czwartek, 13 sierpnia 2020
Miło Cię widzieć!

witb3Rzadko o niej czytamy, a jej znaczenie w naszym organizmie jest ogromne. Dowiedz się, gdzie występuje witamina B3, jakie są skutki jej niedoboru i przedawkowania.

 

Witaminy B3, zwanej także witaminą PP i niacyną, nie należy ignorować. Jej niedobory zdarzają się stosunkowo rzadko (witamina występuje w wielu produktach, które spożywamy na co dzień), są jednak szybko zauważalne i bardzo uciążliwe. Do najbardziej charakterystycznych objawów należą mniejsza odporność na zimno i zmiany skórne.

 

Witamina B3 ma szerokie zastosowanie w leczeniu profilaktycznym i objawowym. Stosuje się ją m.in. w łagodzeniu bólów menstruacyjnych i migrenowych, leczeniu chorób skóry czy obniżaniu cholesterolu i ciśnienia.



 
 

1. Funkcje witaminy B3:

  • uczestniczy w rozkładzie i utlenianiu węglowodanów, kwasów tłuszczowych i aminokwasów,
  • bierze udział w przemianach metabolicznych,
  • reguluje poziom cukru we krwi,
  • uczestniczy w syntezie hormonów,
  • wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego,
  • pomaga zachować prawidłowy stan skóry.

2. Przyczyny niedoboru witaminy B3:

  • niedożywienie,
  • niewłaściwa dieta,
  • alkoholizm,
  • długotrwałe przyjmowanie leków na gruźlicę lub przeciwpadaczkowych,
  • choroba Hartnupów,
  • choroba Hodkinsa,
  • hipercholesterolemia,
  • schizofrenia,
  • depresja.

3. Skutki niedoboru witaminy B3:

  • osłabienie organizmu,
  • problemy ze snem,
  • bóle głowy,
  • kłopoty z koncentracją i zaburzenia pamięci,
  • spowolnienie metabolizmu (zmniejszenie tolerancji na zimno),
  • pelagra (rumień lombardzki) – objawia się stanem zapalnym skóry, dolegliwościami ze strony układu pokarmowego (głównie biegunką) i otępieniem,
  • znacząca zmiana nastroju (złość, agresja, niepokój, nadmierna aktywność),
  • większa wrażliwość skóry na słońce,
  • zmiany skórne (wysypki, plamy, zapalenie),
  • zapalenia w obrębie jamy ustnej.

4. Skutki przedawkowania witaminy B3:

  • zmiany skórne: przesuszenie, zaczerwienienie, wysypki,
  • bóle brzucha i mdłości,
  • hiperglikemia,
  • arytmia,
  • zmniejszenie łaknienia,
  • niewydolność wątroby,
  • bóle głowy i szum w uszach.

5. Źródła witaminy B3:

  • drożdże,
  • otręby pszenne,
  • orzeszki ziemne,
  • rośliny strączkowe,
  • sery,
  • grzyby,
  • ziemniaki,
  • pomidory,
  • mięso (wieprzowe, wołowe, drobiowe, cielęce),
  • ryby,
  • soja.

6. Zalecane normy dietetyczne na witaminę B3:

Grupy ludności Zalecane normy dietetyczne
[mg / dzień]
Bezpieczna maksymalna dawka niepowodująca ryzyka efektów ubocznych
[mg / dzień]
Dzieci 1-3 lat 6 10
Dzieci 4-8 lat 8 15
Dziewczęta 9-13 lat 12 20
Młodzież żeńska 14-18 lat 14 30
Kobiety 19-30 lat 14 35
Kobiety 31-50 lat 14 35
Kobiety 50-70 lat 14 35
Kobiety powyżej 70 lat 14 35
Kobiety ciężarne do 18 lat 18 30
Kobiety ciężarne 19-30 lat 18 35
Kobiety ciężarne 31-50 lat 18 35
Kobiety karmiące do 18 lat 17 30
Kobiety karmiące 19-30 lat 17 35
Kobiety karmiące 31-50 lat 17 35
Chłopcy 9-13 lat 12 20
Młodzież męska 14-18 lat 16 30
Mężczyźni 19-30 lat 16 35
Mężczyźni 31-50 lat 16 35
Mężczyźni 50-70 lat 16 35
Mężczyźni powyżej 70 lat 16 35

Dane wg Dietary Reference Intakes, ustalone przez National Academy of Sciences, Food and Nutrition Board.

 

Źródło: http://www.vitalogy.pl/
http://www.vitalogy.pl/zdrowie-i-psychologia,encyklopedia-witamin-i-mineralow,226,witamina-b3-pp.htm
Oceń ten artykuł
(1 głos)