Polska Kosmetologia i Kosmetyka to najszybciej rozwijający się portal branżowy w Polsce. Istniejemy na rynku mediów internetowych już od 10 lat i posiadamy ugruntowaną pozycję w kategoriach związanych z branżą Beauty. W naszym portalu znajdą Państwo tysiące ciekawych artykułów związanych z branżą kosmetyczną, medycyną estetyczną oraz spa. Prezentowane przez nas materiały pełnią funkcje edukacyjną i doradczą. PKIK24.pl to doskonałe miejsce na prezentację Państwa marki a także na reklamowanie oferowanych produktów.
Fosfolipidy są budulcem błon komórkowych, kontrolują transport komórkowy i chronią dostęp do komórek przed atakiem wolnych rodników. Związek między fosfolipiadami, a omega-3 umożliwia przejście cząsteczek kwasów tłuszczowych przez ściany jelit aż na dwa sposoby. Po pierwsze takie połączenie sprawia, że omega-3 są znacznie bardziej biodostępne niż te w oleju z ryb przez co EPA i DHA mają bezpośredni dostęp do komórek, po drugie poprawia proporcje omega-3 do 6.
DHA wykazuje szereg pozytywnych oddziaływań na organizm. Dieta bogata w DHA powoduje obniżenie poziomu triacylogliceroli we krwi. Natomiast niedobór kwasu dokozaheksaenowego obniża poziom serotoniny w mózgu, a także może mieć związek z występowaniem ADHD,choroby Alzheimera i depresji.
EPA jest substratem do wytwarzania kwasu DHA i może być łatwo w niego przekształcany. EPA jest niezbędny do przekazywania informacji między włóknami nerwowymi i jest stosowany w trudnościach z nauką i koncentracją, zazwyczaj łącznie z innymi kwasami omega-3 oraz omega-6. Podobnie jak inne kwasy omega-3 jest używany w leczeniu wspomagającym także wielu innych chorób np. łuszczycy.
Przeważającym fosfolipdem w oleju z kryla jest fosfatydylocholina częściowo składająca się z choliny, która odgrywa dużą rolę w rozwoju mózgu, uczeniu się i pamięci. Cholina jest szczególnie istotna dla rozwoju mózgu płodu i niemowlęcia. Jest ona prekursorem ważnego neuroprzekaźnika acetylocholiny (przesyła ona sygnały nerwowe do mózgu) i trimetyloglicyny chroniącej wątrobę.
Wysokiej jakości olej z ryb jest bezsprzecznie korzystny dla zdrowia i należy go uwzględnić w codziennej diecie. Olej z kryla jest jednak lepszy pod kilkoma względami. Stanowi on dopełnienie koniecznych antyoksydantów nie występujących w oleju z ryb czy wątroby dorsza. Znacznie lepiej się wchłania niż olej z ryb. Zawiera on bardzo dużo antyoksydantów m.in. wit. A i E, astaksantynę (naturalny antyoksydant karotenoid, o silniejszym działaniu niż beta-karoten, alfa-tokoferol, likopen i luteina) i kantaksantynę ( stosuje się go do produkcji tabletek opalizujących).
Astaksantyna poza swoim dobroczynnym wpływem na serce i układ krążenia wykazuje również szereg innych prozdrowotnych właściwości. Wzmacnia ona poziom ochrony oczu, przeciwdziała procesom starzenia się skóry oraz zwiększa ochronę przeciwko promieniowaniu UV.
Często olej z ryb powoduje zgagę, odbijanie i rybi posmak, nie dzieje się tak w przypadku oleju z kryla.
Olej z kryla jest bardziej trwały, nie ulega zjełczeniu tak jak tradycyjne oleje z ryb i nie utlenia się w organizmie. Można przechowywać go nawet przez dwa lata w temperaturze pokojowej.
Kryl to odnawialne źródło pokarmu. Jest to ogromna biomasa zamieszkująca oceany, która nie jest w stanie ulec wyginięciu.
Typowe oleje z ryb jak i wątpliwego pochodzenia (jakości) olej z kryla nie zawierają fosfolipidów, mają jednak omega-3, ale często w postaci wolnych trójglicerydów o gorszych właściwościach. Dlatego warto myśląc o wprowadzeniu do swojej diety oleju z kryla w formie suplementu dokładnie zweryfikować ofertę sprzedającego.
Red. Port.