niedziela, 22 grudnia 2024
Miło Cię widzieć!

Słońce zmniejsza ryzyko raka piersi

Słońce zmniejsza ryzyko raka piersi

 

Promienie słoneczne, a także bogata w witaminę D dieta pozwalają zmniejszyć ryzyko raka piersi nawet o 43 procent!

 

Na podstawie badań przeprowadzonych wśród 70 tysięcy kobiet kluczowym czynnikiem wpływającym na zmniejszenie ryzyka raka piersi jest odpowiednia ilość promieniowania słonecznego. Dieta oraz suplementy diety są jedynie dodatkiem.

 

Regularna ekspozycja na słońce oraz odpowiednio zbilansowana dieta zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi o około 32-43%.

 

Wprawdzie żywność, która jest bogata w witaminę D, np. ryby, produkty mleczne, jaja i niektóre rodzaje olejów, a także suplementy diety mogą spotęgować działanie słońca, jednak stosowane samodzielnie mają niewielki wpływ na wystąpienie lub regresję choroby.

 

Postawione hipotezy zostały potwierdzone w trakcie badań przez naukowców z francuskiego Narodowego Instytutu Zdrowia i Badań Medycznych (Institut National de la Santé et de la Recherche Médicale [INSRM]) w Paryżu, które zostały opublikowane w fachowym czasopiśmie „Cancer Biomarkery Epidemiol”.

 

Przebieg badania:

Naukowcy obserwowali około 70.000 kobiet w okresie dziesięciu lat. W tym czasie zdiagnozowano 2871 przypadków raka piersi. Według badań, kobiety które mieszkają w słonecznych regionach, takich jak Prowansja, i które jedzą posiłki bogate w witaminę D mają znacznie niższe ryzyko zachorowania na raka piersi niż kobiety, które mieszkają w obszarach, w których występuje częste zachmurzenie, oraz spożywają mniej witaminy D w pokarmach.

 

Wniosek grupy badawczej: wysokie dawki witaminy D powstającej w wyniku ekspozycji ciała na światło słoneczne oraz odpowiednie odżywianie są konieczne w celu uzyskania wystarczającej bariery ochronnej przed rakiem piersi.

 

W regionach północnych dawki promieniowania słonecznego nie są wystarczająco silne, aby zapewnić optymalną ilość witaminy D. Dlatego konieczne jest regularne i odpowiednio dobrane naświetlanie sztucznymi promieniami. Ponadto, jak wyjaśniają naukowcy, po menopauzie efekt ochronny wynikający z połączenia słońca i zbilansowanej diety zawierającej witaminę D jest znacznie trudniejszy do osiągnięcia.

 

Red.

 

Opracowano na podstawie:

Sunlight Research Forum

 

 

Źródło:

http://solarium.net.pl/

"SOLARIUM & Fitness" nr 3/2011, str. 10

Oceń ten artykuł
(17 głosów)