piątek, 22 listopada 2024
Miło Cię widzieć!

Substancje śladowe – po co mi to?

Fotolia_12670578_XS-300x232.jpgDługotrwałe niedobory mineralne, a szczególnie brak wapnia jest główną przyczyną kwasicy. Naturalne minerały i inne substancje śladowe są niezbędnymi składnikami służącymi do utrzymania lub powrotu do zdrowia.

 

 

Ciało ludzkie nie potrafi samodzielnie wyprodukować substancji mineralnych takich jak wapń czy magnez. Dlatego też muszą one być dostarczane do organizmu wraz z codziennym pożywieniem. Naukowo udowodniono zależność przyczynowo – skutkową pomiędzy powstawaniem około 150 różnych chorób a niedoborem minerałów.
Niedobór wapnia zaburza metabolizm

 

Niewielkie spożycie wapnia, magnezu i innych minerałów zakłóca lub spowalnia wszelkie procesy metaboliczne. Jednak ich nadmierne spożycie w nieorganicznej formie może mieć toksyczny wpływ na organizm.

 

Minerały potrzebne dla mocnej tkanki łącznej

 

Naturalne minerały, zwłaszcza wapń i magnez są niezbędne do przeprowadzenia prawidłowego procesu metabolizmu. Regulują nasz bilans wodny (równowagę elektrolitową), wspomagają pracę układu nerwowego, obecne są we krwi, kościach, zębach i tkance łącznej. Bez minerałów i pierwiastków śladowych nie byłaby możliwa również regulacja hormonalna oraz przemiana białek, tłuszczów i węglowodanów. Zapotrzebowanie na pierwiastki śladowe jest niewielkie, ale tak samo ważne jak zapotrzebowanie na minerały.
Jakość substancji mineralnych decyduje o ich przyswajalności

 

Jak w przypadku wszystkich innych składników odżywczych, tak też tutaj ogromne znaczenie ma jakość dostarczanych minerałów i pozostałych pierwiastków śladowych. Dzielimy je na organiczne (żywe = przyswajalne) i nieorganiczne (nieożywione = nieprzyswajalne)

 

Rośliny zawierają szczególnie cenne minerały

 

Rośliny pobierają z gleby poprzez swój system korzeniowy minerały nieorganiczne i przekształcają je w minerały organiczne. Te przekształcone substancje mogą być potem dostarczone do naszych organizmów. Tylko roślinne substancje odżywcze mogą być w pełni przez nas wykorzystane i przyswojone bez jednoczesnych strat tych substancji. Rośliny pobierają całą gamę substancji odżywczych z gleby i w ten sposób mogą przekazać dalej te informacje naszemu organizmowi. Tylko natura może dostarczyć tak doskonałego i genialnego pożywienia.

 

Sztuczne minerały są prawie nieprzyswajalne

 

Tylko w wyjątkowych przypadkach i przy bardzo dużym nakładzie energii nasz organizm jest w stanie przyswoić i przekształcić minerały nieorganiczne w organiczne.

 

Ważne minerały

 

Wapń jest ilościowo najważniejszym minerałem w organizmie człowieka. Wraz z fosforem jest budulcem kości i zębów oraz spełnia ważne funkcje ochronne. Jest niezbędny do regularnego rytmu serca i prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, gdzie znacząco przyczynia się do przekazywania impulsów nerwowych.

 

Odgrywa ważną rolę w procesie metabolizmu żelaza i krzepnięcia krwi, a także łagodzi ból i zmniejsza uczucie świądu. Wapń powinien być dostarczany do organizmu wraz z magnezem w stosunku 2:1. Również nie może zostać przyswojony bez udziału witaminy D. Jego niedobory najczęściej objawiają się łamliwością kości, szybko psującymi się zębami, bólem mięśni, nadmierną pobudliwością mięśni do skurczu (tężyczka), zaburzeniami rytmu serca i krzepnięcia krwi, krwotokami z nosa, niedociśnieniem, stanami depresyjnymi i lękowymi oraz osteoporozą, choć ta ostatnia może wystąpić również z innych powodów. Wapń możemy znaleźć we wszystkich warzywach zielonych i strączkowych, owocach, produktach zbożowych, orzechach, rybach.

