niedziela, 24 listopada 2024
Miło Cię widzieć!

Orkisz – lecznicze praziarno

Fotolia_45415186_XS-dinkel-300x200.jpgOrkisz jest jednym z najstarszych podgatunków pszenicy. Starsze są tylko pszenica jednoziarnowa (samopsza) oraz pszenica dwuziarnowa (płaskurka). Znany był już w epoce kamiennej, czyli od około 7-8 tysięcy lat przed naszą erą. Był podstawowym zbożem w czasach biblijnych oraz w okresie cesarstwa rzymskiego. Na Bliskim Wschodzie uprawiali go Izraelici, a w Europie Germanie i Rzymianie. Ci ostatni uznawali orkisz za pokarm dający siłę, spożywany był przez gladiatorów i zawodników igrzysk. „Orkisz jest najlepszym ziarnem zbożowym, działa rozgrzewająco i natłuszczająco i jest wartościowszy i łagodniejszy niż inne ziarna.

 

 

Orkisz prowadzi do dobrej krwi, daje rozluźniony charakter i cnotę zadowolenia …” – pisała Hildegarda z Bingen – słynna przeorysza klasztoru benedyktynów, mistyczka, uzdrowicielka i wizjonerka żyjąca w XII wieku. Przypisywała ona orkiszowi działanie krwiotwórcze, budujące mięśnie i rozweselające. Zalecała, aby spożywać go w każdym posiłku. Orkisz jest w medycynie Hildegardy najważniejszym środkiem odżywczym i zarazem leczniczym. Dziś praktyka terapeutów stosujących dietę Hildegardy potwierdza, że orkisz jest uniwersalnym środkiem sprawdzającym się doskonale przy leczeniu czy wspomaganiu leczenia oraz profilaktyce wszelkich chorób.

 

Orkisz odkryty na nowo

 

W ostatnim dwudziestoleciu możemy odnotować renesans uprawy orkiszu. Jest to bezpośrednio związane z dynamicznym rozwojem rolnictwa ekologicznego oraz docenieniem walorów żywieniowych tego gatunku. Mimo tego to prastare zboże zachowało swoją pierwotną formę, ponieważ nie poddaje się modyfikacjom genetycznym, ani silnemu nawożeniu, gdyż wtedy marnieje lub traci swoje właściwości. Dzisiaj sytuacja orkiszu wygląda dość ciekawie, gdyż jego popyt wielokrotnie przewyższa podaż. Dlatego też znaczne ilości orkiszu w jakości ekologicznej importowane są do Polski z Węgier i Czech. Większość krajowych zbiorów przeznaczana jest na siew, a powierzchnia uprawy tego ziarna z roku na rok ulega podwojeniu.

 

Dobroczynne właściwości orkiszu

 

Dzięki współczesnym badaniom naukowym dziś już wiemy, że w porównaniu z innymi zbożami, orkisz posiada optymalną zawartość jakościową i ilościową wszystkich składników – wysokowartościowego białka (o innej strukturze, niż pszenica), węglowodanów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, soli mineralnych, pierwiastków śladowych (żelazo, magnez, fosfor, wapno, wapno, cynk, potas), elektrolitów, witamin (A, E, D, B1, B2, B6).

 

Zawiera on w sporej ilości, niespotykanej w innych pokarmach, Thiocyanat (rodanid) – ważny element wzmacniający i odpowiednio budujący system immunologiczny, naturalny czynnik wzrostu komórek nerwowych, krwi, tkanek kostnych i ciał odpornościowych. Jest to substancja biologicznie czynna, która jest naturalnym antybiotykiem występującym w ślinie, krwi i mleku kobiecym. Chroni ona karmione dzieci przed infekcjami, wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga procesy krwiotwórcze, przyrost ciała, zapobiega nieprawidłowemu przebiegowi ciąży. Badania naukowe dowiodły, że właśnie dzięki wysokiej zawartości tego elementu, orkisz zapobiega powstawaniu w organizmie człowieka komórek nowotworowych, działa antyalergicznie, przeciwzapalnie, wzmacnia serce i system nerwowy, podnosi witalność, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, zapewnia lepszą budowę tkanki mięśniowej, wpływa na poprawienie nastroju.

 

Produkty orkiszowe poprawiają motorykę przewodu pokarmowego ze względu na...

readmore

Źródło:

www.zdrowieinatura.com.pl

Holistyczne doradztwo z zakresu zdrowia i żywienia

Arnold Ehrenfeld

Najbardziej „popularnymi” schorzeniami są uwarunkowane złą dietą choroby cywilizacyjne?

Dzięki odpowiedniej zdrowej żywności i właściwemu odżywianiu się, większość tego typu chorób w ogóle nie powstanie, a za sprawą autoregulacji da się nad nimi zapanować. Holistyczne (całościowe) spojrzenie na chorobę umożliwia ogląd aspektów duchowych (psychosomatycznych), co pozwala na dojście do powodów pozamaterialnych danego schorzenia.

Oferowane przeze mnie usługi są ukierunkowane na świadomy i zdrowy styl życia, który dopełni i wesprze pożądane zmiany w Twoim życiu.

 

 

Analiza żywienia
Coaching żywieniowy
Doradztwo przy zakupach
Szkolenia gotowania wegańskiego
Doradztwo dot. suplementów organicznych

Wystąpienia publiczne, Referaty, Coaching

ONLINE - Doradztwo żywieniowe

Zapraszam do kontaktu:

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub   693 282 555

Arnold Ehrenfeld

Oceń ten artykuł
(2 głosów)