Polska Kosmetologia i Kosmetyka to najszybciej rozwijający się portal branżowy w Polsce. Istniejemy na rynku mediów internetowych już od 10 lat i posiadamy ugruntowaną pozycję w kategoriach związanych z branżą Beauty. W naszym portalu znajdą Państwo tysiące ciekawych artykułów związanych z branżą kosmetyczną, medycyną estetyczną oraz spa. Prezentowane przez nas materiały pełnią funkcje edukacyjną i doradczą. PKIK24.pl to doskonałe miejsce na prezentację Państwa marki a także na reklamowanie oferowanych produktów.
Źródła Magnezu?
Produkty o największej zawartości magnezu to: makrela, halibut, szpinak (ugotowany), karczochy, okra (ugotowana), komosa ryżowa (gotowana), migdały, orzeszki cashew (nerkowca) i pestki dyni.
Niestety w ostatnich latach, w związku ze zmianami w rolnictwie (sztuczne nawozy), składzie ziemi i naszej diecie uważa się, że wiele osób nie dostarcza organizmowi rekomendowanej dziennej dawki magnezu. Większość z polecanych (jako najlepsze) źródeł magnezu zawiera około 10% lub mniej rekomendowanej jego dziennej dawki, a te które zawierają więcej spożywane są często w zbyt małych ilościach, żeby uzupełniać wynikłe braki.
Do czego zatem zmierzamy: aby zwrócić uwagę na fakt, że magnez musi być dostarczany nie tylko z pokarmu, ale z innych cennych źródeł.
Magnez o Większej Skuteczności.
Nie wszystkie rodzaje magnezu zapewniają te same korzyści. W postaci suplementu doustnego, magnesium oxide, jest najlepiej znanym i sprzedawanym rodzajem magnezu (w tabletkach i kapsułkach). Ten rodzaj suplementacji jak się jednak okazuje ma bardzo niski poziom wchłanialności; musi przejść najpierw przez układ pokarmowy i ma niestety tendencję do wywoływania w jelitach reakcji przeczyszczającej.
Natomiast rodzaj magnezu znany pod nazwą Magnesium Chloride jest uważany przez wielu za ‘nadrzędny (najwyższy) związek magnezu’ ze względu na wysoką efektywność i moc działania.
Pod koniec 1990 roku odnaleziono odosobnione, niezwykle rzadkie i czyste źródło magnesium chloride, w postaci dawnej geologicznej formacji – Dna Morskiego Zechstein.
Czystość Magnezu
Jakieś 250 milionów lat temu Morze Zechstein było skoncentrowanym śródlądowym słonym morzem, z wieloma cechami charakterystycznymi dzisiejszego Morza Martwego. Magnesium Chloride, naturalna sól magnezu, było w tym morzu bardzo dużo i w skoncentrowanych ilościach dostarczanych przez zalewające słone wody morskie i jednoczesne powolne ich parowanie. Z biegiem czasu te gęste wody znalazły sobie ujście głęboko pod ziemię, gromadząc się powoli poprzez jej szczeliny przez miliony lat, więzione przez zakrywające je skały.
Morze Zechstien dziś już nie istnieje, ale solne dna Zechstein są perfekcyjnie zachowanymi obszarami i źródłem czystego magnesium chloride, jaki istniał w stanie naturalnym miliony lat temu.