środa, 25 grudnia 2024
Miło Cię widzieć!

Jak kontrolować hormony głodu?

jak zahamowac apetytCiągle chodzisz głodna? Ochota na słodycze nie chce przeminąć? Nie możesz zapanować nad swoim apetytem? Intensywny styl życia obfitujący w dużą ilość cukru i przetworzoną żywnością oraz brak snu i ćwiczeń może powodować, że hormony głodu przestaną działać prawidłowo. Sprawdź jak zmniejszyć apetyt!

 

Hormony głodu.

Często masz napady głodu? Próbujesz schudnąć, ale nie możesz? Walka z wagą jest nierówna, ponieważ za wahania odpowiada hormony głodu, czyli grelina i leptyna. Grelina zwiększa wydzielanie kwasu solnego, a także, reguluje aktywność przewodu pokarmowego. Oprócz tego działa ochronnie na błonę śluzową żołądka. Leptyna jest hormonem, odpowiedzialnym za przekazywanie do mózgu informacji o tym, że jesteśmy najedzeni. Jeżeli proces jej wydzielania jest zaburzony, jemy większe porcje i więcej czasu upływa do momentu, gdy poczujemy się najedzeni.

 

Przyczyny nadmiernego apetytu.

1. Zbyt duża ilość węglowodanów w diecie.
Duża ilość węglowodanów prostych i żywności o wysokiej zawartości ukrytego cukru powoduje, że trzustka nieustannie uwalnia insulinę. Z biegiem czasu może wystąpić hiperinsulinemia. Oznacza to, że poziom cukru we krwi wzrasta, a komórki nie potrzebują energii, powodując napady głodu oraz nadmierny apetyt. W efekcie czego mamy mało energii, pojawiają się problemy z wagą a z czasem cukrzyca i zespół metaboliczny.

 

2. Brak snu.
Niewielka ilość snu powoduje spadek poziomu leptyny. Zwiększa się ilość hormonu stresu w organizmie, w efekcie czego jesteśmy skłonni do podjadania. Zwiększa się także ochota na słodycze oraz tłuste potrawy.

 

3. Stres i brak aktywności fizycznej.
Brak wysiłku prowadzi do słabej wrażliwości komórek mięśniowych na insulinę. Mamy mniej energii, co prowadzi do większej ilości tłuszczu. Stres powoduje wyższy poziomów kortyzolu, który hamuje działanie insuliny, podnosząc poziom cukru we krwi. To może prowadzić do większego apetytu a w konsekwencji zwiększenia masy ciała.

 

Jak zmniejszyć apetyt?

Kluczem do kontrolowania napadów głodu jest poprawa wrażliwości na insulinę i leptynę poprzez spożywanie pokarmów, które działają zbawiennie, zmniejszając stan zapalny. Warto zacząć od małych kroków, aby zmiany zostały zachowane na stałe w codziennym życiu.

1. Wybieraj dobre węglowodany.
Przede wszystkim należy obniżyć spożycie węglowodanów prostych. Dotyczy to wszystkich form cukru. Należy wykluczyć fruktozę, nektary i soki owocowe, przetworzoną żywności i oraz produkty mączne. Staraj się nie przesadzać z owocami. Węglowodany staraj się jeść z produktami, które poprawiają wrażliwość na insulinę. Świetnie sprawdzą się produkty kiszone takie jak ogórki czy kapusta, które dodatkowo mają zbawienny wpływ na jelita. Warto również pamiętać o przyprawach takich jak cynamon czy kurkuma, które dodatkowo podkręcają metabolizm.

 

2. Jedz więcej białka.
Aby zmniejszyć napady głodu, skoncentruj się na żywności bogatej w białko. Wybieraj dobrej jakości mięso, rośliny strączkowe i ryby. Odpowiednia ilość białka w diecie pomoże Ci zapanować nad apetytem, zwiększy uczucie sytości po posiłku, a także pozwoli uniknąć stanów zapalnych.

 

3. Ruszaj się.
Ruch pozwoli Ci przyspieszyć przemianę materii. Oprócz tego podczas ćwiczeń produkowane są hormony szczęścia, które pomogą Ci zniwelować stres. Aktywność fizyczna pobudzi lepszą wrażliwość na insulinę. Do codziennego treningu warto włączyć ćwiczenia aerobowe takie jak bieganie czy pływanie i łączyć je na zmianę z treningiem interwałowym oraz siłowym.

 

Polecane produkty:
DETOX TEA HERBATA NA NOC
FIT BODY CONTROL

 

Źródło: http://blog.noblehealth.pl/

 

Oceń ten artykuł
(6 głosów)