czwartek, 25 kwietnia 2024
Miło Cię widzieć!

imagesziarnkoSEZAM  przez wieki był uważany w Azji za symbol długo wieczności. Zawiera on sporo błonnika , żelaza, cynku i magnezu. Nasiona te mają w sobie substancje obniżające cholesterol : sezaminę i sezamolinę. Dzięki zawartości kwasów omega 6 zapobiegają zatorom w tętnicach i wspomagają pracę układu krążenia.

DYNIA ma pestki  bogate w kwasy nienasycone tłuszczowe, które są zbawienne dla naszego serca. Nasiona dyni maja również właściwości antynowotworowe. Dzięki zawartości tzw. fitosteroli  niezastąpione są w profilaktyce raka prostaty. Pestki działają także upiększająco. Zawierają mnóstwo cynku, więc pomagają zmniejszyć trądzik. Łagodzą stany zapalne skóry  i błon śluzowych  oraz zmniejszają łuszczenie się naskórka.

 

SŁONECZNIK powinniśmy jeść przez cały rok, zwłaszcza jeśli mamy stresującą pracę. Te małe ziarenka zawierają sporo witaminy z grupy B, które dbają o nasz układ nerwowy. Moc zawartego w nich fosforu, żelaza czy wapnia jest nie do przecenienia. W ziarenkach tych, znajdziemy wspaniały duet magnezu i potasu, który ochroni nasze serce.

 

Red. Port.

Oceń ten artykuł
(10 głosów)