czwartek, 21 listopada 2024
Miło Cię widzieć!

Kapusta kiszona – probiotyczne pożywienie

Kapusta zajmuje czołowe miejsce na liście warzyw stosowanych w lecznictwie. Zalecana była jako środek na choroby nerwowe, artretyzm, choroby płuc, wątroby, bóle głowy, rany, wrzody i szkorbut. Właściwości lecznicze mają świeże liście, a także kapusta gotowana, duszona, kiszona oraz surówka i świeży sok. Szczególną jednak uwagę należy poświęcić kapuście kiszonej, oczywiście najlepiej z upraw ekologicznych.

 


Od momentu wprowadzenia chłodnictwa i transportu lotniczego, większość ludzi przestała się martwić o to, gdzie można dostać przez cały rok świeże pożywienie i w jaki sposób je przechowywać. Ale zanim było możliwe transportowanie żywności (w tym oczywiście owoców i warzyw) w chłodniach na duże odległości, psuła się ona dość szybko. Potrzebne były kreatywne rozwiązania, żeby móc przechowywać np. warzywa dłużej niż tylko kilka dni po ich dojrzeniu. Jednym z wielu takich rozwiązań jest właśnie kapusta kiszona, która mimo tego, że nie jest w swoim naturalnym zielonym stanie, posiada właściwości probiotyczne i bogactwo składników odżywczych.

Kiszona kapusta i jej pikantny azjatycki kuzyn Kimchi są prastarym pożywieniem, wyjątkowym ze względu na walory smakowe i zawartość „dobrych bakterii” i wracają dziś do łask. Świeża kapusta ulega fermentacji pod wpływem bakterii kwasu mlekowego. Można sobie wyobrazić, że nasi przodkowie odkryli ten zdrowy dodatek, gdy okazało się, że kapusta, która stała przez kilka tygodni niezauważona, po prostu skisła a mimo tego okazała się smaczna. To może rzeczywiście nie brzmi bardzo apetycznie, ale proces fermentacji odbywa się za pomocą bakterii kwasu mlekowego, podobnych do tych używanych w produkcji jogurtów, które przekształcają cukier. Podobnie w jogurcie, tak i podczas procesu kiszenia kapusty fermentacja sprawia, że jest ona zdrowsza i łatwiej przyswajalna niż w swojej oryginalnej postaci. Dzięki fermentacji powstaje nie tylko w sposób naturalny suplement probiotyczny, ma ona też inne korzyści zdrowotne.

W postaci surowej kapusta mimo wielu walorów smakowych i leczniczych zawiera goitrogeny, substancje, które mogą zablokować produkcję hormonów tarczycy. Ich ilość znacznie zmniejsza się w procesie fermentacji, często jest wręcz całkowicie eliminowana. Kolejnym bonusem jest zwiększenie w kapuście kiszonej ilości witamin z grupy B, a w szczególności wit. B12 potrzebnej do zachowania świeżości umysłu, dobrego nastroju, odporności na stres, dobrego funkcjonowania mózgu i nerwów, wchłaniania żelaza, budowy czerwonych ciałek krwi, do wzrostu komórek i budowy tkanki kostnej. Jest też bogatym źródłem witaminy B6, bez której nie może odbywać się przemiana białek. W kiszonej kapuście można znaleźć również niacynę (witaminę PP), ważną do pozyskiwania energii komórek, ogólnej przemiany materii i zapewnienia dobrego nastroju. Jest więc to również doskonały pokarm dla wegetarian, którym beż spożywania mięsa lub dodatkowych suplementów trudno jest uzupełnić niedobory witamin z tej grupy.

Kapusta kiszona to także duża dawka witaminy C (układ odpornościowy i produkcja hormonów), potasu (działanie moczopędne i odkwaszające), żelaza (procesy krwiotwórcze), magnezu (siła mięśni i serca) i cynku (tkanka łączna, wydolność umysłowa).

Kapusta kiszona, dzięki witaminie C i fitoncydom (potrafią niszczyć nawet groźne wirusy i bakterie, takie jak gronkowiec złocisty czy prątki gruźlicy), jest nieocenionym środkiem zapobiegającym przeziębieniom. Sok z kiszonej kapusty jest napojem witaminowym i ogólnie wzmacniającym, poprawiającym apetyt i trawienie. Jest bogatszy w witaminę C niż surowe liście. Należy więc unikać płukania kapusty kiszonej, a jeśli już to robimy to wypijmy odciśnięty sok, gdyż zawiera wiele cennych składników, w tym bakterii kwasu mlekowego, które w naturalny sposób dezynfekują przewód pokarmowy i ułatwiają trawienie.

 

readmore

Źródło:

Holistyczne doradztwo z zakresu zdrowia i żywienia

Arnold Ehrenfeld

Najbardziej „popularnymi” schorzeniami są uwarunkowane złą dietą choroby cywilizacyjne?

Dzięki odpowiedniej zdrowej żywności i właściwemu odżywianiu się, większość tego typu chorób w ogóle nie powstanie, a za sprawą autoregulacji da się nad nimi zapanować. Holistyczne (całościowe) spojrzenie na chorobę umożliwia ogląd aspektów duchowych (psychosomatycznych), co pozwala na dojście do powodów pozamaterialnych danego schorzenia.

Oferowane przeze mnie usługi są ukierunkowane na świadomy i zdrowy styl życia, który dopełni i wesprze pożądane zmiany w Twoim życiu.

Analiza żywienia
Coaching żywieniowy
Doradztwo przy zakupach
Szkolenia gotowania wegańskiego
Doradztwo dot. suplementów organicznych

Wystąpienia publiczne, Referaty, Coaching

ONLINE - Doradztwo żywieniowe

Zapraszam do kontaktu:

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub   693 282 555

Oceń ten artykuł
(2 głosów)