piątek, 26 kwietnia 2024
Miło Cię widzieć!

Alzheimer – walka z zapominaniem

Fotolia_52257251_XS-236x300.jpgJeden będzie zapominalski, drugi chory na zakrzepicę, kolejny będzie miał udar mózgu, a jeszcze inny zawał serca. Za tym wszystkim stoi jednak jeden wspólny problem, często nawet sprawdzany: podwyższony poziom homocysteiny. Tego „zabójcę naczyń krwionośnych“ można łatwo wykryć podczas badań i przeciwdziałać. Osoby, u których już wykryto ten fakt, powinny same zadziałać proaktywnie, ponieważ choroba Alzheimera to postępująca, degeneracyjna choroba ośrodkowego układu nerwowego, która prowadzi do powolnego zaniku własnych umiejętności, następnie własnej osobowości, otępienia, a w końcu do śmierci. Czy taki los jest nieunikniony? Nie! Można zrobić coś przeciwko tej chorobie – nawet prewencyjnie.

 

 

Co to jest homocysteina?

 

Homocysteina jest produktem ubocznym powstającym u człowieka w wyniku demetylacji aminokwasu metioniny, pochodzącej ze spożywanego białka zwierzęcego. W normalnych warunkach jest natychmiast degradowana w wątrobie. Jeśli jej poziom jest wysoki, czyli powyżej 8 μmol/l krwi, powoduje stan zapalny naczyń krwionośnych. W ten sposób wysoki poziom homocysteiny prowadzi do zawałów, zakrzepicy, udarów mózgu, a z drugiej strony do demencji i choroby Alzheimera. Podwyższone stężenie homocysteiny we krwi występuje prawie u 50% wszystkich starszych, zdrowych ludzi oraz u 60-90% osób z chorobą nerek, nadciśnieniem tętniczym i po udarach mózgu. Dieta bogata w mięso prowadzi do jej wzrostu, niezrównoważona dieta wegetariańska również, a to z powodu braku witaminy B12 lub jeśli nie zwraca się uwagi na dodatkową jej suplementację. Zdarza się dosyć często, że wysokim poziomem homocysteiny dotknięte są osoby blisko ze sobą spokrewnione, np. rodzeństwo.

 

Homocysteina a Alzheimer

 

Rutyną w chorobie Alzheimera powinno być podawanie pacjentom witamin B kompleks, które obniżają poziom homocysteiny. Przez 7 lat obserwacyjnych badań w Finlandii doszło do niezwykłego odkrycia. Podwyższony poziom homocysteiny jest głównym czynnikiem ryzyka, dzięki czemu można przewidzieć powstanie choroby Alzheimera przynajmniej o 7 lat przed pierwszymi objawami. Dzieje się tak dlatego, że zwiększenie poziomu homocysteiny we krwi nawet o 1 µmol/l zwiększa ryzyko wystąpienia Alzheimera o 16%.

 

readmore

Źródło:

www.zdrowieinatura.com.pl

Holistyczne doradztwo z zakresu zdrowia i żywienia

Arnold Ehrenfeld

Najbardziej „popularnymi” schorzeniami są uwarunkowane złą dietą choroby cywilizacyjne?

Dzięki odpowiedniej zdrowej żywności i właściwemu odżywianiu się, większość tego typu chorób w ogóle nie powstanie, a za sprawą autoregulacji da się nad nimi zapanować. Holistyczne (całościowe) spojrzenie na chorobę umożliwia ogląd aspektów duchowych (psychosomatycznych), co pozwala na dojście do powodów pozamaterialnych danego schorzenia.

Oferowane przeze mnie usługi są ukierunkowane na świadomy i zdrowy styl życia, który dopełni i wesprze pożądane zmiany w Twoim życiu.

 

 

Analiza żywienia
Coaching żywieniowy
Doradztwo przy zakupach
Szkolenia gotowania wegańskiego
Doradztwo dot. suplementów organicznych

Wystąpienia publiczne, Referaty, Coaching

ONLINE - Doradztwo żywieniowe

Zapraszam do kontaktu:

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub   693 282 555

Arnold Ehrenfeld

Oceń ten artykuł
(2 głosów)