sobota, 23 listopada 2024
Miło Cię widzieć!

migrena.jpgAtaki migreny potrafią wykluczyć nas z życia nawet na kilka dni. Jak nie dopuścić do tego, by powróciły?

 


 

Każdy, kto cierpiał kiedyś na migrenę, wie, jak uciążliwa jest to przypadłość. Sięgamy wtedy po najsilniejsze leki przeciwbólowe, a i to nie zawsze pomaga. Zamiast czekać na kolejny atak i leczyć objawy, najlepiej od razu zacząć działania prewencyjne i nie dopuścić do tego, żeby nasza głowa znowu odebrała nam cenny czas i dobre samopoczucie.

 

Co należy zrobić, aby zapobiec nawrotom migreny?

 

Zredukuj stres. Oczywiście nie da się wyleminować wszystkich czynników stresogennych z życia, zazwyczaj bowiem wiążą się z tak podstawowymi jego elementami, jak praca czy rodzina. Należy jednak starać się je możliwie minimalizować, np. poprzez aktywność fizyczną czy naturalne preparaty na nerwy.

 

Kontroluj swoje migreny. Możesz założyć specjalny dziennik, w którym będziesz notować czas migreny, okoliczności jej występowania, to, co jadłeś, piłeś i robiłeś niedługo przed tym, jak wystąpiła. To umożliwi Ci znalezienie pewnych elementów wspólnych, które należy wyeliminować, by migreny się nie powtarzały.

 

Ureguluj swój sen.  Co znaczy: nie śpij za długo ani za krótko (optymalny czas to osiem godzin) i staraj się chodzić spać codziennie o tej samej porze.

 

Bądź aktywny. Zacznij regularnie uprawiać sport, najlepiej na świeżym powietrzu (w miarę możliwości, oczywiście). Staraj się przynajmniej raz dziennie wychodzić na spacer, nawet jeśli ma być to jedynie przejście jednego przystanka do pracy czy pójście na zakupy do dalszego sklepu.

 

Stosuj odpowiednią dietę. Zadbaj o to, by w Twoim jadłospisie nie zabrakło: kwasów omega-3 (znajdują się m.in. w tranie i oliwie z oliwek), ryżu, kaszy gryczanej, makaronów, ryb ciepłolubnych (np. halibut), marchewki, pietruszki i wody niegazowanej. Zaleca się natomiast wyeliminowanie lub ograniczenie spożywania: czekolady, kofeiny, roślin strączkowych, ryb zimnolubnych (np. tuńczyk, łosoś), potraw ciężkostrawnych i smażonych oraz nadmiaru soli. Ponadto przyjmuj w postaci suplementów magnez oraz witaminę B2.

 

Artykuł udostępniony przez:

logvitalo
Oceń ten artykuł
(2 głosów)