wtorek, 24 grudnia 2024
Miło Cię widzieć!

Stosowanie suplementów diety przez osoby odchudzające się, w celu utrzymania prawidłowego stanu skóry, włosów i paznokci

suplementkosmetolNauki biologiczne i medyczne od dawna stawia- ją sobie za cel odkrycie możliwości zapobiega- nia starzeniu się komórek lub odwracania tego procesu. Poszukiwane są substancje aktywne naturalne i syntetyczne, które spowolnią lub wręcz zahamują procesy starzenia się skóry. Od połowy lat dziewięćdziesiątych renesans w kosmetyce przeżywają witaminy. Po wielu la- tach ulepszeń, prób i badań, takie witaminy jak A, E czy C odnoszą sukcesy w kosmetologii [1-4].

Skóra

 

Skóra człowieka podlega ciągłym zmianom. Stan jej jest uzależniony przede wszystkim od ogólnej kondycji organizmu. Wszelkie za- burzenia homeostazy znajdują często odbicie w stanie cery, włosów i paznokci. Osoby od- chudzające się, stosujące restrykcyjne diety lub głodówki, są narażone na przedłużające się niedobory składników pokarmowych, wi- tamin i minerałów, co powoduje zaburzenia w wyglądzie i funkcji skóry.

 

Streszczenie

 

Osoby odchudzające się są szczególnie narażone na niedobory witamin i minerałów, co wpływa na stan skóry, włosów i paznokci oraz zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na cho- roby cywilizacyjne. Dlatego bardzo istotna dla organizmu jest prawidłowo zbilansowana dieta. Jednym z najprostszych i najchętniej stosowa- nych sposobów wyrównywania niedoborów są suplementy diety. Największą popularnością cieszą się preparaty z witaminami oraz cyn- kiem, miedzią i selenem, natomiast niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) są na- dal niedocenianym składnikiem żywności.

 

Celem pracy było przedstawienie wiedzy na temat wpływu prawidłowej i dobrze zbilan- sowanej diety na organizm wśród osób, które przynajmniej raz w życiu stosowały dietę od- chudzającą, oraz zbadanie preferencji ankie- towanych w wyborze suplementów diety. Słowa kluczowe: skóra, włosy, paznokcie, su- plementy diety, witaminy, minerały

 

Kolagen jest odpowiedzialny za sprężystość, jędrność oraz właściwe nawilżenie skóry, a także odnowę jej ko- mórek. Do jego syntezy konieczne jest dostarczanie wraz z dietą pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzę- cego zawierającego aminokwasy: glicynę i prolinę oraz wysoka podaż witaminy C. Jak wykazują ostatnie bada- nia, witamina C pełni ważną rolę regulatora transkrypcji genów odpowiedzialnych za syntezę kolagenu [5,6].

 

Kolejnym ważnym składnikiem pokarmowym, który wpływa korzystnie na wygląd i stan nawodnienia skóry, są wielonienasycone wyższe kwasy tłuszczowe (WKT): omega-3 i omega-6, w tym przede wszystkim niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT).

 

Bariera ochronna, jaką stanowi skóra, utrzymuje rów- nowagę między środowiskiem wewnętrznym a zewnętrz- nym organizmu. Mimo iż jest stosunkowo cienka, jeśli jest zdrowa, doskonale spełnia swoje funkcje ochronne. Jest to możliwe dzięki warstwie rogowej naskórka, która charakteryzuje się specyficzną strukturą. Znaczącą rolę pełnią tutaj lipidy oraz keratynocyty o ogromnym wpły- wie na utrzymanie właściwego nawilżenia skóry [7-10].

 

Rożne czynniki egzogenne (promieniowanie UV, de- tergenty) i endogenne (stany chorobowe, stany zapalne, zaburzenia metabolizmu) mogą zaburzać prawidłowy skład lipidów, a tym samym funkcje bariery naskórkowej.

 

Ilość ceramidów oraz nienasyconych kwasów tłuszczo- wych ma zasadnicze znaczenie w zatrzymywaniu wody w na- skórku. Niedobór kwasów tłuszczowych w diecie młodzieży oraz osób odchudzających się powoduje charakterystyczne zmiany; sebum staje się mniej płynne, co prowadzi do za- czopowania ujść gruczołów łojowych i powstania zaskórni- ków, a w toku dalszych reakcji – stanów zapalnych. Następuje zmiana pH skóry, co może być powodem nasilenia kolonizacji bakterii i grzybów i w następstwie powodować stany zapalne.

