Polska Kosmetologia i Kosmetyka to najszybciej rozwijający się portal branżowy w Polsce. Istniejemy na rynku mediów internetowych już od 10 lat i posiadamy ugruntowaną pozycję w kategoriach związanych z branżą Beauty. W naszym portalu znajdą Państwo tysiące ciekawych artykułów związanych z branżą kosmetyczną, medycyną estetyczną oraz spa. Prezentowane przez nas materiały pełnią funkcje edukacyjną i doradczą. PKIK24.pl to doskonałe miejsce na prezentację Państwa marki a także na reklamowanie oferowanych produktów.
Dziś, czyli 25 maja, obchodzony jest Światowy Dzień Mleka. Kojarzymy je głównie jako produkt spożywczy, składnik wielu potraw i element diety bogatej w wapno. Święto mleka krowiego, koziego, czy też nawet sojowego lub ryżowego, skłania również do refleksji na temat zastosowania tych substancji w kosmetologii. Zarówno w tej profesjonalnej, czyli w zabiegach wykonywanych w salonach kosmetycznych, jak i w kuracji domowej.
Ostatnia królowa hellenistycznego Egiptu, Kleopatra, do dziś jest jednym z symboli piękna i dbałości o urodę. O jej kąpielach w mleku napisano już wiele. Zarówno historycy, jak i kosmetolodzy, snuli przypuszczenia na temat pochodzenia stosowanej przez nią substancji. Czy było to mleko kozie, czy ośle – teraz trudno rozstrzygnąć. Faktem jest, że odżywcze właściwości tego produktu są znane od dawna.
Zrób to sama, czyli domowa pielęgnacja skóry i włosów z użyciem mleka
Współcześnie mleko jest często wykorzystywane w kuracji domowej, głównie ze względu na łatwą dostępność. Można je zastosować zarówno jako tonik, gdyż zwęża pory, stymuluje ich oczyszczanie i wygładza skórę, jak i w formie maseczki – na twarz lub do włosów. W każdym przypadku prosty, domowy sposób pozwala na osiągnięcie zadowalających rezultatów. Warto jednak odpowiedzieć na pytanie, co takiego ma w sobie mleko?
Mleko zawiera nie tylko wapń, biorący udział w syntezie kolagenu i wpływający odmładzająco na skórę, ale także kwas mlekowy, który zwęża pory, złuszcza martwy naskórek, wybiela oraz pomaga w problemach z cerą trądzikową i ze skłonnością do przetłuszczania. Ponadto, zawarte w tej substancji proteiny pomagają w walce z rozstępami, a przeciwutleniacze i flawonoidy mają działanie odżywcze – wyjaśnia Róża Detmer, Kosmetolog z gabinetu medycyny estetycznej Qclinique w Warszawie.
Nie można zapomnieć o przetworach mlecznych, stosowanych np. przy podrażnieniu skóry wywołanym nadmiernym opalaniem. W takiej sytuacji doskonale sprawdzi się jogurt naturalny lub maślanka.
Internet jest pełen materiałów zawierających wskazówki na temat domowej pielęgnacji z użyciem mleka. Przed rozpoczęciem kuracji warto sprawdzić, czy składniki przygotowanej własnoręcznie maseczki nie wywołują uczulenia. Pierwszą dawkę odżywczej substancji można zastosować w mniej widocznym miejscu ciała – zaznacza Róża Detmer.
Mleko w profesjonalnej kosmetologii
Wiele punktów SPA oferuje zabiegi, w których ważną rolę odgrywa mleko, m.in. kąpiele mleczne. Zarówno ze względu na wygładzenie i zmiękczenie naskórka, wywołane przez tego typu kurację, jak i przez oczywiste skojarzenia z Kleopatrą – symbolem kobiecego piękna. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę z tego, że mleko jest również stosowane w profesjonalnych preparatach kosmetycznych.
Dużą popularnością wśród Pań i Panów w każdym wieku cieszą się maski algowe: z kozim mlekiem oraz z proteinami mlecznymi. Preparaty te są najczęściej wykorzystywane w czasie wykonywania zabiegów pielęgnacyjnych twarzy – wskazuje ekspertka Qclinique.
Szczególnie pomocne w kuracjach kosmetycznych jest mleko kozie. Ze wszystkich rodzajów tej substancji zawiera najwięcej naturalnych składników, które nawilżają skórę, poprawiają jej elastyczność i ogólną kondycję. W przypadku maseczki algowej nie można także zapomnieć o jej głównym składniku, czyli alginacie.
To 100-procentowy ekstrakt z alg brunatnych, który zawiera m.in. aminokwasy, związki jodu, krzemu, wapnia i magnezu. Za sprawą tak wielu odżywczych składników wpływa na redukcję ewentualnych podrażnień w miejscu wykonywania zabiegu, głęboko nawilża i wzmacnia naskórek – podkreśla Róża Detmer.