Polska Kosmetologia i Kosmetyka to najszybciej rozwijający się portal branżowy w Polsce. Istniejemy na rynku mediów internetowych już od 10 lat i posiadamy ugruntowaną pozycję w kategoriach związanych z branżą Beauty. W naszym portalu znajdą Państwo tysiące ciekawych artykułów związanych z branżą kosmetyczną, medycyną estetyczną oraz spa. Prezentowane przez nas materiały pełnią funkcje edukacyjną i doradczą. PKIK24.pl to doskonałe miejsce na prezentację Państwa marki a także na reklamowanie oferowanych produktów.
Chyba nikogo nie trzeba przekonywać o dobroczynnym działaniu witaminy C. Warto tylko wspomnieć o jej wpływie na układ odpornościowy czy ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Jej właściwości są szczególnie cenne w czasie zimowych dni, kiedy o wiele łatwiej o przeziębienie. Jeśli zastanawiasz się, czym uzupełniać niedobory witaminy C w czasie chłodów to dobrą odpowiedzią będzie acerola. Dlaczego?
Pochodzenie aceroli
Acerola często jest przedstawiana jako owoc, który ma najwięcej witaminy C spośród wszystkich owoców. Roślina ta, której nazwa oficjalna to Malpigia granatolistna, potocznie nazywana jest wiśnią z Barbados. Pochodzi ona z Wysp Karaibskich, a obecnie występuje i jest hodowana na obszarach Ameryki Północnej, Środkowej i Południowej, Australii i tropikalnych rejonów Azji i Afryki. Owoce aceroli (zwykle o wielkości 1-3 cm) mają jasny, czerwony kolor i cienką skórkę, ich miąższ jest soczysty i ma kwaskowy posmak.
Acerola pełna zdrowia
W medycynie tradycyjnej owoce aceroli były stosowane np. przy biegunkach i problemach z wątrobą i płucami. Znalazły zastosowanie także w kosmetyce – są częstym składnikiem maseczek i kremów do twarzy. Spożycie już raptem 2-3 takich owoców dziennie może pokryć zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę C. Niektóre dane mówią nawet ze owoc aceroli ma jej około 65 razy więcej niż pomarańcza. W około 100 g świeżych owoców aceroli znajduje się zwykle aż od 1400 do 4500 mg witaminy C. Jeśli zatem szukasz czegoś co ma najwięcej witaminy C, na pewno warto wziąć pod uwagę acerolę i preparaty powstałe na jej bazie.
Nie tylko witamina C...
Naturalna witamina C to jednak nie wszystko, co ma do zaoferowania acerola. W jej owocach znajduje się również m.in. witamina A, B1, B2, fosfor, wapń, magnez, potas, niacyna, pirydoksyna, żelazo, a także polifenole czy karotenoidy.
Najlepsza witamina C? Ta pochodząca z natury!
Ważną zaletą aceroli jest to, że pochodząca z niej witamina C wyjątkowo dobrze się wchłania.
Naturalna witamina C wpływa na wiele ważnych funkcji organizmu. Przede wszystkim chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, czyli przed wolnymi rodnikami. Wolne rodniki mają negatywny wpływ na ludzki organizm, np. mogą przyspieszać starzenie organizmu, wpływać na pogorszenie wyglądu skóry czy rozwój miażdżycy. Naturalna witamina C wpływa również na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Z tego powodu tak ważne jest jej uzupełnianie w czasie zimy, kiedy jesteśmy narażeni na przeziębienia i infekcje. Na co jeszcze wpływa witamina C? Sprawia, że czujemy mniejsze zmęczenie lub znużenie, zwiększa przyswajanie żelaza, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i w prawidłowej produkcji kolagenu, w ten sposób zapewniając prawidłowe funkcjonowanie skóry.
Owoce aceroli mają natomiast tę wadę, że po zerwaniu są świeże tylko przez krótki czas. Warto zatem wykorzystać preparaty, które zawierają ekstrakt z owoców aceroli. Jednym z nich jest Acerola firmy Noble Health.