 Pietruszka jest pełna najróżniejszych witamin i substancji odżywczych  o wiele bardziej zdrowsza niż żywność na talerzu, którą zdobi. Do tego  ma do zaoferowania dwie decydujące zalety: w przeciwieństwie do wielu  syntetycznych witamin i suplementów diety dostarcza nam prawie wszystkie  potrzebne składniki w naturalnej, łatwo przyswajalnej formie, a po  drugie jest tania. Zielona pietruszka jest czymś więcej niż tylko  zieleniną do ozdoby na talerzu, pod warunkiem, że jest (bio) jakości  ekologicznej.
Pietruszka jest pełna najróżniejszych witamin i substancji odżywczych  o wiele bardziej zdrowsza niż żywność na talerzu, którą zdobi. Do tego  ma do zaoferowania dwie decydujące zalety: w przeciwieństwie do wielu  syntetycznych witamin i suplementów diety dostarcza nam prawie wszystkie  potrzebne składniki w naturalnej, łatwo przyswajalnej formie, a po  drugie jest tania. Zielona pietruszka jest czymś więcej niż tylko  zieleniną do ozdoby na talerzu, pod warunkiem, że jest (bio) jakości  ekologicznej.
Pietruszka oczyszcza krew i usuwa nieświeży oddech
Natka pietruszki jest bogata w chlorofil. Przydatna jest więc w  procesie oczyszczania naszej krwi, bierze udział w tworzeniu nowej, a  dodatkowo pomaga w detoksykacji nerek i wątroby. Chlorofil występuje w  pietruszce wspólnie z olejkami eterycznymi, odpowiedzialnymi za jej  aromat. Już w dawnych czasach wiadomo było, że jeśli ktoś regularnie żuł  pietruszkę, mógł poszczycić się przyjemnym zapachem ciała i świeżym  oddechem.
Zielona pietruszka – pełna składników odżywczych
 
W pietruszce można znaleźć niemal całą gamę witamin: Jest tam  witamina A, witaminy B1 i B6, witamina C, beta karoten, kwas foliowy,  witamina K, a ostatnio nawet pojawiły się informacje o witaminie B12.  Pietruszka jest również doskonałym źródłem przeróżnych minerałów i  pierwiastków śladowych. Zawiera wapń, magnez, fosfor, żelazo, mangan,  potas, siarkę. I to wszystko w najlepszej, bo organicznej i łatwo  przyswajalnej jakości.
 
Pietruszka – żywność, przyprawa czy lecznicze zioło?
Dzięki bogactwu składników mineralnych i witamin pietruszka powinna  stać się ważnym elementem przy interweniowaniu w różnych problemach  zdrowotnych i ułatwić nam trochę życie na Ziemi. Pomaga przy zgadze i  cofaniu się pokarmów, podnosi sprawność umysłową i fizyczną, zwalcza  stany wyczerpania, wzmacnia serce, rozpuszcza cholesterol w żyłach,  wspiera pracę nadnerczy, utwardza zęby, buduje kości, zapobiega  powstawaniu wad wrodzonych, poprawia wchłanianie składników, likwiduje  uczucie pełności w żołądku, zmniejsza stan zapalny, motywuje system  odpornościowy organizmu oraz reguluje pracę układu hormonalnego.
 
Pietruszka pomaga zapobiegać powstawaniu kamieni w nerkach i pęcherzu
W medycynie naturalnej pietruszka wykorzystywana jest jako tzw.  Aquaretic roślinny, dobrze znany w terapii nawadniania w leczeniu  pęcherza i zaburzeniach czynności nerek. Po wypiciu dużej ilości wody  lub herbaty ziołowej wspomaga wydalanie moczu. Dzięki temu wszelkie  patogeny są wypłukiwane z organizmu oraz zostaje zahamowany wzrost  kamieni nerkowych.
Leki syntetyczne standardowo przepisywane na problemy nerkowe  odwadniają organizm nawet przy niewielkiej ilości wypijanych płynów. A  przecież z wodą również dostarczamy organizmowi wielu cennych  składników, takich jak np. potas. W ten sposób mogą być one wymywane, a w  następstwie zostaje zakłócona gospodarka wodno – mineralna.
Ze wszystkich dostępnych roślin pietruszka jest jedną z niewielu o  tak wysokiej zawartości potasu. Pomaga również naszemu organizmowi w  usuwaniu odpadów i wszelkich zbędnych substancji, które inaczej gromadzą  się i kumulują w postaci kamieni, które prędzej czy później powodują  dyskomfort i znacznie utrudniają nam życie. Jednocześnie odpady te  wymienia na niezbędne minerały.
Jednak w skrajnych przypadkach i ciężkiej niewydolności nerek taka  podaż potasu i samo działanie pietruszki jest niewystarczające. Należy  więc korzystać z dobrodziejstw natury, objadać się zieloną pietruszką i  nie dopuszczać do takich sytuacji.
 
