wtorek, 24 grudnia 2024
Miło Cię widzieć!

KOBYLE MLEKO – ELIKSIR MŁODOŚCI I ZDROWIA

MH900409579Kobyle mleko zostało docenione już 4000 lat temu w Chinach i traktowane jako cudowny lek. W krajach orientu pito ten „ uzdrawiacz „ w celu poprawy kondycji i szybkiej regeneracji po przebytych bitwach. Także starożytni Rzymianie, Grecy i Egipcjanie traktowali je jako eliksir zdrowia i urody oraz napój gwarantujący długie życie. Aleksander Wielki i Królowa Kleopatra namiętnie używali końskiego mleka w swej diecie i codziennych zabiegach dla ciała. Perfumowane mleko kobyle zwane kumysem, spożywane jest od wieków w krajach azjatyckich jako napój orzeźwiający. Dla ludzi żyjących w zgodzie z naturą mleko to, jest do dzisiaj ważnym elementem diety niemowląt i małych dzieci, których matki nie mogą karmić piersią.

 

Skład mleka klaczy bardzo przypomina mleko kobiece. Zawiera podobne białka i połączenia białkowo-węglowodanowe. Związki te nie występują w mleku innych zwierząt (np. owcy, kozy, krowy). Kobyle mleko jest obecnie z powodzeniem stosowane w chorobach skóry, układu pokarmowego, dysbakteriozach, zaburzeniach układu odpornościowego. W latach pięćdziesiątych przeprowadzono innowacyjną terapię końskim mlekiem osób chorych na gruźlicę. Efekty były zadziwiająco pozytywne, a mleko to, pomimo trudności z dostępnością stało się niezwykle pożądane w Europie.

Świeże mleko kobyle jest bardzo nietrwałe. Dlatego jest zamrażane i w takiej postaci sprzedawane. Zapobiega to rozkładowi ważnych substancji odżywczych. Zamrożone mleko można przechowywać w zamrażarce około 6 miesięcy. W sklepach dostępny jest także granulat kobylego mleka. Jest to produkt bardzo praktyczny, łatwy w użyciu, wolny od drobnoustrojów i bardzo trwały (do 2 lat).Ze względu na bogactwo składników i trudności z zakupem opracowano kapsułki z tym mlekiem.

 

Mleko kobyle, choć pod względem zawartości tłuszczu jest podobne do mleka kobiecego, posiada jednak więcej nasyconych kwasów tłuszczowych. Z uwagi na obecność w nim pałeczek kwasu mlekowego, jest ono wykorzystywane w leczeniu bakteryjnych chorób układu pokarmowego. Korzystnie oddziałuje na skórę, wspomaga odnowę komórek naskórka, reguluje gospodarkę tłuszczową skóry i odpowiednio ją nawilża.  W leczeniu chorób skóry, takich jak trądzik, łuszczyca 4-6 tygodniowa kuracja kobylim mlekiem bywa zbawienna, oczywiście po uprzedniej konsultacji z lekarzem. Dla osób z problemami skórnymi jest ono niezastąpione.  Mleko to przyśpiesza przemianę materii, ma działanie przeciwzapalne, przeciwświądowe.  Ma działanie stymulujące wegetatywny układ nerwowy, a w związku z tym i układ krążenia. Poprawia wydolność mięśnia sercowego, zwalnia tętno, usprawnia krążenie w kończynach oraz zmniejsza tendencje do tworzenia się zakrzepów. Wskazaniem do terapii mlekiem kobylim są takie dolegliwości jak biegunka, zaparcia, zgagi, stany zapalne żołądka i jelit. Wysokie stężenie węglowodanów w tym mleku powoduje odbudowę mikroflory przewodu pokarmowego. Kobyle mleko zawiera ponad 40 bioaktywnych składników i dzięki nim ma wielokierunkowe działanie na organizm ludzki. Badania naukowe potwierdzają, że stosowanie kobylego mleka sprzyja: poprawieniu stanu skóry, np. w atopowym zapaleniu skóry , w leczeniu poparzeń słonecznych czy w alternatywnym leczeniu chorób skóry. Zwiększa odporność organizmu w chorobach układu oddechowego np. gruźlicy czy u chorych na wirusowe zapalenie wątroby, wspomaga gojenie się ran w chorobie wrzodowej i w chorobie Crohna.

 

MH900178654Mleko jest doskonale znanym składnikiem wielu kosmetyków. Producenci doceniają jego właściwości odżywcze i pielęgnujące skórę. W kosmetykach stosuje się mleko kobyle, kozie oraz ośle. Jednak najcenniejsze  pod względem działania  kosmetycznego jest mleko kobyle, ze względu na swój niepowtarzalny skład. Charakteryzuje się ono  najmniejszą zdolnością do wywoływania uczuleń.  Producenci wykorzystują również jego działanie przeciwzapalne i łagodzące skórę, włączając proteiny mleka klaczy do produktów na łuszczycę, trądzik oraz łupież. Składniki mleka kobylego zamknięte w np. kremie są nie do przecenienia:

-wapń obecny w mleku bierze udział w syntezie kolagenu

-kwas mlekowy zwęża pory, lekko wybiela i złuszcza skórę

-niezbędne nasycone kwasy tłuszczowe działają natłuszczająco, wygładzają skórę

-proteiny pobudzają produkcję kolagenu i elastyny

-przeciwutleniacze oraz flawonoidy odżywiają skórę

 

Koń to nie tylko piękne zwierzę, które daje nam niezapomniane wrażenia podczas przejażdżek, to także dawca bezcennego produktu o zbawiennym dla nas działaniu.

 

 

Red. Port.Barbara Poniatowska

Oceń ten artykuł
(26 głosów)