czwartek, 21 listopada 2024
Miło Cię widzieć!

Mleko migdałowe – bezkompromisowo zdrowa jakość

Migdały to coś więcej niż tylko przekąska, czy dodatek do ciast. W rzeczywistości to idealne i wyjątkowo zdrowe źródło wielu substancji odżywczych. Niestety mało kto wie, jak łatwo i przyjemnie można przygotować te niewielkie pestki. Można z nich przygotować wiele ciekawych i zdrowych potraw. Wśród tych niezwykłych receptur można znaleźć przepis na mleko, śmietanę, masło a nawet likier migdałowy, oczywiście o całkowicie bezkompromisowej zdrowej jakości.

 

 

Migdały – niewiarygodnie zdrowe

Już 60 gram migdałów dziennie ma bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Chronią przed cukrzycą, obniżają poziom cholesterolu, wzmacniają kości, odchudzają, zasilają naszą florę bakteryjną w jelitach w cenne kwasy tłuszczowe, minerały i pierwiastki śladowe. Ponadto migdały są żywnością zasadową, dzięki temu doskonale pasują do każdej zdrowej diety.

Migdały – podstawowe pożywienie w dawnych czasach

Przed kilkuset laty migdały były ważnym elementem żywienia ludzi mieszkających w rejonach subtropikalnych. Migdały zawierają bowiem prawie 19 procent białka wysokiej jakości, w dużej części więc zaspokajały potrzeby rdzennych mieszkańców na białko. Można się było też nimi nasycić, a nie powodowały tycia, więc dzięki niewielkim posiłkom ludzie byli najedzeni i szczupli.

Migdały są bogate w substancje odżywcze i witaminy

Te niewielkie pestki bogate są w nienasycone kwasy tłuszczowe, minerały takie jak magnez, wapń i miedź oraz duże ilości witamin B i E. Kilka łyżek wysokiej jakości ekologicznego puree z migdałów pokrywa dużą część dziennego zapotrzebowania na magnez.

Ponieważ wapń w migdałach występuje w doskonałych proporcjach w stosunku do magnezu, oba minerały są doskonale wchłaniane i przyswajane przez organizm. Witamina E jest znanym przeciwutleniaczem chroniącym nas przed wolnymi rodnikami, chroni również znajdujące się w migdałach nienasycone kwasy tłuszczowe, dzięki czemu są one doskonałej jakości. Witamina B1 wzmacnia nasze nerwy, a witamina B2 dostarcza energii każdej z naszych komórek. Przy okazji należy zwrócić uwagę na tzw. inhibitory znajdujące się w migdałach, ale również w orzechach. Rola ich polega na tym, aby migdały przez długi czas zachowały swoją świeżość (inhibitor – związek chemiczny powodujący zahamowanie bądź spowolnienie reakcji chemicznej). Dzięki nim zdolność enzymatyczna migdała jest mocno ograniczona. Dlatego też poleca się ich wcześniejsze, przynajmniej kilkugodzinne namaczanie przed bezpośrednią konsumpcją.

Migdały chronią przed cukrzycą

Migdały mogą mieć pozytywny wpływ na nasz metabolizm ze względu na ich pożyteczne składniki odżywcze i witaminy w takiej kompozycji, która po około 4 miesiącach stosowania „diety migdałowej“ może poprawić wrażliwość na insulinę. O takiej diecie możemy mówić, jeśli 20% dziennego zapotrzebowania na kalorie pochodzi z tych właśnie pestek. Odpowiada to około 60 – 80 gram migdałów dziennie.

Migdały obniżają poziom cholesterolu

Liczne badania wskazują na to, że regularne spożywanie migdałów prowadzi do ustabilizowania się cholesterolu i utrzymania się go na zdrowym poziomie. Pozytywne rezultaty można zauważyć już po 4 tygodniach spożywania 60 – 80 gram migdałów dziennie. Naukowcy podejrzewają, że przyczyniają się do tego zawarte w migdałach antyoksydacyjne polifenole.

Migdały wzmacniają nasze kości

Również na kości migdały wywierają zadziwiające efekty. W jednym z eksperymentów laboratoryjnych przeanalizowano zależności pomiędzy spożywanymi posiłkami a gęstością kości. Jedna grupa otrzymywała posiłek składający się z 60 gramów migdałów, druga – ziemniaki, natomiast trzecia ryż.

Cztery godziny po posiłku w grupie jedzącej ryż i ziemniaki gęstość kości nie uległa zmianie. Natomiast w grupie migdałowej zauważono wzrost powstawania osteoklastów o 20 %, które odgrywają istotne znaczenie w prawidłowym kształtowaniu się kości oraz zmniejszenie o 15% aktywności komórek TRAP dodatnich (tartrate-resistant acid phosphatase). Nazwa ta odnosi się do specyficznego enzymu, którego aktywność pozwala wysnuć wnioski na temat gęstości kości. Im gęstość mineralna kości jest niższa, tym wyższa jest aktywność TRAP. Wnioski z tego eksperymentu są oczywiste – migdały mają pozytywny wpływ na gęstość kości.

Migdały zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe

Wszyscy wiemy, że migdały są bardzo tłuste, wynika to bowiem z zawartości w nich 54% tłuszczu, a jego skład przypomina oliwę z oliwek. Zdrowe tłuszcze w migdałach – podobnie jak w oliwkach – składają się w większości z jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (kwas oleinowy), a w mniejszym stopniu z wielonienasyconego kwasu linolowego.

 

 

readmore

Źródło:

Oceń ten artykuł
(2 głosów)