Pietruszka chroni płuca przed substancjami rakotwórczymi
Pietruszka bez swoich cennych olejków eterycznych nie byłaby tak smaczna i aromatyczna. Olejki te nie tylko nadają tej roślinie charakterystyczny smak, ale również mają bardzo szczególne zdolności.
Rakotwórcze substancje wdychane do płuc wraz z powietrzem (np. dym  papierosowy lub dym z węgla drzewnego) są neutralizowane dzięki olejkom  eterycznym pietruszki. Dzięki takiemu efektowi warzywo to jest polecane  często w profilaktyce raka płuc.
 
Pietruszka ożywia osoby zmęczone
Mówi się o pietruszce, że ma stymulujący wpływ na narządy rozrodcze,  zarówno mężczyzn jak i kobiet. Z tego powodu kobiety będące w ciąży są  ostrzegane przed spożyciem dużej ilości tej rośliny. Pietruszka bowiem  może wywołać miesiączkę, ale również przyczynić się do przedwczesnego  porodu. Jest to jednak ekstremalny przykład, bardziej można by się tu  obawiać korzenia pietruszki, a nie jej naci.
Tylko w nasionach pietruszki jest tak wysokie stężenie olejków, które  mogą spowodować przedawkowanie lub przedwczesne skurcze macicy.
 
Pietruszka jest zawsze właściwa – na śniadanie, obiad i kolację
Nawet  jeśli zazwyczaj nie jemy elementów dekoracyjnych naszych potraw,  pietruszka powinna stać się wyjątkiem. Jeśli chcemy wykorzystać jej  wszystkie zbawienne właściwości, powinniśmy spożywać jej dużo więcej niż  zazwyczaj, żuć ją zamiast gumy do żucia lub wyciskać z niej sok.
W tym przypadku można ją wymieszać z łagodnym sokiem z warzyw lub owoców, takich jak marchew,
burak, jabłko czy ananas. Jeszcze lepiej, jeśli wyczaruje się z  pietruszki i innych warzyw pyszny koktajl za pomocą Blendera. Poniżej  znajdują się trzy przepisy, które mogą zastąpić nam w ciągu dnia jeden z  posiłków. Są one znacznie bardziej cenne i bogatsze w substancje  witalne, niż zwykły posiłek.
 
Pietruszkowe napoje jako zdrowa porcja pietruszki
 
 Śniadaniowe Smoothie (Koktajl):
Śniadaniowe Smoothie (Koktajl):
Zmiksuj: 1 ½ szklanki arbuza (z pestkami), ¼ szklanki pietruszki, ½  szklanki wody i odrobinę stewii. Powstanie pyszny i pożywny napój, który  zachwyci nawet twoje dzieci. Nie musisz im przecież mówić, że jest to  pietruszkowy napój. Niech będzie to jakiś magiczny drink czy zaczarowany  eliksir – możesz wymyślić dla niego własną nazwę, którą twoje dzieci z  łatwością zaakceptują.
 
Południowe Smoothie:
Zmiksuj: jedną szklankę owoców jagodowych (jagody lub truskawki),  jednego banana, ¼ szklanki pietruszki, ½ szklanki wody i trochę stewii  dla osłodzenia.
 
Drink wieczorny:
Wyciśnij sok z: trzech jabłek i ½ szklanki pietruszki lub z czterech  marchewek, ½ jabłka i ½ szklanki pietruszki. Jeśli dodasz trochę soku z  cytryny, otrzymasz świeży i pobudzający napój.
 
Oczywiście można łączyć wiele innych owoców i warzyw z pietruszką, a  zamiast stewii można użyć innych naturalnych substancji słodzących  (surowy miód, organiczny syrop klonowy).
 
 
Źródło: 
http://zdrowieinatura.com.pl/