 

Magnez chroni nerwy i służy jako aktywator wielu enzymów. Współdziała z sodem i potasem przy pracy mięśni (również serca) i odgrywa istotną rolę w przekształcaniu cukrów w energię. Bierze udział w bardzo licznych procesach zachodzących w organizmie ludzkim, więc jego niedobory mogą ujawnić się bardzo różnymi objawami. Należą do nich np. bolesne skurcze kończyn, uczucie ich odrętwienia i mrowienia, wzmożone wypadanie włosów, próchnica zębów, łamliwość paznokci, rozdrażnienia, lęki, depresje, zaburzenia snu, nocne poty, bóle i zawroty głowy, mdłości, arytmia, nadciśnienie, miażdżyca, zatrucia ciążowe, cukrzyca typu II i wiele innych schorzeń. Wapń i magnez powinny zawsze występować w stosunku 2:1. Dodatkowo należy pamiętać o tym, że bez witaminy B1 i B6 magnez nie może zostać prawidłowo przyswojony i wykorzystany przez organizm (produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe, owoce suszone, banany, brzoskwinie, kakao oraz wschodnioazjatycka przyprawa nigari).

 

Sód jest składnikiem soli (nie mylić z solą kuchenną gdzie pierwiastek ten jest w formie wyizolowanej) i jest odpowiedzialny za zatrzymywanie wody w organizmie, np. przy nadmiernym spożyciu soli kuchennej, co może znacząco obciążyć serce i nerki. Ale w niewielkich ilościach jest bardzo pożyteczny i potrzebny. Jest konieczny do utrzymania potencjału czynnościowego komórek oraz bierze udział w przewodzeniu impulsów nerwowych. Jego niedobór natomiast powoduje utratę pobudliwości komórek zarówno u człowieka, jak też u roślin. Dzisiaj jednak cierpimy raczej na jego nadmiar niż niedobór, lecz dzięki nerkom jego nadwyżki są szybko usuwane z organizmu. Zawarty jest w prawie wszystkich produktach spożywczych pochodzenia zarówno zwierzęcego jak i roślinnego, a szczególnie w soli kuchennej. Bardziej przydatna jest sól kamienna gdyż zawiera wiele innych cennych minerałów i pierwiastków śladowych.

 

Potas jest naturalnym antagonistą sodu i znajduje się przede wszystkim w płynie wewnątrzkomórkowym wszystkich naszych komórek, jak również we krwi, chłonce i limfie, choć tam jego stężenie jest już dużo niższe. Bilans potasu jest regulowany przez nerki. Optymalne spożycie potasu ma bardzo pozytywny wpływ na ciśnienie krwi. Bierze on również udział w produkcji białek, jest też doskonałym transporterem wszelkich substancji odżywczych dla komórek. Jego niedobory powodują osłabienie całego organizmu, zmniejszenie kurczliwości mięśnia sercowego, osłabienie mięśni szkieletowych i gładkich. Głównymi źródłami potasu są banany, morele świeże i suszone, pomidory, cytrusy, ziemniaki oraz warzywa zielone.

 

Fosfor zapewnia nam siłę i...

readmore

Źródło:

www.zdrowieinatura.com.pl

Holistyczne doradztwo z zakresu zdrowia i żywienia

Arnold Ehrenfeld

Najbardziej „popularnymi” schorzeniami są uwarunkowane złą dietą choroby cywilizacyjne?

Dzięki odpowiedniej zdrowej żywności i właściwemu odżywianiu się, większość tego typu chorób w ogóle nie powstanie, a za sprawą autoregulacji da się nad nimi zapanować. Holistyczne (całościowe) spojrzenie na chorobę umożliwia ogląd aspektów duchowych (psychosomatycznych), co pozwala na dojście do powodów pozamaterialnych danego schorzenia.

Oferowane przeze mnie usługi są ukierunkowane na świadomy i zdrowy styl życia, który dopełni i wesprze pożądane zmiany w Twoim życiu.

 

 

Analiza żywienia
Coaching żywieniowy
Doradztwo przy zakupach
Szkolenia gotowania wegańskiego
Doradztwo dot. suplementów organicznych

Wystąpienia publiczne, Referaty, Coaching

ONLINE - Doradztwo żywieniowe

Zapraszam do kontaktu:

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub   693 282 555

Arnold Ehrenfeld

Oceń ten artykuł
(4 głosów)