 

W przypadku suchości skóry spowodowanej niską podażą lub zaburzeniami metabolizmu WKT, często stwier- dza się zaburzenia keratynizacji (rogowacenia) naskórka.

 

Zaburzenia te pojawiają się m.in. w takich schorzeniach, jak trądzik pospolity, łuszczyca, rybia łuska i atopowe za- palenie skóry, które w ostatnich latach często pojawia się u osób przebywających na długotrwałych dietach.

 

Zauważono ponadto korzystny wpływ kwasów ome- ga-3 na zmiany zapalne wywoływane promieniowaniem UV. Kwasy te działają ochronnie, zmniejszają skutki po- parzeń słonecznych, zapoczątkowują procesy naprawcze i łagodzą podrażnienia [8, 11-16]. Obserwuje się pozytyw- ne efekty działania preparatów zawierających mieszani- ny ceramidów, cholesterolu i wolnych kwasów tłuszczo- wych, w tym WKT, a zwłaszcza kwasu linolowego [15].

 

Obecnie zaleca się także stosowanie doustne suplemen- tów diety z NNKT, m.in. w celu poprawy kondycji skóry [8, 9]. Badając ich efektywność, np. kapsułek z olejem z wiesiołka, bogatego źródła kwasu gamma-linolenowego GLA (stosowa- no preparat w ilości 3 × 500mg przez 12 tygodni), uzyskano poprawę takich parametrów skóry, jak nawilżenie, elastycz- ność, gęstość, szorstkość oraz odporność na zmęczenie [16].

 

Włosy

 

Zły stan włosów świadczy o niedożywieniu ilościowym i jakościowym. Osoby stosujące diety odchudzające, w których występuje mała podaż nabiału, jaj, mięsa, ryb oraz przetworów zbożowych, często cierpią na niedobór białka oraz mają duży deficyt kaloryczny. Może to być przyczyną zwolnionego wzrostu włosów, zmniejszenia grubości łodygi włosa oraz ich zwiększonego wypadania.

 

Włosy są ponadto bardzo wrażliwe na niedobór wi- taminy A, w przypadku hipowitaminozy stają się słabe, suche i łamliwe. Podobnie ważną rolę w utrzymywaniu prawidłowej struktury włosów pełnią witaminy z grupy B oraz biotyna (witamina H). Ułatwiają one przyswajanie i przemiany białek i aminokwasów, wspomagają odży- wianie komórek włosów i paznokci.

 

Duże znaczenie ma również dostarczanie makro- i mi- kroelementów, co jest szczególnie trudne do zrealizowania u osób stale będących na diecie lub stosujących głodówki, które doprowadzają do wyniszczenia organizmu. Odpo- wiednia podaż cynku, miedzi, żelaza i selenu ma wpływ na odżywienie włosa i prawidłową budowę jego struktury.

 

Cel pracy

 

Celem pracy było przedstawienie wiedzy na temat wpły- wu prawidłowej i dobrze zbilansowanej diety na orga- nizm wśród osób, które przynajmniej raz w życiu sto- sowały dietę odchudzającą, oraz zbadanie preferencji ankietowanych w wyborze suplementów diety.

 

Materiały i Metody

 

Badanie przeprowadzono przy pomocy autorskiego kwe- stionariusza ankiety, zawierającego pytania sprawdzające wiedzę badanych z zakresu znajomości wpływu diety na stan włosów, skóry i paznokci oraz preferencji w wybo- rze suplementów diety. Ankieta przeprowadzona została wśród klientek salon Medical Studio Natura w Lubartowie, na przełomie stycznia i lutego 2011 roku i wśród uczęsz- czających do studia Uroda w Lublinie w czerwcu 2011 roku. W badaniach wzięło udział 108 osób, kobiety stanowiły 100%. Ankietowane należały do pięciu grup wiekowych:

 

– 18-25 lat ( 11,1%) – 26-35 lat (41,7%) – 36-45 lat (28,7%) – 46-55 lat (18,5%) – powyżej 56 lat (0%)

 

Wszystkie uczestniczki badania przynajmniej raz w życiu stosowały dietę odchudzającą przez 2-3 miesiące.

