wtorek, 23 kwietnia 2024
Miło Cię widzieć!

Sól – eliksir życia

Fotolia_30891738_XS-300x199.jpgBiałe złoto – tak mówi się o soli do dziś, ponieważ w niektórych częściach Afryki  sól wymieniano na złoto w stosunku 1:1. Sól była zawsze cenna, a w starożytności budowano na niej całe imperia handlowe.

 

 

Dlaczego odradza się konsumpcję soli?

 

Sól owiana jest dziś złą sławą dzięki środowiskom lekarskim, jako że podobno podnosi tętnicze ciśnienie krwi i zwiększa ryzyko udaru i zawału serca. Twierdzenia te oparte są na badaniach na szczurach, w których tym biednym stworzeniom podano tak duże ilości soli (dawka ta w przeliczeniu na dorosłą osobę wynosiłaby 1 kg soli jednorazowo), że są one do dziś bardzo kontrowersyjne.

 

Prawda jest całkiem inna!

 

Tymczasem nowsze badania dowodzą, że przy niewielkim spożyciu soli ryzyka te są większe, a nie mniejsze. Liczba zawałów u osób, spożywających małe ilości soli lub nie spożywających jej wcale, jest znacząca – oscyluje ona wokół 400%. Wszystko wskazuje na to, że powinniśmy jeść więcej soli, ale tylko tej właściwej! Specjaliści żywieniowi ostrzegają przed solą kuchenną (spożywczą), która jest produktem rafinowanym, pozbawionym cennych składników.

 

Czym jest sól kuchenna?

 

Zanim sól stanie się solą kuchenną, musi zostać poddana złożonym procesom chemicznym i ogrzana do 650ºC. Produkt końcowy ma niewiele wspólnego z solą naturalną, pomijając słony smak.

 

Czasem dodaje się jod i fluor, ponieważ podobno są zdrowe – faktem jest jednak, że ta mieszanka nie występuje w naturze w takiej postaci i wprowadza zamieszanie do organizmu. Ten, kto wpadł na taki pomysł, zapewne przeoczył, że jesteśmy częścią natury i powinniśmy spożywać wyłącznie pokarmy naturalne, czyli nie preparowaną sól kuchenną, a naturalną sól krystaliczną lub kamienną, nieprzetworzoną, ewentualnie mieloną.

 

Sól to składnik odżywczy!

 

Naturalna sól to esencjonalny składnik pokarmowy, zawierający 84 minerały, wszystkie występujące w organizmie człowieka i nie ma ona nic wspólnego z tanim, sztucznym chlorkiem sodu (a takim jest sól kuchenna), który w rzeczy samej podnosi ciśnienie krwi.

 

Nasza krew zawiera 0,9% soli, co odpowiada zawartości soli w wodach praoceanów. Nasze komórki pływają w jednoprocentowym roztworze soli. Zostaliśmy spłodzeni przez plemnik, składający się z 1% soli i 99% wody. Rozwijaliśmy się w słonych wodach pęcherza płodowego. Popiół pozostający po spopieleniu zwłok składa się w dużej części z soli. Dowodów jest wiele. Sól jest po prostu esencjonalnym składnikiem pokarmowym i lepiej byłoby nie wchodzić naturze w drogę.

 

Źródło:

www.zdrowieinatura.com.pl

Holistyczne doradztwo z zakresu zdrowia i żywienia 

Arnold Ehrenfeld

Najbardziej „popularnymi” schorzeniami są uwarunkowane złą dietą choroby cywilizacyjne?

Dzięki odpowiedniej zdrowej żywności i właściwemu odżywianiu się, większość tego typu chorób w ogóle nie powstanie, a za sprawą autoregulacji da się nad nimi zapanować. Holistyczne (całościowe) spojrzenie na chorobę umożliwia ogląd aspektów duchowych (psychosomatycznych), co pozwala na dojście do powodów pozamaterialnych danego schorzenia.

Oferowane przeze mnie usługi są ukierunkowane na świadomy i zdrowy styl życia, który dopełni i wesprze pożądane zmiany w Twoim życiu.

 

 

 

Analiza żywienia
Coaching żywieniowy
Doradztwo przy zakupach
Szkolenia gotowania wegańskiego
Doradztwo dot. suplementów organicznych

Wystąpienia publiczne, Referaty, Coaching

ONLINE - Doradztwo żywieniowe

Zapraszam do kontaktu:

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub   693 282 555

Arnold Ehrenfeld

Oceń ten artykuł
(4 głosów)