Polska Kosmetologia i Kosmetyka to najszybciej rozwijający się portal branżowy w Polsce. Istniejemy na rynku mediów internetowych już od 10 lat i posiadamy ugruntowaną pozycję w kategoriach związanych z branżą Beauty. W naszym portalu znajdą Państwo tysiące ciekawych artykułów związanych z branżą kosmetyczną, medycyną estetyczną oraz spa. Prezentowane przez nas materiały pełnią funkcje edukacyjną i doradczą. PKIK24.pl to doskonałe miejsce na prezentację Państwa marki a także na reklamowanie oferowanych produktów.
Z cytryną przeciw zakwaszeniu! Kto znał dotychczas cytryny tylko z ich kwaśnego smaku, może się teraz wiele dowiedzieć. Z nich bowiem pozyskuje się cytryniany, doskonałe substancje mineralne, które przeciwdziałają zakwaszeniu. Są one bardzo dobrze przyswajalne, a organizm wykorzystuje je tak jak owoce do neutralizacji kwasu żołądkowego. Dlaczego jest to tak ważne? Bo od tego zależy wykorzystanie wapnia i ostatecznie harmonijna równowaga kwasowo-zasadowa.
Trudno uwierzyć na pierwszy rzut oka, że cytryny oddziałują zasadowo. Ale one są wspaniałym źródłem do produkcji wysokiej jakości wapnia i magnezu. Ta forma minerałów to tzw. „cytrynian”. Dzięki cytrynianom przeciwdziałamy zakwaszeniu organizmu. Natomiast niezrównoważona dieta, stres i „kwaśne myśli”, ale także zanieczyszczenia elektromagnetyczne oraz brak ruchu produkują nadmiar kwasu w organizmie. Jeśli nie ma wystarczającej ilości minerałów alkalicznych jak wapń i magnez dostępnych w celu zrekompensowania strat, zostaje zakłócona równowaga kwasowo-zasadowa w obrębie stawów. Ma to wpływ w większym lub mniejszym stopniu na wszystkie objawy z nimi związane Problemy zaczynają się najpierw w tkance łącznej, pamięci kwasu w organizmie. Tam zakwaszenie pozostaje przez długi czas niezauważalne. Ale jeśli zaczynamy doświadczać nocnych skurczów nóg, bólu lub napięcia mięśni, stawów, bólów głowy i problemów ze skórą, to najwyższy czas, aby zacząć odkwaszanie!
Minerały neutralizują kwasy i powodują ich wydalenie z organizmu. Ale dość często sama żywność nie wystarcza, aby zapewnić organizmowi odpowiednią ilość minerałów. W następstwie prowadzi to do wyczerpania mięśni i kości, trawienie jest ograniczone i zwiększa się tendencja do powstawania stanów zapalnych.
Potrzebujemy minerałów!
Wapń i magnez są to dwa najważniejsze minerały zasadowe. Pełnią one ważne funkcje w kościach, mięśniach i nerwach. Są nawet niezbędne jako budulec w wielu procesach enzymatycznych. Aby dostarczyć organizmowi pożądaną bazę dostępnych minerałów, powinniśmy przyjmować proszek zasadowy jako uzupełnienie oferowanej żywności. Ma on z jednej strony za zadanie zmniejszyć wydzielanie kwasu solnego , uwalniając w ten sposób tkankę łączną, mięśnie, a także stawy z nadmiaru kwasu. Z drugiej strony służy do odtworzenia pamięci podstawowej organizmu. Zapobiega to skurczom mięśni, powstawaniu bólu i osteoporozy, które mogą wystąpić w wyniku uszczuplenia zasad endogennych.
Kluczowe znaczenie dla efektów działania proszku zasadowego ma to, jaki zawiera on rodzaj minerałów. Nie wszystko, co jest popularne i jest w użyciu jest skuteczne. Tak powszechne minerały nieorganiczne z gór wapiennych, węglany, które wprawdzie nie różnią się ceną od kredy w szkole są wykorzystywane do odkwaszania organizmu. W zasadzie to działa, ale węglany mają dwie wady: jak wszystko co nieorganiczne jest trudno przyswajalne przez organizm. Większość jest po prostu wydalana. Jeszcze bardziej niepokojące jest to, że węglany neutralizują kwas żołądkowy. Zbyt mało kwasu żołądkowego występuje także wraz z wiekiem i jak to często wtedy bywa, białka są trawione dużo gorzej. Przede wszystkim wapń jest trudno lub niedostatecznie przyswajalny i nie może być wykorzystywany w wystarczającym stopniu.
Z czasem, w wyniku złego trawienia białka, dochodzi do negatywnych skutków wpływających na zdrowie jelit: Poprzez proces gnicia środowisko jelita jest uszkodzone i zabrudzone. Tym samym pogarsza się wykorzystanie substancji mineralnych! Ponadto przez nieprawidłowe środowisko w jelitach osłabione są zdrowe bakterie jelitowe i układ odpornościowy. Grzyby i bakterie beztlenowe czują się natomiast bardzo dobrze w takim środowisku i mogą trwale nadwyrężyć jelita.
Źródło: