środa, 08 maja 2024
Miło Cię widzieć!

OCZYŚĆ ORGANIZM NA WIOSNĘ TANIO I SMACZNIE

Oczyszczenie organizmu z toksyn przyda się prawie każdemu, a w szczególności tym osobom, które żyją w dużych miastach i niezbyt wiele uwagi poświęcają codziennej diecie. Ciało ludzkie nie jest w stanie samo wydalić wszelkich zanieczyszczeń, które  dostarczamy mu poprzez jedzenie, picie i funkcjonowanie w skażonym środowisku.

 

 

Obciążony organizm zwykle odreagowuje uczuciem ciągłego zmęczenia, przewlekłymi bólami głowy, zaparciami i wzdęciami. Głównym powodem tych dolegliwości jest spożywanie dużej ilości przetworzonej żywności. Najlepszym czasem na przeprowadzenie detoksu jest  wiosna, ponieważ  zima sprzyja gromadzeniu się toksyn – jemy ciężej i ruszamy się mniej, niewiele czasu spędzając  na powietrzu. Ważne jest jednak by nie zabierać się do tego tuż po przebytym przeziębieniu, grypie czy zatruciu pokarmowym, ponieważ jesteśmy osłabieni. Oczyszczanie najlepiej  zafundować  sobie w czasie wolnym np. na weekend, a to z tego powodu, że podczas trwania kuracji nie należy się forsować , a nawet prowadzić pojazdów ze względu na możliwość wystąpienia zawrotów głowy. Nie mylmy detoksu z głodówką. Głodzenie się i picie tylko wody może mieć destrukcyjny wpływ na nasze zdrowie. Pamiętajmy;  detoks to rozsądne zawężenie diety do przyjmowania pokarmów, które wspomagają wydalanie zalegających toksyn. Weekendowe  oczyszczanie organizmu jeszcze nikomu nie zaszkodziło, wręcz przeciwnie. Warto zacząć już w piątek,  rezygnując z kawy, czarnej herbaty i alkoholu. Również w poniedziałek po zakończeniu oczyszczania należy podtrzymać lekkostrawną dietę.

 

Kuracja oczyszczająca to przede wszystkim owoce, warzywa i woda. Jeśli chodzi o warzywa, to najlepsze będą:

 

- Buraki – najlepiej oczyszczają wątrobę z toksyn i przyśpieszają usuwanie kwasu moczowego z organizmu. Są skarbnicą kwasu foliowego, magnezu i żelaza.

 

- Kapusta – zawarta w niej witamina C zwalcza wolne rodniki. Ż kolei chlor i siarka czyszczą krew i zapobiegają powstawaniu obrzęków.

 

- Cebula – to bomba witaminowa i zródło bakteriobójczej i przeciwwirusowej allicyny (nawet skuteczniejsza od niektórych syntetycznych antybiotyków, bo niszczy szkodliwe bakterie już w jelitach)  i siarki. Oczyszcza skórę i poprawia krążenie krwi.

 

- Pomidory – to warzywo oprócz likopenu (likopen działa w organizmie na zasadzie odbudowania połączeń między komórkami. Zdrowe komórki zaczynają komunikować się ze sobą za pośrednictwem specjalnych struktur w znajdujących się błonach. Tym samym chore komórki nowotworowe, tracą możliwość odbierania sygnałów i są pozbawione komunikowania się między sobą, co powoduje, że ulegają samozniszczeniu, to silny antyoksydant) zawiera potas, który zapobiega zatrzymywaniu wody w organizmie. Wspomagają one również produkcję soków trawiennych.

 

- Ogórki – w większości składają się one z wody, która jest podstawą detoksu. Spożywanie ich rozrzedza mocz i przyśpiesza jego wydalanie. Zawierają cenny potas, magnez i mangan.

 

- Pietruszka – korzeń i nać mają działanie moczopędne, dzięki czemu przyśpiesza ona usuwanie szkodliwych substancji z organizmu. Natka jest dodatkowo ogromnym źródłem żelaza.

 

imageskosz.jpgPodstawowymi owocami w detoksie są :

 

-  Jabłka – są bogate w silne antyoksydanty( genialna wit. C) oraz kwercetynę(  Zaliczana jest do flawonoidów, jej dobroczynny wpływ na naczynia krwionośne jest nieoceniony. Kwercetyna hamuje zlepianie się płytek krwi i zapobiega zakrzepom, chroni naczynia przed szkodliwym „złym” cholesterolem LDL, pomaga również osobom, którym dokuczają żylaki i kruchość naczyń krwionośnych. Uznawana jest także za środek skuteczny w walce ze zmianami nowotworowymi. Ma właściwości przeciwzapalne i  zmniejsza wytwarzanie histaminy – właśnie dlatego pomaga osobom cierpiącym na dokuczliwe alergie, zwłaszcza katar sienny i wolne rodniki).

 

- Winogrona – to bogate zródło kwasu elagowego (efekt ochronny, związany z działaniem antyoksydacyjnym kwasu elagowego, jest porównywalny, a nawet wyższy niż działanie witaminy E). Maja też wiele krzemu, który odpowiada za dobry stan skory, włosów i paznokci.

 

- Gruszki – owoce te zawierają substancje zasadotwórcze czyli żelazo, potas, wapń i magnez. Wspomagają usuwanie resztek produktów przemiany materii. Cytryny – Jest to owoc wręcz wymagany w detoksie( pierwsze co z rana spożywamy,  to woda z sokiem z całej cytryny; spożyta na czczo usprawnia trawienie jak mało co). Zawarte w niej antyoksydanty generalnie oczyszczają organizm. Cytryna to owoc bardzo popularny, stosowany na szeroką skalę w kuchni i kosmetyce. Zawiera kwas owocowy i witaminy, przede wszystkim C. Z tych powodów uchodzi za naturalny lek - jej właściwości wykorzystywane są między innymi w medycynie chińskiej do leczenia astmy, nadciśnienia, kaszlu czy niestrawności. Spożywana regularnie podnosi odporność organizmu oraz wpływa korzystnie na wygląd skóry.

 

Kuracją oczyszczającym nie mogą poddać się wszyscy. Detoks jest kategorycznie niewskazany kobietom w ciąży, diabetykom i osobom z chorobami nerek. Świetnym wspomaganiem diety detoksacyjnej  będzie korzystanie z sauny, która pomoże usunąć zanieczyszczenia przez skórę wraz z potem. Pobudzi ona również nasze krążenie. Fajnym dodatkiem kuracji będą ćwiczenia oddechowe i spacery, bo organizm oczyszcza się nie tylko przez przewód pokarmowy, ale także przez skórę i płuca.

 

Red. Port.

Oceń ten artykuł
(9 głosów)