wtorek, 16 kwietnia 2024
Miło Cię widzieć!

CZŁOWIEK NIE KOŃ, A OWIES JE

owies121Owies jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego rozpuszczalnego w wodzie. Dzięki temu wzmacnia odporność  oraz zapobiega namnażaniu się komórek nowotworowych. Beta-glukan składnik błonnika owsa wiąże kwasy żółciowe w jelitach, dzięki czemu zmniejsza się stężenie cholesterolu we krwi.

Owies to skarbnica nienasyconych  kwasów tłuszczowych ( kwas oleinowy i NNKT). Nie są one wytwarzane w organizmie człowieka i dlatego muszą zostać dostarczone z pożywieniem.. Polifenole zawarte w owsie ograniczają przyswajanie białka, dlatego nie powinno się łączyć owsa z produktami białkowymi ( owsiankę jeść na wodzie).Owies ogranicza wchłanialność żelaza, więc nie łączmy chleba posypanego płatkami owsianymi z wędliną. Mimo tych niewielkich ograniczeń jakie niesie ze sobą owies , jest on  wręcz obowiązkowy i powinien być spożywany minimum raz dziennie, w postaci pełnoziarnistej, czyli z łuską.

 

Red. Port.

Oceń ten artykuł
(9 głosów)