Źródło Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, minerałów,  witamin, przeciwutleniaczy – olej z pestek pomidora odgrywa ważna rolę w  regeneracji oraz pielęgnacji skóry. Niegdyś niedoceniany, dzisiaj cenny  składnik wielu, innowacyjnych preparatów kosmetycznych.  
 
Pomidor (Lycopersicon Mill.) – roślina wywodząca się z  Ameryki Południowej w XVII wieku uznawana była za trującą. Dzięki  bogactwu mikro- i makroelementów pomidor zyskał popularność wśród  naukowców, nie tylko w dziedzinie farmacji, medycyny, ale również  kosmetologii.
 
Skład chemiczny 
Głównym składnikiem budulcowym pomidorów oprócz wody są węglowodany,  odpowiedzialne za ich lekką słodycz. Do najważniejszych kwasów  organicznych zalicza się kwas: jabłkowy, cytrynowy, mrówkowy oraz  mlekowy. Pomidor jest głównym źródłem minerałów, takich jak potas i  magnez oraz witamin: witamina C, tiamina (witamina B1) i kwas nikotynowy  (witamina B3). Podstawowym składnikiem warzywa są karotenoidy (likopen)  oraz flawonoidy i polifenole (kwercetyna i naringenina).
 
| 
 Budulcowe [g] 
 | 
 SKŁADNIK 
 | 
 ZAWARTOŚĆ / [100g] 
 | 
| 
 Woda 
 | 
 94,7 
 | 
| 
 Tłuszcz 
 | 
 0,1 
 | 
| 
 Białko 
 | 
 1,0 
 | 
| 
 Błonnik 
 | 
 1,6 
 | 
| 
 Węglowodany [g] 
 | 
 Fruktoza 
 | 
 1,0 
 | 
| 
 Glukoza 
 | 
 0,9 
 | 
| 
 Kwasy organiczne [g] 
 | 
 Jabłkowy 
 | 
 0,08 
 | 
| 
 Cytrynowy 
 | 
 0,43 
 | 
| 
 Witaminy [mg] 
 | 
 C 
 | 
 18 
 | 
| 
 Tiamina 
 | 
 0,04 
 | 
| 
 Ryboflawina 
 | 
 0,02 
 | 
| 
 Kwas nikotynowy 
 | 
 0,7 
 | 
| 
 β-karoten 
 | 
 0,34 
 | 
| 
 Minerały [mg] 
 | 
 Potas 
 | 
 200 
 | 
| 
 Magnez 
 | 
 100 
 | 
| 
 Żelazo 
 | 
 0,3 
 | 
| 
 Wapń 
 | 
 8 
 | 
 
Właściwości oleju z pestek pomidora: 
Olej z nasion pomidora charakteryzuje się dużą stabilnością i  łatwością w przenikaniu do głębszych warstw skóry. Jest doskonałym  dodatkiem do: preparatów anti-aging, produktów do pielęgnacji ust,  preparatów do opalania, kosmetyków do golenia, etc. Idealny do skóry  suchej, tłustej oraz mieszanej.
 
Stosowany w kosmetykach: 
- 
Oczyszcza i orzeźwia skórę, środek rewitalizujący,
 
- 
α-hydroksykwasy odpowiedzialne są za usuwanie martwych komórek naskórka,
 
- 
Zmniejsza worki pod oczami,
 
- 
Witamina C – wzmacnia drobne naczynia krwionośne, dodaje blasku,
 
- 
Łagodzi zmiany potrądzikowe, rozjaśnia przebarwienia.
 
 
Ze względu na obecność węglowodanów, α-hydroksykwasów (AHA) oraz  witamin olej z pestek pomidora jest doskonały w utrzymaniu prawidłowej  gospodarki wodnej skóry – reguluje utratę wody (TEWL) w warstwie  rogowej.
 
Kwasy AHA – kwas cytrynowy, jabłkowy, glikolowy, mlekowy, pirogronowy w  niższych stężeniach używane są w preparatach nawilżających, zaś w  wyższych w preparatach złuszczających. Obecność kilku grup  hydroksykowych w budowie α-hydroksykwasów przyczynia się do zwiększonej  absorpcji wody, zwiększenia nawilżenia skóry oraz wzmocnienia jej  funkcji barierowej.
 
| 
 Substancja 
 | 
 Działanie 
 | 
| 
 Związki fenolowe 
 | 
 Neutralizacja wolnych rodników 
Zmniejsza oznaki fotostarzenia 
 | 
| 
 Witamina C i E 
 | 
 Przeciwutleniacz   Ochrona przeciwsłoneczna 
 | 
| 
 Kwas nikotynowy 
 | 
 Antyoksydant   Redukcja trądziku   Zmniejszenie łojotoku 
 | 
 
Największa zaletą oleju z pestek pomidora jest ochrona przed  działaniem wolnych rodników. Bogactwo witamin sprawia, że cera jest  gładka oraz rozświetlona. Używany w wielu preparatach kosmetycznych  chroni organizm z zewnątrz. Nie można pominąć jego wewnętrznego  oddziaływania na organizm, m.in.: reguluje krzepliwość krwi, wzmacnia  układ odpornościowy oraz zapobiega rozwojowi miażdżycy.
 
Źródło: http://biotechnologia.pl/