 

Dyskusja i wyniki

 

Ankieta miała na celu zbadanie wiedzy na temat wpływu diety na stan organizmu oraz dokonanie oceny modyfi- kacji diety podejmowanych przez osoby odchudzające się w celu poprawy stanu włosów, skóry i paznokci oraz określenie preferencji w wyborze suplementów diety.

 

Ponad połowa uczestniczek badania (57,4%) miała wy- kształcenie wyższe, a 38,9% - wykształcenie średnie. Zdecy- dowana większość oceniła swój status materialny jako dobry (47,2%) oraz bardzo dobry (38,9%). Pozostałe osoby uważały, że nie są zadowolone ze swojej sytuacji finansowej (rys. 1).

 

Ankietowane zostały zapytane, czy planując dietę uwzględniają w niej produkty spożywcze wpływające pozytywnie na wygląd skóry. Odpowiedzi twierdzącej udzieliła większość, bo aż 82,7% respondentek. Nie zna- lazło to potwierdzenia w dalszych odpowiedziach, które szczegółowo wskazywały na składniki diety wykorzysty- wane w codziennym żywieniu.

 

Tylko 43,5% kobiet wzbogaca swoją dietę w warzywa i owoce bogate w witaminę C, które nie tylko dostarczają do organizmu cennych antyoksydantów, ale mają wpływ na prawidłowy przebieg syntezy kolagenu. Jeszcze mniej, bo tylko 30,6% ankietowanych, spożywa warzywa i owoce bogate w β-karoten, który pomaga w wygładzeniu skóry, przyśpiesza jej odnowę oraz poprawia koloryt (rys. 2).

 

Kolejnymi ważnymi składnikami diety pozwalającymi utrzymać zdrowy wygląd skóry są NNKT, które dostarcza- ne są głównie poprzez spożycie ryb morskich oraz olejów roślinnych i ewentualnie suplementację. Prawie połowa re- spondentek stosuje w diecie tłuszcze roślinne (49,1%), 24% używa tłuszczy zwierzęcych, a 26,9% ogranicza spożycie tłuszczy do minimum. Wśród olejów roślinnych najwięk- szym powodzeniem cieszył się olej rzepakowy bezerukowy, który jest dobrym źródłem kwasów jednonienasyconych, oraz olej z pestek winogron, który ze względu na nieko- rzystny stosunek kwasów omega-6 do omega-3 nie powi- nien być stosowany w diecie. 61,2% badanych osób spożywa ryby co najmniej 2 razy w tygodniu, natomiast prawie 1/3 respondentek nie je ryb w ogóle, co przy niskim spożyciu olejów roślinnych nie zapewnia pokrycia dziennego za- potrzebowania na NNKT. Suplementacja nienasyconych kwasów tłuszczowych jest również bardzo mało popular- na, tylko 27,3% badanych stosowało suplementy z kwasami omega-3 i omega-6, głównie w okresie jesienno-zimowym.

 

Ważnym elementem diety jest również do- starczenie do organizmu pełnowartościowe- go białka, głównie pochodzenia zwierzęcego. Mniej niż połowa respondentek spożywa regularnie mleko i nabiał oraz chude mięso, a tylko 22% wprowadza do swojej diety nasio- na roślin strączkowych. Ankietowane zostały również zapytane o ograniczenia w diecie. Uzyskane wyniki są dosyć zaskakujące, szczególnie, że dotyczą one osób borykających się z nadmierną masą ciała. Tylko 55,8% badanych ogranicza w diecie podaż cukru i cukrów prostych (słodycze i wyroby p i e k a r n i c z o - c i a s t - karskie), a 56,6% uni- ka stosowania ostrych przypraw, octu i musztardy. Uzyska- ne dane potwierdzają wyniki otrzymane we wcześniej opubli- kowanych badaniach własnych, że w zdecydowanej większości osoby z nadmierną masą ciała sięgają po preparaty i suplementy diety wspomagające odchudzanie, ale niechętnie zmieniają swoje nawyki żywie- niowe oraz styl życia [17]. Dodatkowo stosują krótkotrwałe okresy głodówki, wyniszczające organizm, ale po pewnym czasie wracają do swoich przyzwyczajeń żywieniowych. Osoby walczące z nadwagą w zdecydowanej większości narzekają na pogorszenie stanu wy- glądu skóry (83% badanych), 73,7% wskazywało na zwiększoną łamliwość paznokci, a także na pogorszenie wyglądu włosów (65,7%). W więk- szości ankietowane zauważają zwiększone wypadanie (88%) oraz łamliwość włosów (71%). Dowodzi to faktu, że dieta osób odchudzających się nie jest pełnowartościowa i nie pokrywa zapotrzebowania na cynk, żelazo, miedź, witaminy, np. A, E, z grupy B oraz aminokwasy. W związku z tym, respondentki bardzo często sięgają po suplementy diety, aby zapobiec nie- doborom witaminowo-mineralnym.

