktów.
Źródło Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, minerałów, witamin, przeciwutleniaczy – olej z pestek pomidora odgrywa ważna rolę w regeneracji oraz pielęgnacji skóry. Niegdyś niedoceniany, dzisiaj cenny składnik wielu, innowacyjnych preparatów kosmetycznych.
Pomidor (Lycopersicon Mill.) – roślina wywodząca się z Ameryki Południowej w XVII wieku uznawana była za trującą. Dzięki bogactwu mikro- i makroelementów pomidor zyskał popularność wśród naukowców, nie tylko w dziedzinie farmacji, medycyny, ale również kosmetologii.
Skład chemiczny
Głównym składnikiem budulcowym pomidorów oprócz wody są węglowodany, odpowiedzialne za ich lekką słodycz. Do najważniejszych kwasów organicznych zalicza się kwas: jabłkowy, cytrynowy, mrówkowy oraz mlekowy. Pomidor jest głównym źródłem minerałów, takich jak potas i magnez oraz witamin: witamina C, tiamina (witamina B1) i kwas nikotynowy (witamina B3). Podstawowym składnikiem warzywa są karotenoidy (likopen) oraz flawonoidy i polifenole (kwercetyna i naringenina).
Budulcowe [g] |
SKŁADNIK |
ZAWARTOŚĆ / [100g] |
Woda |
94,7 |
|
Tłuszcz |
0,1 |
|
Białko |
1,0 |
|
Błonnik |
1,6 |
|
Węglowodany [g] |
Fruktoza |
1,0 |
Glukoza |
0,9 |
|
Kwasy organiczne [g] |
Jabłkowy |
0,08 |
Cytrynowy |
0,43 |
|
Witaminy [mg] |
C |
18 |
Tiamina |
0,04 |
|
Ryboflawina |
0,02 |
|
Kwas nikotynowy |
0,7 |
|
β-karoten |
0,34 |
|
Minerały [mg] |
Potas |
200 |
Magnez |
100 |
|
Żelazo |
0,3 |
|
Wapń |
8 |
Właściwości oleju z pestek pomidora:
-
INCI: Solanum Lycopersicum / (Tomato) Seed Oil,
-
Stabilność – 1,5 roku,
-
Odcień – pomarańczowy,
-
Łagodny zapach,
-
Szybkie wchłanianie.
Olej z nasion pomidora charakteryzuje się dużą stabilnością i łatwością w przenikaniu do głębszych warstw skóry. Jest doskonałym dodatkiem do: preparatów anti-aging, produktów do pielęgnacji ust, preparatów do opalania, kosmetyków do golenia, etc. Idealny do skóry suchej, tłustej oraz mieszanej.
Stosowany w kosmetykach:
-
Oczyszcza i orzeźwia skórę, środek rewitalizujący,
-
α-hydroksykwasy odpowiedzialne są za usuwanie martwych komórek naskórka,
-
Zmniejsza worki pod oczami,
-
Witamina C – wzmacnia drobne naczynia krwionośne, dodaje blasku,
-
Łagodzi zmiany potrądzikowe, rozjaśnia przebarwienia.
Ze względu na obecność węglowodanów, α-hydroksykwasów (AHA) oraz witamin olej z pestek pomidora jest doskonały w utrzymaniu prawidłowej gospodarki wodnej skóry – reguluje utratę wody (TEWL) w warstwie rogowej.
Kwasy AHA – kwas cytrynowy, jabłkowy, glikolowy, mlekowy, pirogronowy w niższych stężeniach używane są w preparatach nawilżających, zaś w wyższych w preparatach złuszczających. Obecność kilku grup hydroksykowych w budowie α-hydroksykwasów przyczynia się do zwiększonej absorpcji wody, zwiększenia nawilżenia skóry oraz wzmocnienia jej funkcji barierowej.
Substancja |
Działanie |
Związki fenolowe |
Neutralizacja wolnych rodników Zmniejsza oznaki fotostarzenia |
Witamina C i E |
Przeciwutleniacz Ochrona przeciwsłoneczna |
Kwas nikotynowy |
Antyoksydant Redukcja trądziku Zmniejszenie łojotoku |
Największa zaletą oleju z pestek pomidora jest ochrona przed działaniem wolnych rodników. Bogactwo witamin sprawia, że cera jest gładka oraz rozświetlona. Używany w wielu preparatach kosmetycznych chroni organizm z zewnątrz. Nie można pominąć jego wewnętrznego oddziaływania na organizm, m.in.: reguluje krzepliwość krwi, wzmacnia układ odpornościowy oraz zapobiega rozwojowi miażdżycy.
Źródło: http://biotechnologia.pl/