sobota, 20 kwietnia 2024
Miło Cię widzieć!

Acydoza – nawet już Paracelsus wiedział o niej!

Pierwszym, który nazwał przekwaszenie organizmu „źródłem wszelkich chorób“ był Paracelsus. Od tego czasu minęło 500 lat, w ciągu których nasze życie stało się jeszcze bardziej kwaśne. Nie tylko lasy giną od kwaśnych deszczy – ponad 90% populacji w Europie cierpi na kwasicę, zatem jest to choroba społeczna.

 

 

 

Szybko się męczysz?

Jeżeli w organizmie przekroczona zostanie określona wartość kwasowa, wówczas człowiek reaguje „kwaśno”, potrafi być  rozdrażniony, poirytowany lub wręcz agresywny. Kwaśna mina naprawdę nie jest zabawna. Osoba opanowana przez „kwaśny” nastrój wciąż czuje się wyeksploatowana, zmęczona, pozbawiona chęci i woli działania i wyczerpana. Jakie są przyczyny tak rozpowszechnionej kwasicy?

Nasze codzienne pożywienie zakwasza nasz organizm

Około 80% naszego pożywienia stanowią produkty „kwasotwórcze” takie jak mięso, produkty z białej mąki, słodycze i kawa, a tylko 20%, jeżeli w ogóle, to produkty „zasadotwórcze”, czyli owoce, warzywa, zioła i woda mineralna bez zawartości  CO2. Wraz ze spożyciem mięsa otrzymujemy w prezencie kwas moczowy, pijąc napoje typu coca-cola – kwas fosforowy, cukier i produkty z białej mąki są źródłem kwasu octowego, w wyniku przeciążenia fizycznego powstaje kwas mlekowy, po spożyciu wina powstaje kwas siarkowy, kawy i czarnej herbaty – kwas garbnikowy, a wody z dwutlenkiem węgla – kwas węglowy.

Tylko tak dalej … lekarze zacierają już ręce!

stetoskop+geldJednak nie tylko nasze niezdrowe nawyki żywieniowe wytrącają z równowagi gospodarkę kwasowo-zasadową, lecz także nasz styl życia. W wyniku stresu, małej ilości snu, napięcia, przepracowania, trosk, obaw o przyszłość i braku ruchu na świeżym powietrzu zaciągamy dług na naszym „koncie kwasowo-zasadowym” i coraz bardziej popadamy w tarapaty. Rzadko pozwalamy sobie na przerwę w ciągu dnia, gdy jesteśmy zmęczeni, zamiast tego „dopingujemy się” kwasotwórczą kawą, słodyczami, napojami energetyzującymi lub coca-colą.

Gospodarka rabunkowa na własnym organizmie to szczyt głupoty!

Aby nie dopuścić do wyżarcia i zniszczenia komórek przez wymienione wyżej kwasy, organizm stara się za wszelką cenę utrzymać pH krwi na stałym poziomie między 7,3 i 7,4. Aby przetrwać, ustrój jest zmuszony do wiązania nadprogramowych kwasów z minerałami zawartymi w organizmie, neutralizowania ich w ten sposób i magazynowania w organizmie w postaci nieprzyswajalnych odpadów. Z połączenia kwasu z elementami śladowymi i substancjami mineralnymi powstają odpady – z chemicznego punktu widzenia są to sole.

Każdy jest odpowiedzialny za swój proces starzenia

Proces starzenia można opisać jako dewitaminizację, zanieczyszczenie odpadami i kwasicę. Stałe zużywanie substancji mineralnych i elementów śladowych do celów neutralizacji kwasów doprowadza do upadku na poziomie fizycznym, umysłowym, duchowym a nawet seksualnym. Na końcu tej drogi widzimy wyniszczonego starca lub staruszkę, którzy w walce z kwasami stracili nie tylko włosy, lecz także wszystkie zęby, a ich kości są tak miękkie i zdemineralizowane, że upadek kończy się złamaniem główki kości udowej.

U progu każdego zachorowania bez wyjątku stoi kwasica. Dlatego należy zawczasu kontrolować stopień kwasowości organizmu, wykonując pomiary z użyciem listka do badania odczynu pH.

Jak mało lekarze wiedzą o acydozie, potwierdza następujący przykład: Pewna Austriaczka z Landeck zbadała odczyn pH swojego moczu i zauważyła, że był on zbyt kwaśny. Uzbrojona w tę informację odwiedziła swojego lekarza rodzinnego, a ten pobrał jej krew. Wynik badania krwi był w normie – jest to logiczne, gdyż jak już wcześniej wspomniano, we krwi musi być utrzymany stały odczyn pH między 7,3 a 7,4. Lekarz poinformował pacjentkę, że jej organizm nie jest przekwaszony i nie ma się czym martwić.

Bóle głowy lub grzybice to pierwsze sygnały alarmowe!

W przypadku ukrytej lub „skradającej się“ acydozy występują bóle głowy, nieprzyjemny zapach z ust, zawroty głowy, problemy skórne – wypryski i zaskórniki, nalot na języku i cellulitis. Zgaga, próchnica, grzybice, zatwardzenie, cienie pod oczami i wypadanie włosów mogą być kolejnymi symptomami fazy początkowej. Gdy dochodzi do magazynowania odpadów nawet w tkance mięśniowej, mogą wystąpić bolesne skurcze, reumatyzm i artretyzm.

 

readmore

Źródło:

 

 

 

Holistyczne doradztwo z zakresu zdrowia i żywienia

Arnold Ehrenfeld

Najbardziej „popularnymi” schorzeniami są uwarunkowane złą dietą choroby cywilizacyjne?

Dzięki odpowiedniej zdrowej żywności i właściwemu odżywianiu się, większość tego typu chorób w ogóle nie powstanie, a za sprawą autoregulacji da się nad nimi zapanować. Holistyczne (całościowe) spojrzenie na chorobę umożliwia ogląd aspektów duchowych (psychosomatycznych), co pozwala na dojście do powodów pozamaterialnych danego schorzenia.

Oferowane przeze mnie usługi są ukierunkowane na świadomy i zdrowy styl życia, który dopełni i wesprze pożądane zmiany w Twoim życiu.

Analiza żywienia
Coaching żywieniowy
Doradztwo przy zakupach
Szkolenia gotowania wegańskiego
Doradztwo dot. suplementów organicznych

Wystąpienia publiczne, Referaty, Coaching

ONLINE - Doradztwo żywieniowe

Zapraszam do kontaktu:

Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć. lub   693 282 555

 

Oceń ten artykuł
(1 głos)