piątek, 27 grudnia 2024
Miło Cię widzieć!

Rozgrzewające śniadania idealne na jesień!

sniadanieNadeszła jesień – wstajesz rano, a za oknem szaro, zimno i pada deszcz. Takie poranki nie zachęcają do opuszczenia ciepłego łóżka, w którym masz ochotę zostać jak najdłużej. Co zrobić, żeby nabrać energii na cały dzień? Przygotować pyszne, rozgrzewające śniadanie!

Z pewnością nieraz słyszałaś, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Nie da się temu zaprzeczyć. Odpowiednio skomponowane śniadanie pozwoli Ci dobrze zacząć dzień, a także pobudzić ciało i umysł do pracy. Oto kilka pysznych przepisów na śniadania, które rozgrzeją chłodne poranki.

 

Owsianka na śniadanie!

Jedną z propozycji na rozgrzewające śniadanie, które doda energii i sił na cały dzień jest owsianka. Dlaczego owsianka na śniadanie to dobry pomysł? Przede wszystkim dlatego, że jest bogata w witaminy i minerały. Zawiera m.in. witaminy z grupy B i dzięki temu wzmacnia układ nerwowy. Jest również źródłem błonnika, poprawia pracę jelit, a przez to przyspiesza trawienie. Jak zrobić owsiankę? Przepis na owsiankę jest bardzo prosty. Potrzebujesz szklankę płatków owsianych, pół szklanki mleka i szklankę wody. Wsyp płatki do garnka, zalej wodą i gotuj około 5 minut tak, żeby namiękły. Następnie wlej mleko i wymieszaj całość. Gotuj do momentu, aż zrobi się gęsta masa. Jak zrobić owsiankę, by nie była mdła? Wystarczy, że dolejesz miodu lub wrzucisz do owsianki swoje ulubione dodatki, np. orzechy, rodzynki czy plasterki banana.

 

Kasza jaglana ze śliwkami

Kolejny pomysł na śniadanie to kasza jaglana na słodko. Za tą propozycją przemawiają przede wszystkim właściwości kaszy jaglanej. Kasza jaglana otrzymywana jest z nasion prosa i stanowi źródło łatwo przyswajalnego białka. Bogata jest również w witaminy z grupy B oraz żelazo. Obecność krzemionki w kaszy jaglanej poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci. Jeśli w Twój gust trafia kasza jaglana przepisy podpowiedzą Ci jak możesz ją przygotować zarówno na słono, jak i słodko. Bardzo smaczna jest np. kasza jaglana ze śliwkami. Najpierw trzeba pozbyć się gorzkiego smaku kaszy. Żeby to osiągnąć musisz przelać kaszę zimną, a później gorącą wodą. Następnie zagotuj około dwóch szklanek mleka i dodaj do niego kaszę, gotuj przez około 15 minut. Następnie na patelni skarmelizuj z dodatkiem cynamonu śliwki pokrojone na większe kawałki. Potem wyłóż je na ugotowaną kaszę jaglaną i delektuj się pysznym, zdrowym śniadaniem.

 

Omlet na śniadanie

Niektóre przepisy na śniadanie to klasyki. Jednym z nich z pewnością jest omlet. Można zrobić omlet na słodko, omlet z warzywami, z szynką. Wariacji jest naprawdę wiele. Omlet na śniadanie to świetna propozycja, by rozgrzać organizm w chłodny poranek. Żeby przygotować omlet z warzywami potrzebujesz 2 jajek, łyżkę mleka, łyżkę mąki, 2 łyżki masła, niewielkiego pomidora, cebulę, ćwiartkę papryki, sól i pieprz. Jajka wymieszaj z mlekiem, mąką i solą do uzyskania jednolitej masy. Następnie na patelni rozpuść masło i duś na nim pokrojoną na drobno cebulę. Dodaj do niej obranego i pokrojonego pomidora oraz paprykę. Całość dopraw solą i pieprzem. Na drugiej patelni wylej ciasto na omlet i gdy się zetnie, na jednej połowie wyłóż warzywny farsz i przykryj drugą połową. Tak złożony omlet jeszcze chwilę pozostaw na patelni, a następnie wyłóż na talerz.

Inną wersją omleta z warzywami może być omlet z dynią. Dynia to bardzo popularne warzywo jesienią, bogate w błonnik i beta-karoten. Żeby przygotować omlet z dynią, musisz roztrzepać 4 jajka, przyprawić je ziołami prowansalskimi i przeciśniętą przez praskę połówką ząbka czosnku. Niewielki kawałek dyni pokrój w cienkie kawałki i duś na patelni pod przykryciem przez ok. 5 minut. Następnie dodaj roztrzepane jajka i całość wymieszaj. Smaż tak pod przykryciem przez 10 minut.

Również na omlet na słodko przepis jest bardzo prosty. Potrzebujesz 2 jajek, 5 łyżek mleka, 4 łyżek mąki, szczypty soli i oleju do smażenia. Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Do żółtek dodaj mleko, mąkę i wymieszaj wszystko na gładką masę. Ubitą pianę delikatnie dodaj do masy z żółtek, a następnie gotowe ciasto wylej na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smaż z dwóch stron. Gotowy omlet możesz podać z ulubioną konfiturą, kremem czekoladowym czy z posypką z cukru pudru.

Smacznego!

 

Źródło: www.noblehealth.com

 

 

Oceń ten artykuł
(6 głosów)