sobota, 02 listopada 2024
Miło Cię widzieć!

Produkty, które uchronią Cię przed nowotworem

produkty rakPoznaj sześć produktów żywieniowych, dzięki którym znacząco zmniejszysz ryzyko zachorowania na raka.

Nowotwory to choroby, na które codziennie umierają setki tysięcy osób na całym świecie. Taki stan rzeczy powoduje m.in. zanieczyszczenie środowiska, czy życie w ciągłym stresie. Niestety za powstawanie nowotworów, odpowiedzialne są także nasze życiowe postawy, np. nałogi, czy też niezależne od nas uwarunkowania genetyczne. Przedstawiamy jednak sześć zdrowych, tanich i łatwo dostępnych produktów, których spożywanie znacząco obniży ryzyko zachorowania na raka.

1. Czosnek
Jego właściwości lecznicze nie są żadną tajemnicą. Już nasze babcie stosowały go jako lek chociażby na przeziębienie. Czosnek posiada bowiem właściwości antybakteryjne, a zawarty w nim alicin jest naturalnym antybiotykiem. Czosnek zadziała tez jako ochrona przed rakiem piersi, jajników, jelita grubego, nerek, czy prostaty. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca dodawanie ząbka czosnku do potraw każdego dnia.  


2. Zielona herbata
Polecana jest szczególnie kobietom. Naukowcy z Florydy przeprowadzili bowiem badania, które wykazały, że codzienne picie trzech filiżanek zielonej herbaty zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi aż o kilkadziesiąt procent! Zielona odmiana herbaty zawiera katechiny, czyli związki chemiczne, które nie tylko usprawniają metabolizm i korzystnie wpływają na naszą sylwetkę, ale również działają blokująco na przepływ informacji między komórkami nowotworowymi.


3. Pomidory
Obfitują w naturalny barwnik i przeciwutleniacz - likopen, który pomaga chronić przed nowotworami przewodu pokarmowego i piersi. Spożywanie pomidorów jest też szczególnie zalecane mężczyznom, gdyż likopen zapobiega rozwijaniu się raka prostaty. Według ostatnich doniesień naukowców z Wielkiej Brytanii, częste spożywanie pomidorów, może również uchronić przed rakiem skóry.


4. Marchew
Zawarty w niej falkarinol, to jedna z naturalnych substancji, która znacząco redukuje prawdopodobieństwo zachorowania na raka. Szczególnie polecana jest jako ochrona przed nowotworem odbytu. Ponadto, marchew bogata jest także w witaminy i beta-karoten, który m.in. poprawia wzrok i zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry.

 

5. Orzechy
Jak donoszą naukowcy, spożywanie garści orzechów tygodniowo może skutecznie uchronić przed nowotworem. Naukowcy dowiedli, że dzięki jedzeniu orzechów, np. włoskich, kobiety mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi, a mężczyźni na nowotwór prostaty. Dodatkowo, spożywanie orzechów, działa relaksująco i przeciwdepresyjnie na cały organizm.

 

6. Grejpfruty
Badania przeprowadzone na tych gorzkawych owocach wykazały, że zawierają one aż kilkadziesiąt substancji działających antynowotworowo! Bioflawonoidy cytrusowe w nich zawarte, usuwają z organizmu ludzkiego wolne rodniki, co jest bardzo korzystne dla zdrowia. Jak wykazały badania amerykańskich naukowców, sok z grejpfruta potęguje też działanie leków antynowotworowych. Grejpfruty mają także działanie ujędrniające skórę, dlatego świetnie sprawdzą się jako owocowe przekąski dla osób walczących z cellulitem.

 

Źródło: http://www.vitalogy.pl/

 

Oceń ten artykuł
(5 głosów)