niedziela, 24 listopada 2024
Miło Cię widzieć!

SŁODKIE MOŻE BYĆ ZDROWE

karob.pngKarob - inaczej chleb świętojański - jest bogaty w naturalny cukier, wapń i minerały. Nie wywołuje alergii. Ziarna karobu, schowane w długich strączkach zwisających z drzewa, są nieocenionym źródłem białka, magnezu, żelaza, wapna, węglowodanów i fosforu. Czyli togo, co potrzebne jest do prawidłowego funkcjonowania każdego organizmu ludzkiego, zwłaszcza dzieci, kobiet w ciąży, matek karmiących, osób osłabionych chorobami, czy ludzi w podeszłym wieku.

 

 

Regularne spożywanie wspomaga walkę z problemami trawiennymi. Dodatkowo działa on detoksykacyjnie. Wykazuje korzystne działanie w walce z biegunkami występującymi u dzieci. Wykorzystywany jako lek na kaszel i ból gardła oraz stosowany w leczeniu astmy. Ponadto wykorzystywany jest przy niewydolności nerek. Nie zawiera glutenu, dlatego może być stosowany przez osoby z nietolerancję tego białka. Bez ograniczeń mogą sięgać po niego osoby cierpiące na cukrzycę, ponieważ reguluje poziom cukru we krwi. Prozdrowotnie zalecane jest spożywanie 2-3 łyżeczek karobu dziennie. Dla osób aktywnych fizycznie jest on idealnym  źródłem energii i składników odżywczych.

 

Najbardziej znana forma to karob sproszkowany, niemalże identycznie wyglądający jak tradycyjne kakao, nieco słodszy, jaśniejszy w kolorze. Najczęściej jest stosowany jako wegański zastępnik kakao, kawy i czekolady.

 

Karob w proszku wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym czy choćby kuchni domowej jako substytut czekolady. Choć smakiem i wyglądem podobny jest do czekolady, nie zawiera kofeiny i teobrominy oraz kwasu szczawianowego, blokującego prawidłowe wchłanianie wapnia.

 

Warto po niego sięgnąć ponieważ ma on cztery razy więcej potasu niż banany, trzykrotnie większą od czekolady zawartość wapnia, znacznie więcej witaminy B1niż w szparagach czy truskawkach.   Duża zawartość błonnika w karobie pomaga regulować poziom cukru we krwi oraz wiąże wodę w organizmie, co przyczynia się do utrzymania odpowiedniej masy ciała. Roślinę tą charakteryzuje również wysoka zawartość tanin, które są bogate w kwas galusowy, działający przeciwalergicznie, antyseptycznie i antybakteryjnie. Dodatkowo potęgują efektywność enzymów wspomagających regulację procesów trawiennych. Jest bogatym zródłem witaminy A i E, magnezu, antyutleniaczy i fito składników. Co niektórzy uważają, że karob działa jak afrodyzjak.
Najłatwiej dostać go w sklepach ze zdrową żywnością.

 

Red. Port.

Oceń ten artykuł
(7 głosów)