czwartek, 25 kwietnia 2024
Miło Cię widzieć!

P1030174-300x196.jpgUtrata pamięci, depresje, ślepota i utrata słuchu to tylko niektóre ze skutków działania aspartamu na ludzki organizm. Można wymienić mnóstwo objawów chorobowych, których nikt nigdy nie powiązałby z „niegroźnym” słodkim dodatkiem. Niektóre symptomy prowadzą do błędnych diagnoz, jako że przypominają oznaki stwardnienia rozsianego, rujnując w ten sposób życie ludzi, którym nikt nigdy nie powiedział, że za marny stan ich zdrowia odpowiedzialne są napoje typu light.

 


 

Aspartam to słodzik, który dokładnie tak samo jak cukier ma cztery kilokalorie na gram. Ponieważ jednak aspartam jest 200 razy słodszy niż biały cukier spożywczy, potrzeba jedynie ułamka odpowiedniej ilości cukru, a więc w tym przypadku kalorie nie grają roli. Aspartam znany jest także jako „NutraSweet”, „Canderel” lub po prostu E 951.

 

Słodzik znajduje się w wielu artykułach spożywczych

 

Aspartam został wynaleziony w 1965 roku w Chicago, przez chemika firmy Searle Company, firmy-córki giganta chemicznego Monsanto2. Obecnie słodzik jest obecny w ponad 9000 produktów w ponad 90 krajach świata. Wszędzie tam, gdzie pożądany jest słodki smak, ale niekoniecznie sam cukier, stosuje się aspartam. Jeżeli na etykiecie widnieje napis „Light”, „Welness” lub „bez zawartości cukru”, można zakładać, że jednym ze składników jest aspartam.

 

Cuda inżynierii genetycznej

 

Trzy podstawowe substancje zawarte w aspartamie to aminokwasy fenylalanina (50%) i kwas asparaginowy (40%) oraz alkohol – metanol (10%). W międzyczasie firma Searle Company opracowała podobno procedurę, umożliwiającą produkcję fenylalaniny przy pomocy zmodyfikowanych genetycznie bakterii.

 

Słodzik w organizmie

 

W ludzkim ciele aspartam rozkłada się ponownie na trzy substancje wyjściowe – fenylalaninę, kwas asparaginowy i metanol. Produkty zawierające aspartam powinny być opatrzone adnotacją: „Zawiera fenylalaninę”. Ten aminokwas może bowiem być bardzo groźny dla osób, które cierpią na wrodzoną chorobę przemiany materii, zwaną fenyloketonurią. U osób takich niemożliwy jest metabolizm fenylalaniny, w wyniku czego gromadzi się ona w mózgu. Efektem jest upośledzenie rozwoju umysłowego i fizycznego.

 

Fenyloketonuria jest jednak nadzwyczaj rzadką chorobą: tylko jeden na 20 000 noworodków rodzi się z tą wadą genetyczną. Okazało się jednak, że duże ilości fenylalaniny mogą gromadzić się także w mózgach osób, które zdecydowanie nie cierpią na fenyloketonurię, lecz jedynie chętnie spożywają napoje słodzone słodzikiem. Występujące objawy to bóle głowy i utrata pamięci, ale mogą pojawić się także schorzenia emocjonalne, np. częste wahania nastroju, depresje ze schizofrenią włącznie oraz podatność na ataki paniki – w zależności od skłonności i konstytucji fizycznej.

 

Obserwowany w efekcie wzrost sprzedawanych ilości psychofarmaków, niezbędnych w celu podniesienia nastroju u pacjentów z depresją wywołaną przez słodziki, jest zapewne niezamierzoną konsekwencją kontrowersyjnego dopuszczenia do obrotu aspartamu jako substancji stanowiącej dodatek do żywności.

 

Rejestracja koktajlu toksyn

 

Niegdyś amerykański organ odpowiedzialny za rejestrację artykułów spożywczych i leków (ED.A.3) opublikował listę ubocznych działań aspartamu. Poniżej skromny wybór z 92 dobrze udokumentowanych symptomów, które bezpośrednio wynikają z zatrucia aspartamem:

  • stany lękowe
  • zapalenie stawów
  • reakcje astmatyczne
  • swędzenie i podrażnienie skóry
  • nagłe zawroty głowy
  • drżenie
  • bóle podbrzusza
  • wahania poziomu cukru we krwi
  • pieczenie oczu i gardła
  • bolesne oddawanie moczu
  • chroniczne zmęczenie
  • migrena
  • impotencja
  • wypadanie włosów
  • zaburzenia krążenia
  • szumy uszne
  • dolegliwości menstruacyjne
  • problemy ze wzrokiem
  • przybieranie na wadze

readmore

 

Źródło:

www.zdrowieinatura.com.pl

Holistyczne doradztwo z zakresu zdrowia i żywienia

Arnold Ehrenfeld

Najbardziej „popularnymi” schorzeniami są uwarunkowane złą dietą choroby cywilizacyjne?

Dzięki odpowiedniej zdrowej żywności i właściwemu odżywianiu się, większość tego typu chorób w ogóle nie powstanie, a za sprawą autoregulacji da się nad nimi zapanować. Holistyczne (całościowe) spojrzenie na chorobę umożliwia ogląd aspektów duchowych (psychosomatycznych), co pozwala na dojście do powodów pozamaterialnych danego schorzenia.

Oferowane przeze mnie usługi są ukierunkowane na świadomy i zdrowy styl życia, który dopełni i wesprze pożądane zmiany w Twoim życiu.

 

 

Analiza żywienia
Coaching żywieniowy
Doradztwo przy zakupach
Szkolenia gotowania wegańskiego
Doradztwo dot. suplementów organicznych

Wystąpienia publiczne, Referaty, Coaching

ONLINE - Doradztwo żywieniowe

Zapraszam do kontaktu:

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub   693 282 555

Arnold Ehrenfeld

Oceń ten artykuł
(3 głosów)