 

80,8% osób wypełniających ankietę zadeklarowało stoso- wanie suplementów wpływających na poprawę wyglądu cery, 63,4% sięgało po preparaty wzmacniające włosy oraz 61,4% wybrało tabletki o działaniu odżywczym i wzmacniającym na paznokcie. Z uzyskanych danych można wyciągnąć wnio- sek, że zdecydowana większość osób chętnie sięga po suple- menty, jako łatwo dostępny sposób na wzbogacenie swojej diety. Jak wynika z danych w wykresie 3 i tabeli 1, tylko 6% wszystkich respondentek nie stosowało nigdy suplementów diety na poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci (Rys. 3).

 

Ankietowane najczęściej stosują suplementację przez 2-3 miesiące, gdyż jest to czas, kiedy niedobór składni- ków pokarmowych zostaje w organizmie wyrównany i można oczekiwać efektów terapeutycznych stosowanej kuracji. Aż 79,4% osób potwierdziło, że zastosowane pre- paraty wpłynęły na poprawę wyglądu i kondycji włosów, skóry i paznokci, 12,4% nie zauważyło takiego działania, a 8,2% nie potrafiło określić, czy stosowane suplementy mają jakikolwiek wpływ na organizm (tabela 1).

 

Ostatnie pytanie dotyczyło preferencji w wyborze suplementów diety, a uzyskane wyniki obrazują, które z dostępnych na rynku preparatów cieszą się największą popularnością (Rys. 4).

wykressuplement

Respondentki najchętniej sięgają po preparaty firmy Aflofarm: Belissa cera i BelissaSun, których składniki wpływają na poprawę kolorytu i nawilżenia skóry. Dużym zainteresowaniem cieszą się też obecne już od kilku lat na rynku MerzSpecial i Silica oraz Oeparol, zawierający w swoim składzie olej z wiesiołka, bogaty w kwasy ome- ga-6. Najmniejszym zainteresowaniem cieszą się suple- menty DoppelHerz na włosy i paznokcie oraz Skrzyp bio. Kryteriami często decydującymi o wyborze są: reklama – drugi po przyzwyczajeniu bodziec skłaniający konsumen- tów do zakupów – oraz cena. Przed dokonaniem wyboru warto jednak zapoznać się również ze składem preparatów.

 

Wnioski

Osoby stosujące diety odchudzające i będące na niepeł- nowartościowej diecie są narażone na niedobory witami- nowo-mineralne, które wpływają niekorzystnie na stan cery, włosów i paznokci.

Pomimo występowania niedoborów i niekorzystnych zmian w organizmie, respondentki niechętnie zmieniają swoje przyzwyczajenia żywieniowe i styl życia.

Najłatwiejszą formą likwidacji niedoborów jest się- ganie po różnego rodzaju suplementy diety. Rynek su- plementów oferuje preparaty na wszystkie popularne schorzenia, środki te poprawiają też działanie układu odpornościowego oraz wpływają na poprawę wyglądu cery, stan paznokci i włosów.

W zdecydowanej większości osoby stosujące suplemen- ty diety są zadowolone z ich działania.

 

http://kosmetologiaestetyczna.com/

Oceń ten artykuł
(2 głosów)